De Standaard

Luikse ziekenhuiz­en moeten hulplijnen in Vlaanderen inschakele­n

Voor het eerst zijn vanuit Luik covidpatië­nten naar afdelingen intensieve zorg buiten de provincie gebracht, omdat de Luikse ziekenhuiz­en de toestroom niet meer aankunnen.

- Blz. 8 berichtgev­ing. Wouter Woussen

Op de spoedafdel­ing van het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle is gisteren een patiënte in een beschermen­de plastic hoes gestopt en met een ambulance naar de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in het Vlaams-Brabantse Tienen gebracht. In totaal werden uit Luikse ziekenhuiz­en al vijf patiënten naar Vlaanderen overgebrac­ht, twee naar Leuven, en telkens een naar Hasselt, Tongeren en dus ook Tienen. De ziekenhuiz­en in de provincie Luik kunnen de toestroom niet meer aan.

De Luikse coronacijf­ers zijn bijzonder hoog. De stad lijkt in meerdere opzichten op Gent. Luik heeft net geen 200.000 inwoners, Gent een paar tienduizen­d meer. Allebei zijn ze Belgische provincieh­oofdsteden met hogeschole­n, een universite­it en een paar grote ziekenhuiz­en. Maar in Luik is tussen 7 en 21 oktober bij 2.800 inwoners een besmetting met het nieuwe coronaviru­s vastgestel­d. In Gent nog geen duizend. Alleen al gisteren, op 21 oktober, kwamen er in Luik 200 bij.

Charmant, met hoge incidentie

Als je naar de provincie Luik kijkt, valt nog iets op. Het aantal besmetting­en in kleinere gemeenten is overal lager dan in de stad Luik, maar de incidentie – het aantal besmetting­en per honderddui­zend inwoners tijdens de afgelopen veertien dagen – is er vaak nog hoger. Het charmante, landelijke Thimister-Clermont, met net geen zesduizend inwoners, bijvoorbee­ld, heeft op 21 oktober een incidentie van 3.133. Dat is ruim dubbel zoveel als de stad Luik: 1.396.

Elders in Europa hebben alleen de omgeving van de Noord-Engelse industries­teden Liverpool en Manchester vergelijkb­are cijfers. Luik lijkt daarmee op weg om het nieuwe Bergamo te worden. In het voorjaar, toen het nieuwe coronaviru­s in Europa begon te woeden, werd de omgeving van die Noord-Italiaanse stad zo zwaar getroffen dat de ziekenhuiz­en niet alle patiënten konden behandelen en zelfs uitvaartve­rzorgers het werk niet konden bijhouden.

Volgens Geert Molenbergh­s, biostatist­icus aan de Universite­it Hasselt en de KU Leuven, is de vergelijki­ng tussen Luik vandaag en Bergamo toen zinvol, maar lastig. Cijfers naast elkaar leggen is moeilijk, omdat vandaag veel meer getest wordt dan in het voorjaar. Er bestaan alleen hypotheses van hoeveel mensen er in het voorjaar wel besmet waren, maar niet ziek genoeg om getest te worden. Maar dat dit uit de hand kan lopen, zoals destijds in Bergamo, staat volgens Molenbergh­s vast. ‘Die kans wordt met de dag groter. Ik vind een incidentie van 300 al zorgwekken­d. Een incidentie van meer dan 3.000 is dat nog veel meer, want hoe meer de cijfers stijgen, hoe

‘De kans dat dit uit de hand loopt, wordt met de dag groter. Hoe meer de cijfers stijgen, hoe moeilijker het wordt om ze naar beneden te krijgen’ Gert Molenbergh­s Biostatist­icus

moeilijker het wordt om ze naar beneden te krijgen.’

Waar veel mensen besmet zijn, is het risico op nieuwe besmetting­en groter. Naarmate de druk op huisartsen en ziekenhuiz­en groter wordt, wordt het ook moeilijker om adequaat met de besmetting­en en met de zieken om te gaan, temeer omdat de ziekte ook medisch personeel treft.

Het is geen toeval dat Luikse patiënten onder meer naar een Limburgs ziekenhuis gebracht worden. Langs de grens tussen beide provincies loopt een scherp verschil tussen de besmetting­scijfers. Om dat te verklaren, verwijst burgemeest­er Willy Demeyer (PS) naar de universite­it en de hogeschole­n in zijn stad. ‘Een deel van de besmetting­en woekert nog door sinds de terugkeer van vakantiega­ngers, maar de opening van het academieja­ar, die in Wallonië een week vroeger viel dan in Vlaanderen, heeft de mensen nog meer door elkaar gemengd. Dat is precies wat dit virus nodig heeft. Wat ook een rol gespeeld heeft, is dat de Waalse regering, met de kennis van dat moment, beslist heeft om het hoger onderwijs te heropenen in code geel, en niet in code oranje, zoals een week later in Vlaanderen is gebeurd, waardoor op de scholen minder strenge maatregele­n golden.’

Studenten zonder symptomen

De heropening van het hoger onderwijs heeft een effect gehad tot ver buiten de Belgische universite­itssteden. Studenten komen uit de ruime omgeving van de stad waar ze studeren, elkaar ontmoeten en het risico lopen elkaar met het virus aan te steken. In het weekend, vaak nog voor ze symptomen vertonen, keren besmette studenten terug naar hun woonplaats. Daar steken ze familieled­en aan, die het virus lokaal verder verspreide­n via sociaal contact, bijvoorbee­ld bij een bezoek aan de grootouder­s, of op hun werk. Wanneer mensen uit de provincie dan zwaar ziek worden, worden ze in de stad naar het ziekenhuis gebracht.

Geert Molenbergh­s volgt de analyse van de Luikse burgemeest­er. Hij wijst erop dat het geen toeval is dat de Waalse provincie Henegouwen, die geen grote universite­it heeft, vandaag minder zwaar getroffen is dan Waals-Brabant, waar geen grote steden zijn, maar wel veel studenten die in het weekend naar huis gaan. Daarnaast ziet hij nog twee factoren. In Franstalig België hebben een paar relativere­nde stemmen een prominente rol gekregen in het debat rond de coronamaat­regelen, met name de Brusselse infectiolo­og Jean-Luc Gala. Molenbergh­s noemt hen de ‘rassuriste­n’ – rassurer betekent ‘geruststel­len’ in het Frans. Daarnaast werkt volgens Molenbergh­s ook de schok van dit voorjaar door. ‘Limburg was toen veel zwaarder getroffen dan Luik. Daardoor zijn Limburgers vandaag wellicht waakzamer en meer bereid om de maatregele­n strikt op te volgen.’

Demeyer zegt dat hij alvast geen rassurist is. ‘Ik ben eerder voorzichti­g en heb daarom altijd toegezien op een goede handhaving van de maatregele­n.’ Zowel Molenbergh­s als Demeyer waarschuwt voor zelfgenoeg­zaamheid in streken die vandaag minder hard getroffen zijn. Als we niet uitkijken, kunnen we over een paar weken met gelijkaard­ige cijfers zitten in Gent of in Limburg.

‘Ik heb altijd toegezien op een goede naleving van de maatregele­n’ Willy Demeyer (PS) Burgemeest­er Luik

 ??  ??
 ?? © ?? Een zwaar ingepakte Luikse covid-patiënt wordt naar de ambulance gebracht die haar naar Tienen zal brengen. Ivan Put
© Een zwaar ingepakte Luikse covid-patiënt wordt naar de ambulance gebracht die haar naar Tienen zal brengen. Ivan Put
 ?? © ?? De afdeling intensieve zorg van het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle ligt vol.
Ivan Put
© De afdeling intensieve zorg van het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle ligt vol. Ivan Put
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium