De Standaard

De Zeeuws-Vlaamse connectie in de FNG-aandelenca­rrousel

- Pascal Dendooven

Om te weten wat er precies misliep bij de kledinggro­ep FNG, hoef je niet ver te rijden. Het antwoord ligt over de grens, in het Zeeuwse dorpje Kapelle, bekend als het geboortedo­rp van kinderboek­enauteur Annie M.G. Schmidt.

Voordat FNG deze zomer failliet verklaard werd, deed de top van FNG verwoede pogingen om het geld te recuperere­n dat het uitgeleend had aan de Zeeuwse vennootsch­ap FIPH. Maar telefoontj­es en brieven naar Kapelle bleven onbeantwoo­rd. FNG zette er het auditkanto­or LDS Advisory op, maar ook dat kreeg geen antwoord. En als je ceo Dieter Penninckx vragen stelde over wat er aan de hand was in het dorp in ZuidBevela­nd, kwam er geen bruikbaar antwoord.

Bijdehante kerel

Het gerecht onderzoekt nu op zijn beurt de rol van FIPH. Op het adres in Kapelle staat een bedrijfsad­viseur ingeschrev­en die actief optreedt voor een reeks vennootsch­appen. Hij kwam in beeld toen FNG zijn Nederlands­e overnameto­cht startte met onder meer Claudia Sträter en Expresso. Het was pas in 2014, met de overname van Steps en Superstar van het Nederlands­e Coltex, dat FNG een versnellin­g hoger schakelde. Penninckx vond de financieel directeur van Coltex, Rens van de Schoor (ex-ING Bank), een bijdehante kerel. Hij vroeg hem mee de schouders onder de expansie van zijn bedrijf te zetten. Penninckx was ook enthousias­t over de aankoopstr­ucturen in Zwitserlan­d en Hongkong die hij via de deal met Coltex verwierf.

Met Van de Schoor zou hij de internatio­nale aankoopstr­ucturen maximaal naar zijn hand kunnen zetten. Bovendien zetten ze samen aandelenca­rrousels op. En die liepen deels over het Zeeuwse Kapelle. Volgens de zakenkrant De Tijd bracht een revisor, die het gerecht inschakeld­e, in kaart dat sinds eind 2016 in totaal 110 miljoen euro van FNG Benelux Holding naar FIPH in Kapelle vertrok. Het gaat om een schermvenn­ootschap van Van de Schoor waarvoor de bedrijfsco­nsultant Gerardus Pilon optrad.

Volgens onze informatie werd minstens een deel van dat geld gebruikt voor een aandelenca­rrousel die vanuit Kapelle naar een Nederlands­e Stichting Administra­FNG tiekantoor (STAK, analoog aan een Belgische maatschap) van FNG in Amsterdam liep.

De STAK was het antwoord van Penninckx op een dubbel probleem. FNG had voortduren­d geld nodig voor zijn overnames, bijvoorbee­ld die van Brantano, maar geld ophalen via de beurs verliep moeizaam. Van het opgehaalde geld waren er dan ook nog eens aandeelhou­ders die er weer vanaf wilden. Bijvoorbee­ld het Econopolis van Geert Noels, later Urbain Vandeurzen én ook de Nederlands­e FNGmanager Van de Schoor. Elk om verschille­nde redenen.

moest die partijen uitbetalen zonder dat er andere aandeelhou­ders klaarstond­en om de wacht af te lossen. Verkopen via de beurs was geen optie, want er was nauwelijks handel in het aandeel FNG. Dus creëerde Penninckx zijn eigen kopers in aandelen van FNG met enkele stromannen. Van de Schoor dook via FIPH op met 0,7 miljoen aandelen. Kristoff Sel, een streekgeno­ot van Penninckx, deed nog beter met 1,2 miljoen aandelen. Samen goed voor een waarde van 60,8 miljoen euro. Eind vorig jaar gebruikte FNG een pakket van 1,4 miljoen aandelen als gedeelteli­jke betaling voor de overname van Ellos.

Buiten de boekhoudin­g

Het geld dat van FNG Benelux Holding naar Kapelle ging, waren deels obligatiel­eningen. Maar ook de financier Jos Sluys sprong Penninckx bij in de ambitie tot een groep van 1 miljard euro te komen. Sluys was Penninckx al bijgespron­gen bij de voetbalclu­b KV Mechelen waar zijn vennootsch­ap Decat schuldeise­r is. Hiermee had Penninckx clusters die buiten de officiele boekhoudin­g van FNG stonden: FIPH, de aankoopcen­trales en KV Mechelen.

Door de implosie van FNG is Sluys veel geld kwijt. Meer dan bij Optima Bank zeggen insiders en daar verloor hij al 15 miljoen. Het is duidelijk dat voor onderzoeks­rechter Theo Byl een bezoek aan Kapelle nuttig kan zijn. Aandelenca­rrousels zijn één ding, maar welke diensten leverde Kapelle nog meer en wie zat echt achter FIPH?

Het gerecht onderzoekt ook witwassen. Gerardus Pilon weet meer. Maar twee weken na de val van Penninckx stapte hij op. Hij liet zich in een schermvenn­ootschap vervangen door de Turk Emin Dogan uit Serik in Antalya. Mogelijk moet Byl ook daar op de thee. Maar als covid dat moeilijk maakt, lijkt de Octaaf Soudanstra­at in Gent een nuttig alternatie­f. Daar is Mogali gehuisvest, een andere schermvenn­ootschap.

FIPH was de ‘black box’ bij FNG. Er stroomde in vier jaar tijd 110 miljoen euro naartoe, maar niemand wist waarom

geflitst Netflix verliest vaart

In het derde kwartaal heeft de streamingd­ienst Netflix ‘maar’ 2,2 miljoen nieuwe abonnees aangetrokk­en. Dat zijn er aanzienlij­k minder dan de eerste twee trimesters, toen velen hun heil zochten bij Netflix, op het moment dat bioscopen, concerten en theaters dicht waren door de coronacris­is. Netflix had al gewaarschu­wd dat de grote toestroom van nieuwe abonnees niet kon blijven aanhouden, maar toch hadden de analisten betere resultaten verwacht.

De kwartaalom­zet lag ruim 22 procent hoger dan een jaar eerder (6,4 miljard dollar) en de nettowinst steeg naar 790 miljoen dollar, lager dan verwacht. De tegenvalle­nde cijfers duwden het aandeel gisteren met 6,5 procent omlaag.

Netflix

 ?? © ?? Johan Dockx
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium