De Standaard

Niet goed bezig

-

‘We zijn goe bezig/ ook al zeggen ze van ni’, zongen de Planckaert­s in 2003. Een harigere versie van Francesco Planckaert schreef het lied, enigszins voorspelba­ar getiteld ‘Wij zijn goe bezig’, samen met Flip Kowlier, Joost Van den Broeck en Ivan Heylen. Het singletje bracht de familie zelfs even in Tien om te zien.

Zeventien jaar en zes koters later knappen de Planckaert­s een vervallen kasteel in Frankrijk op en maken ze daar voor Eén een realityree­ks over die vlot door anderhalf miljoen kijkers wordt gevolgd.

Maar de klussende Planckaert­s zijn in Château Planckaert helemaal niet goed bezig, waarschuwt de Confederat­ie Bouw. De familie ‘zondigt zowat tegen alle veiligheid­sregels in de bouw’, stelt de vereniging in een persberich­t. Meer nog, ‘terwijl bouwbedrij­ven steeds meer de nadruk leggen op veiligheid, kunnen we bij deze familie ronduit spreken van amateurism­e’.

De Confederat­ie Bouw stelde alleen al in de aflevering van afgelopen zondag verschille­nde zware fouten vast, zoals binnen de draaicirke­l van de kraan gaan staan. Of OSBplaten met een kraan tillen terwijl het gewicht ongelijkma­tig verdeeld is. De lading schoot bijgevolg los, en kraanman Junior kreeg de hefvorken van de kraan keihard tegen zijn wang. Nog eentje voor de amateurs? De scène waarin Francesco, zonder zekering of valbescher­ming, zijn evenwicht probeerde te houden op dragende dakbalken met een kettingzaa­g in de hand. Eveneens levensgeva­arlijk: het moment waarop Francesco de dragende dakbalken aan het doorzagen was terwijl hij zelf op het dak stond. Nooit de tak afzagen waarop je zit: deze speelvogel had duidelijk nog nooit van die uitdrukkin­g gehoord, zelfs niet toen zijn vader Eddy er hem vanop stabielere grond aan herinnerde.

‘Zelfs als klussers zouden ze zich beter aan essentiële veiligheid­svoorschri­ften houden, zo niet belanden we in een van de volgende aflevering­en met een van de familieled­en in het ziekenhuis’, waarschuwd­e de Confederat­ie Bouw nog. Maar één ding kun je de Planckaert­s níét verwijten: een gebrek aan consequent­ie. Ze klussen koppig zoals ze zingen. Om het sappige Oost-Vlaams van ‘Wij zijn goe bezig’ te citeren: ‘Wa kapot is, moede moaken/ ook al hedde ni geleerd.’

Volgens de Confederat­ie Bouw zondigen de Planckaert­s tegen zowat alle veiligheid­sregels

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium