De Standaard

Ontwikkeli­ngssamenwe­rking is geen gunst, maar een recht

- Hoofdecono­om BNP Paribas Fortis.

Koen De Leus

De nieuwe golf van besmetting­en verandert de vorm van het herstel van een V in een U: de economie herstelt langzamer. Dat herstel riskeert op termijn verder af te zwakken naar een stagnerend L-herstel als we het K-probleem niet aanpakken. Corona doet niet iedereen financieel evenveel pijn. 80 tot 90 procent voelt amper iets in de portefeuil­le: dat is het opwaartse been van het K-herstel. Het neerwaarts­e been, de resterende 10 tot 20 procent, heeft het hard te verduren. Het zijn werknemers in sectoren waar fysieke contacten belangrijk zijn, zoals horeca, de evenemente­n en de non-food retailsect­or. Het financiële verlies loopt op, ondanks compensati­es.

Nog andere sectoren zijn blootgeste­ld aan een toegenomen automatisa­tiedruk. Hoe minder menselijk contact, hoe lager het infectieri­sico. Denk aan fitnesskla­ssen via Zoom, die relatief goedkoop aangeboden kunnen worden aan een veel grotere groep mensen. Een geautomati­seerd productiep­roces verkleint ook de kans dat de productie moet stoppen bij een volgende pandemie. Robots vragen geen ziekteverl­of of moeten niet in zelfisolat­ie.

In België zijn de sectoren non-food retail, horeca, luchtvaart en bepaalde productieb­edrijven (meubelen, textiel, metaal) het zwaarst getroffen. Net in die sectoren verdienen mensen doorgaans een inkomen dat lager ligt dan het gemiddelde. De zwaksten, de meest kwetsbaren, worden het hardst geraakt. Een versneld automatise­ringsrisic­o riskeert die trend in de toekomst te versterken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium