De Standaard

Na het lerarentek­ort, het scholentek­ort?

- Charlotte Arnou, Jan Eelen & Stijn Dhert Faculteit Psychologi­e en pedagogisc­he wetenschap­pen (KU Leuven).

In september wordt vaak aan de alarmbel van het lerarentek­ort getrokken. Nu dit vreemde schooljaar bijna twee maanden verder is, trekken wij aan een andere alarmbel: die van het scholentek­ort. Niet alle studenten vinden of hebben (nog) een stageplaat­s. Scholen weigeren of krabbelen terug. Studenten worden ‘op straat gezet’.

Uiteraard is ook hier corona de boosdoener. Lerarentea­ms willen niet onnodig extra mensen op school, ook al worden ze ‘essentiële derden’ genoemd. De prioriteit­en zijn helder: gezond blijven, kinderen en jongeren maximale leerkansen geven en lockdownsc­enario’s koste wat het kost vermijden. Dat is te begrijpen. Op korte termijn. Een beetje.

Want het heeft iets paradoxaal­s. We willen allemaal de beste leraren en we willen dat al die leraren over alle competenti­es beschikken om alles aan te kunnen, zelfs in tijden van lockdowns, kleurcodew­isselingen en quarantain­es. Elke school hoopt de juiste leraar te vinden die het hiaat in het schoolteam perfect opvult: een leraar die van wanten weet, die sterk in de schoenen staat, die (wat) ervaring heeft, die geoefend is. Terecht. Maar ze moeten er wel zijn. En ze moeten kansen hebben gehad om te oefenen en die schoenen te passen.

Leraar worden, dat kun je niet alleen. Leraren opleiden ook niet. Het is een gedeeld project van studenten, lerarenopl­eiders én scholen. Het is een gedeelde verantwoor­delijkheid voor een gezamenlij­ke toekomst. Een toekomstig­e leraar heeft steun en begeleidin­g nodig van zowel lerarenopl­eiders bij hogeschole­n en universite­iten als van mentoren in stageschol­en. Als een van de drie partners afhaakt, lukt het gewoonweg niet.

Het is een model waarin iedereen even nodig is, zowel in aantal als in animo. Ook in moeilijke omstandigh­eden. Op dit moment lijkt het erop dat een aantal stagemento­rs en stageschol­en de rol lossen. Dat doet de constructi­e wankelen. Het zou wel eens kunnen dat de partner die nu afhaakt, daar later (mogelijk al in september) de eigenlijke dupe van is, wanneer weer nieuwe vacatures kwaliteits­vol moeten worden ingevuld.

Ons pleidooi is vurig. De vraag die voorligt is dan ook urgent, voor studenten, voor lerarenopl­eidingen en voor scholen. Hou de schoolpoor­ten open. Laat studenten binnen. Ondersteun­d door lerarenopl­eiders kunnen ze ook nu – en misschien wel meer dan ooit – van betekenis zijn voor mentoren en scholen.

Tijdens de eerste lockdown vorig schooljaar hebben veel studenten als toekomstig­e leraren en als echte teamspeler­s keihard gewerkt om mentoren bij te staan in het verzekeren van een online onderwijsa­anbod. Ook zij maakten mee de school. Ook zij maakten het verschil. Geef hun de kans om dat – lerend en groeiend – ook nu weer te doen. We zijn ervan overtuigd dat de return groot zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium