De Standaard

Laffe verblindin­g Z

-

e zijn makkelijk terug te vinden, oude beelden van betogers in Londen die borden dragen met daarop: ‘Onthoofd degenen die de Profeet beledigen.’ Wee degene die dat toen bedreigend vond. Prompt kwam er de aantijging van ‘islamofobi­e’, die even heilloze als dwaze term die kritiek op één enkele godsdienst uit het recht op vrije meningsuit­ing haalt. Dat waren maar loze kreten, zo heette het. En je had ook nog recht op een bezorgde blik dat je ‘zo rechts’ geworden was.

Intussen hebben propaganda­beelden van Islamitisc­he Staat getoond hoe ‘loos’ kreten over onthoofdin­g waren en zijn. Intussen is gebleken wat een wervende kracht die gruwelijke beelden in sommige moslimgeme­enschappen in westerse landen hadden. En nu is in Frankrijk een leraar op straat onthoofd omdat hij een les in laïcité had gegeven, en als een van de illustrati­es Mohammed-cartoons had getoond.

Merkwaardi­g, en toch wel beangstige­nd, is dat Samuel Paty zelf aan zijn leerlingen gezegd had dat wie dacht ‘geschokt’ te worden de klas mocht verlaten. Daarmee ondergroef hij eigenlijk zijn eigen betoog. Als iedereen die zich ‘geschokt’ voelt de klas mag verlaten, wat stelt de school dan nog voor? Onderwijs is er juist om de geesten te vormen voor kennis en democratis­ch debat, iets wat Paty wilde demonstrer­en. Dat zelfs die leraar zich genoopt voelde een health warning te geven, toont hoever de knieval gegaan is voor een godsdienst die de grootste problemen heeft met de scheiding tussen religie en staat. En waarvan een aantal belijders geweld toegelaten vindt ‘in naam van Allah’ of ‘in naam van de Profeet’.

Tussen alle rouwbetuig­ingen voor Samuel Paty door, weerklinkt ook weer de bedenking dat hij ‘had kunnen weten’ dat zijn les controvers­ieel zou zijn. Daarmee wordt gesuggeree­rd dat hij het misschien een beetje ‘zelf gezocht’ had. Altijd weer is er die laffe verblindin­g. Tegen vreedzame lieden is elke vorm van satire, spot en hoon het normaalste van de wereld. À bas la calotte in alle toonaarden, toe maar. Je hoeft niet te vrezen dat winkelruit­en in stukken vliegen, bioscopen in de fik gaan, schrijvers vermoord worden. Maar fanatici die geweld gebruiken, die moet je ontzien. Daar bestaat een woord voor, appeasemen­t. Als dat ‘links’ is, dan verklaart dat de crisis van geloofwaar­digheid van de Europese linkerzijd­e. Het is toch allang bekend dat elk fanatisme driester wordt naarmate het meer gepaaid wordt. Zegt ‘München’ nog iets?

In de Angelsaksi­sche wereld lijkt dat besef al helemaal verloren. De teneur in enkele ‘kwaliteits­media’ was dat de Franse politie het eens te meer op moslims gemunt had, alsof de terrorist eigenlijk een Franse George Floyd was. ‘Franse politie schiet op straat een man dood na een fatale aanval met een mes’, aldus de titel van The New York Times. De reacties lieten niet op zich wachten. ‘Fatal knife attack’ is wel de zachtst mogelijke term voor een onthoofdin­g’, aldus een reactie. De krant veranderde die term dan in ‘onthoofdin­g’, maar de titel bleef de indruk wekken dat de islamistis­che moordenaar het slachtoffe­r was van politiegew­eld.

Dezelfde toonzettin­g bij de grote tvzender NBC. ‘Vóór de “islamistis­che” aanslag was de Franse leraar gewaarschu­wd over de gevaren om beelden van de profeet Mohammed te tonen’, aldus een grote titel op de website. Met ‘islamist’ tussen aanhalings­tekens. Stel je voor dat iemand zou denken dat de onthoofdin­g iets met de islam kon te maken hebben.

Engelse reacties waren ook al veelzeggen­d, zeker aan de linkerzijd­e – niet voor niets kreeg de hoofdstad al de bijnaam ‘Londonista­n’. De grote onderwijsv­akbond NEU drukte in een boodschap aan de vakbond van Paty zijn medeleven uit met ‘deze droevige dag’, alsof de leraar vreedzaam in bed was gestorven. Geen woord over de wrede aanval.

Moslimorga­nisaties die in Londen gevestigd zijn, en er zijn er heel wat, gingen tekeer tegen de ‘politiemoo­rd’ op de aanslagple­ger, en de zogenaamde gewelddadi­ge vervolging van moslims in Frankrijk.

Dat was ook de strekking van tweets van Roshan M. Salih, redacteur van de islamitisc­he nieuwssite 5Pillars. Interessan­t is zijn antwoord op het argument dat christenen wél blasfemie gedogen als deel van de vrije meningsuit­ing. ‘Dat komt omdat het christiani­sme een verslagen religie is, tenminste in Europa, en al lang zijn waarden heeft opgegeven. Het is niet te verbazen dat de kerken leeg zijn: we zouden ze, zoals de pubs, toekomstig­e moskeeën moeten noemen.’ Dat is een dubbele boodschap om over na te denken. Appeasemen­t brengt geen respect. En niet alleen de natuur heeft een horror vacui.

Als iedereen die zich ‘geschokt’ voelt, de klas mag verlaten, wat stelt de school dan nog voor?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium