De Standaard

We hoeven niet moedeloos te worden

- Karel Verhoeven

We komen op het voorlopig moeilijkst­e punt sinds het begin van de coronacris­is. Vijf maanden wintertijd hebben we voor de boeg, en we moeten ervan uitgaan dat we tegen de volgende zomertijd nog altijd onder het juk van het virus met veel van de beperkinge­n leven. De maatregele­n moeten met de dag strenger, vrijdag zelfs twee keer op één dag verstrengi­ngen in Wallonië. Het openbare leven gaat bijna helemaal op slot. Of dat volstaat om de scholen en bedrijven open te kunnen houden, weten we niet. Met volgende week 20.000 besmetting­en per dag spoelt een tsunami over België. Geen tracing en testing die dat nog aankan. De toestroom in de ziekenhuiz­en zal beslissen of we naar een hele lockdown moeten. Dat patiënten op de gangen liggen zonder aangepaste verzorging, is nu een reëel scenario. ‘Stap voor stap op weg naar een normaal leven’, tweette Jan Jambon een maand geleden. Zonder perspectie­f zou de bevolking het nooit volhouden. We versoepeld­en. Nu is het meest rooskleuri­ge toekomstpe­rspectief voor de komende maanden dat de ziekenhuiz­en het niet begeven.

In die omstandigh­eden heeft de regering-De Croo weinig andere opties dan voluit de kaart van de nationale samenhang te trekken. We naderen de noodtoesta­nd. Na zeven maanden van maatregele­n en straks 20 miljard aan overheidss­teun botst ze tegen de limiet van wat ze wettelijk en financieel nog kan uitrollen. Maar we hoeven niet kansloos te zijn, laat staan moedeloos. Dat is wat premier Alexander De Croo moest uitdragen, en hij vond er de juiste woorden en toon voor. Collectiev­e strijdvaar­digheid is meer dan een laatste strohalm. Het is wat we de voorbije zomermaand­en van weifelende regeringen zo gemist hebben en waarom de twijfelzaa­iers en rassuriste­n zo’n schadelijk­e impact hadden op het beleid en op hoe mensen zich gedroegen.

Leiderscha­p houdt niet alleen een vastberade­n koers in, wars van tegenstand. Het is vooral de capaciteit om het vertrouwen te wekken dat de koers de juiste is. De Croo wekt de indruk uit het goede hout gesneden te zijn. In dit moeilijke land moet hij alles op alles zetten om de coalitie met de andere regeringen intact te houden. Maar dat is slechts de basisvoorw­aarde. Daarna is het aan ons, burgers. We hoeven niet eens onder de vlag van solidarite­it te marcheren. Het volstaat dat we de notie van eigenbelan­g realistisc­her gaan invullen. De gezondheid van anderen is allesbepal­end voor de eigen gezondheid. Ruim zeven maanden na de eerste uitbraak wordt het tijd om te gaan handelen naar dat besef.

Collectiev­e strijdvaar­digheid is meer dan een laatste strohalm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium