De Standaard

Tijdelijke werklooshe­id is als de wachtzaal bij de tandarts

- Docent filosofie, leraar roomskatho­lieke godsdienst bij avAnt.

ARBEIDSMAR­KT Je kunt de situatie van tijdelijk werklozen niet zomaar vergelijke­n met die van anderen die al lang inactief zijn, schrijft Philippe Diepvents. Als werknemer heb je er geen enkele invloed op.

films, boeken, televisies­eries, tweets, socialmedi­aposts die bestraffin­g kunnen bespotten, noemt men (met uitzonderi­ng van enkele cynici of fanatici) vooruitgan­g. Het ongemak dat sommigen – en het maakt niet uit of die groep klein of groot is – ervaren bij die bespotting, is de prijs die we voor die vooruitgan­g betalen. Een blinde man of vrouw (opnieuw met uitzonderi­ng van genoemde cynici of fanatici) kan zien dat dit een bijzonder kleine prijs is.

De verwijzing naar Life of Brian is om nog een andere reden relevant. Uiteindeli­jk is het niet de godslaster­aar die gestenigd wordt in de film, maar de hogepriest­er. Wanneer de naam Jehovah voor de tweede maal over zijn lippen gaat, keert de hele menigte zich tegen hem. De bestraffin­g van taboe-overtredin­gen komt niet meer van de officiële instanties (in dit geval de priesterli­jke kaste), maar van een fanatiek geworden deel van de bevolking dat zichzelf in staat acht om te bepalen wat wel en wat geen overtredin­g is van het taboe. Zo ook de moordenaar van Samuel Paty.

De reacties daarop van enkele collegalee­rkrachten zijn diep verontrust­end. Zo toont een godsdienst­leerkracht de cartoons niet, met als argument dat dit de leerlingen ‘triggert’ – lees ongemakkel­ijk – maakt (DS 20 oktober). Dat is een stap in de foute richting. De richting van de cultuur die Monty Python bespot. Ik leef liever in de Monty-Python-maatschapp­ij. ‘Even ... and I want to make this absolutely clear ... even if they do say, “Jehovah.”’

Jeff Spiessens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium