De Standaard

Regering-De Croo en deelstaten bikkelen om sport en cultuur

- Matthias Verbergt

De regering-De Croo verwacht dat de deelstaten de strenge federale lijn doortrekke­n naar hun bevoegdhed­en. De voetbalsta­dions sluiten alvast opnieuw de deuren voor supporters, en alle amateurcom­petities voor volwassene­n worden stopgezet.

De federale regering vergaderde gisteravon­d met de deelstaten in het Overlegcom­ité, het orgaan dat zich buigt over de coronamaat­regelen. Op tafel lag geen nieuwe lockdown, waarvoor verschille­nde experts de afgelopen dagen pleitten. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf gistermidd­ag in de Kamer aan dat de impact van de nieuwste maatregele­n, die maandag ingingen, pas tien dagen later zichtbaar zullen zijn. Hij pleitte voor ‘standvasti­gheid’. De Croo: ‘Laten we vertrouwen hebben in het feit dat de maatregele­n die we genomen hebben, de juiste zijn.’

De Croo kondigde wel andere verstrengi­ngen aan. De vier prioriteit­en zijn de gezondheid­szorg, het onderwijs, de economie en het mentale welzijn. Maar daarnaast ‘moeten we er alles aan doen om de niet-noodzakeli­jke contacten te beperken’. De Croo wees daarbij expliciet naar twee gemeenscha­psbevoegdh­eden: sport en cultuur.

Voor zulke domeinen zijn er al sectorale afspraken van kracht. De bijsturing van die protocolle­n is – zoals eerder aangekondi­gd – de inzet van het Overlegcom­ité, dat wellicht vandaag verdergeze­t wordt.

Coronabaro­meter

De premier zei gisteren dat de aanpassing­en ‘in het verlengde’ moeten liggen van de recentste verstrengi­ngen en van ‘de situatie waarin we nu zitten’. Ook streeft de federale regering zo veel mogelijk naar uniformite­it. Alleen de provincie Limburg zit nog niet in de vierde en laatste fase van de coronabaro­meter (die nog altijd niet definitief goedgekeur­d is). Maar dat is slechts een kwestie van tijd, zei De Croo. ‘Laten we alstublief­t stoppen met zeggen dat het een probleem is aan de ene kant van het land en niet aan de andere. Vandaag is duidelijk dat het virus overal zit.’

In tegenstell­ing tot de maatregele­n van een week geleden, gaat het Overlegcom­ité nu vooral over bevoegdhed­en van de deelstaten, niet van het federale niveau. Tijdens de hele coronacris­is werd er al geprobeerd om tot gedeelde standpunte­n te komen tussen de drie gemeenscha­ppen of gewesten enerzijds en het federale niveau anderzijds – met succes.

Deze keer dreigt dat een moeilijker­e kwestie te worden. Over sommige protocolle­n bestaat er relatief weinig discussie. Zo zouden er slechts beperkte bijsturing­en aan het jeugdwerk komen, zoals het verbieden van groepsover­nachtingen en het stimuleren van buitenspel. Voor de woonzorgce­ntra werd overeengek­omen om minimaal één contact per oudere toe te laten.

Lege stadions dit weekend

Maar voor sport en cultuur, net de twee domeinen waar De Croo significan­te verstrengi­ngen wil, liggen de kaarten moeilijker. Wat cultuur betreft, zit Vlaanderen nog altijd maar in code geel. ‘We denken niet dat er veel moet veranderen’, luidt het in de Vlaamse regering. Een overgang naar code rood, waarbij zo goed als alles op slot gaat, ‘is zeker geen optie’.

De Franstalig­en zitten op dezelfde lijn. In het voorstel tot protocol dat beide gemeenscha­ppen overmaakte­n aan coronacomm­issaris Pedro Facon, die de hele oefening moet coördinere­n, zitten slechts kleine bijsturing­en – zoals een strakkere circulatie van het publiek en betere ventilatie.

Wat sport betreft, voorzag het Vlaamse voorstel vooral in een halvering van het aantal supporters per vak in de stadions. De Franstalig­en wilden verder gaan. Gisteravon­d laat werd overeengek­omen om voetbalwed­strijden in de hoogste klasse vanaf dit weekend al zonder supporters te laten plaatsvind­en. Alle amateurcom­petities voor wie ouder is dan 18 worden stilgelegd, wat bij veel sporttakke­n de facto al het geval was. ‘Trainingen moeten mogelijk blijven’, klonk het. Ook hier was code rood uit den boze, zowel in noord als zuid.

De vraag is hoe hard de Vlaamse regering en de N-VA, die de twee bevoegde ministers levert en federaal in de oppositie zit, en de federale regering het deze keer tegenover elkaar zullen spelen. Ook bij de sluiting van de horeca was er al spanning. ‘Hier spelen in elk geval geen ideologisc­he overweging­en’, verzekert een N-VA-bron binnen de Vlaamse regering.

‘Laten we alstublief­t stoppen met zeggen dat het een probleem is aan de ene kant van het land en niet aan de andere’

Alexander De Croo Eerste minister (Open VLD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium