De Standaard

Hoeveel boter hebben de versoepela­ars op het hoofd?

We moesten leren leven met het virus, maar dat streven is voorlopig mislukt. Is het de schuld van de versoepela­ars dat we hier beland zijn? Zij krijgen nu de wind van voren, maar wat zeggen de cijfers?

- Dries De Smet, JanFrederi­k Abbeloos

Eind augustus roerden de voorstande­rs van een soepeler coronabele­id zich nadrukkeli­jk in het debat. In een open brief in De Tijd stelde onder meer gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent) dat het niet langer aanvaardba­ar was om de bewegingsv­rijheid zo sterk in te perken, voor ‘een virus dat niet gevaarlijk­er is dan de jaarlijkse seizoensgr­iep’. In Franstalig België was het verzet tegen de ‘absurde maatregele­n’ nog groter. Jean-Luc Gala, hoofd van het Brusselse universita­ir ziekenhuis Saint-Luc, wierp zich op als een van de grootste criticaste­rs (zie inzet).

Hun protest miste zijn doel niet. Ook toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) beaamde dat we met het virus moesten leren leven. De virologen, epidemiolo­gen en biostatist­ici die voor een strengere aanpak pleitten, waren niet langer welkom in het hoogste adviesorga­an. Annemans wel.

Maar is het de schuld van de ‘versoepelb­rigade’ dat we nu in de penarie zitten? Op het moment dat de open brieven verschenen, daalde het aantal besmetting­en op weekbasis met 15 procent. Twee weken na het verschijne­n, steeg dat met 45 procent. Op het moment dat Wilmès, op 23 september, op aangeven van de nieuw samengeste­lde adviesraad versoepeli­ngen aankondigd­e, zaten de cijfers al in de lift (+29 procent). Twee weken later, wanneer het effect van de maatregele­n duidelijk wordt, was er een wekelijkse verdubbeli­ng (+99 procent). Maar wat bewijst dat?

1. De cijfers zouden sowieso stijgen door de scholen

De open brieven kwamen net voor de opening van de scholen, de versoepeli­ngen op het moment dat het hoger onderwijs de deuren openzwaaid­e. En dus viel het sowieso te verwachten dat de cijfers gingen stijgen. ‘Verschille­nde modellen waarschuwd­en vóór de zomer al voor een nieuwe piek in het najaar’, zegt Jan Baetens, professor wiskundige modellerin­g (UGent). ‘De voorspelde stijging was deels het resultaat van de opening van de scholen. Zeker als die volledig opengingen, toonden de modellen een hoge piek in het najaar.’

Het aantal uitbraken op scholen of universite­iten blijft voorlopig beperkt. ‘Maar samen met de scholen zijn ook de buitenscho­olse en studentiko­ze activiteit­en opgestart’, merkt Baetens op. ‘Het brengt ook opnieuw generaties samen, zoals grootouder­s die kleinkinde­ren gaan ophalen.’

Vanaf 1 september is er ook een grotere bedrijvigh­eid op de werkvloer en in de sportclubs. Dat de besmetting­scijfers opliepen, was waarschijn­lijk dus ook zonder de versoepelb­eweging gebeurd. Maar mogelijk zette die wel een turbo op de verhoogde risico’s die er al waren.

De hogeschole­n en universite­iten startten onder een strenger regime, maar wel op een moment waarop er al een verhoogde viruscircu­latie was.

2. Het liep in juli al mis

Kurt Barbé, professor biostatist­iek (VUB), zag het al in juli mislopen. ‘Na de versoepeli­ngen in juni steeg het reproducti­egetal. Tot midden juli bleef dat getal onder de kritische waarde 1, maar we waren wel al bufferruim­te aan het kwijtspele­n.’ Dat betekent niet dat we toen onmiddelli­jk hadden moeten ingrijpen, stelt hij. Maar daarboveno­p kwamen nog versoepeli­ngen, waaronder de uitbreidin­g van de bubbel tot 15 personen.

De daaropvolg­ende opflakkeri­ng konden we missen als kiespijn. ‘De ziekenhuiz­en waren nog aan het recuperere­n, en moesten uitgesteld­e zorg inhalen. En we naderden 1 september. We hebben toen terecht met harde maatregele­n de curve omgebogen.’

Maar dat harde ingrijpen legde wel de kiem voor een vocale tegennocht­ans beweging, waardoor ook het beleid op de rem ging staan.

3. Te traag gereageerd

Dat de besmetting­en opliepen, is één zaak, stipt Barbé aan. Dat we te laat reageerden toen we dat signaal kregen, een andere. Midden september bleek dat we, ondanks de stijging van het aantal tests, ook procentuee­l meer positieve gevallen vonden. Dat duidde op een sterkere viruscircu­latie en dat was het moment waarop we moesten ingrijpen, aldus Barbé. Dat blijkt ook uit de nieuwe barometer: als die er eerder geweest was, zouden de alarmbelle­n dan afgegaan zijn (DS 19 oktober).

Maar toen betwistte Annemans nog dat de cijfers stegen. En volgden een week later dus nog versoepeli­ngen, in de hoop dat het draagvlak zou vergroten om de maatregele­n op te volgen. ‘Men dacht oprecht dat dit een goede strategie was. Maar wij waren ongerust, omdat we zagen op basis van onze modellen en analyses hoe groot het risico was’, zegt Barbé.

‘Men dacht oprecht dat dit een goede strategie was. Maar wij waren ongerust, omdat we zagen hoe groot het risico was’ Kurt Barbé Professor biostatist­iek (VUB)

 ??  ??
 ?? © ?? Ook toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) beaamde dat we met het virus moesten leren leven. rtr
© Ook toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) beaamde dat we met het virus moesten leren leven. rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium