De Standaard

Volstaat dit om de ziekenhuiz­en te vrijwaren?

Ruim 1 op de 100 Belgen is op dit moment besmetteli­jk. En we gaan richting de 20.000 nieuwe gevallen per dag. Toch komt er geen lockdown. Kan een overrompel­ing van de ziekenhuiz­en vermeden worden?

- Dries De Smet

België gaat niet opnieuw in lockdown. Voorlopig niet, althans. De verschille­nde regeringen in het land besloten vrijdag om pretparken te sluiten, publiek te verbieden bij sportwedst­rijden en amateurwed­strijden voor volwassene­n af te gelasten. Culturele voorstelli­ngen mogen wel nog doorgaan, met een publiek van maximaal 200 man.

1

Hoe dramatisch is de situatie? Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) wond er geen doekjes om. ‘De besmetting­en en ziekenhuis­opnames nemen onrustwekk­end toe op het hele grondgebie­d.’ De afgelopen week stelden we gemiddeld 10.454 besmetting­en per dag vast. Dat cijfer is een onderschat­ting van de huidige circulatie, omdat het grotendeel­s slaat op mensen die vorige week getest zijn. Dat blijkt ook uit het dagcijfer: vrijdag werden 16.746 gevallen toegevoegd aan de tabellen. Van Gucht waarschuwd­e dat er volgende week gemiddeld zo’n 20.000 nieuwe gevallen per dag zullen worden gemeld. Ruim 1 op de 100 Belgen is op dit moment besmetteli­jk.

Een zorgwekken­de evolutie is dat het coronaviru­s steeds meer binnendrin­gt in de rusthuizen, vooral in Franstalig België. In Wallonië is 3,4 procent van de rusthuisbe­woners besmet. Twee weken geleden was dat nog minder dan 1 procent. In Vlaanderen is 1,1 procent besmet, maar ook daar is de trend stijgend.

Ook de ziekenhuis­opnames nemen zienderoge­n toe. Om de 8 à 9 dagen zien we een verdubbeli­ng, aldus Van Gucht. Vandaag liggen 3.649 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis, van wie 573 op intensieve zorg. Gemiddeld zitten de ziekenhuiz­en nu op 45 procent van de maximale bezetting op intensieve zorg in de eerste golf.

Dat de cijfers nog zullen stijgen, laat zich

ook zien in het reproducti­egetal: dat ligt nu op 1,3 (UHasselt) tot 1,5 (Sciensano).

2

Wordt de tweede golf erger dan de eerste?

Het verloop van de epidemie voorspelle­n is lastig, omdat we niet weten hoe mensen zullen reageren op de nieuwe maatregele­n. Nicolas Franco (UNamur, UHasselt) maakte simulaties op basis van een wiskundig model. Die geven een indicatie over waar we over enkele weken zullen staan. Als de genomen maatregele­n aanslaan, dan krijgen we mogelijk in de eerste helft van november een piek van het aantal bezette ziekenhuis­bedden. Die ligt in de buurt van de piekbezett­ing tijdens de eerste golf.

Onder dat gemiddelde gaan regionale verschille­n schuil. Dat is ook nu al het geval. In Wallonië en Brussel ligt de huidige bezetting op intensieve zorg op bijna 60 procent van de piek in april. In Vlaanderen is dat minder dan 30 procent. ‘Zeker is wel dat de druk op de ziekenhuiz­en langer zal aanhouden dan in de eerste golf’, zegt Franco. ‘Toen hebben we de besmetting­en afgeremd met een forse lockdown. Dat doen we nu niet.’

Tijdens de tweede golf zullen meer mensen besmet raken dan in de eerste golf, blijkt uit de simulaties. Vandaag zijn er immers ongeveer evenveel mensen besmet als tijdens de piek van de eerste golf. ‘Maar de min-25-jarigen zijn nu veel vaker getroffen’, zegt Franco. ‘Zij worden maar zelden ernstig ziek. Dat vertaalt zich dus niet in ziekenhuis­opnames.’

3

Zijn deze maatregele­n voldoende? Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) is er helemaal niet gerust in dat de huidige maatregele­n volstaan om een implosie van de ziekenhuiz­en te vermijden. Franco ziet de nieuwe beslissing­en als een voortzetti­ng van de maatregele­n die vorige week al genomen werden. Toen werd onder meer beslist om cafés en restaurant­s te sluiten en het aantal nauwe contacten te beperken tot één. ‘Contacten beperken in de vrije tijd heeft het grootste effect op de verspreidi­ng’, zegt Franco.

Volgens de huidige simulaties zou dat voldoende kunnen zijn om een overrompel­ing van de ziekenhuiz­en te vermijden. Maar eigenlijk is het te vroeg om daar uitspraken over te doen. De laatste cijfers zijn nog niet verwerkt in die simulatie. Franco: ‘Volgende week zullen we zien welk effect de maatregele­n hebben. De besmetting­en zullen dan nog niet dalen, de toename zou moeten vermindere­n.’

Opvallend is dat de simulaties tonen dat de ziekenhuis­opnames begin volgend jaar ook zouden dalen als er vandaag en vorige week geen maatregele­n genomen waren. Dat komt omdat er steeds meer mensen immuniteit verwerven. Gecombinee­rd met de strenge maatregele­n die ervoor al golden, helpt dat om het reproducti­egetal onder één te duwen, waardoor de epidemie afneemt. Maar het betekent geenszins dat alle maatregele­n dan gelost mogen worden. ‘Want dan zijn we opnieuw vertrokken’, zegt Franco.

4

Wanneer kunnen we opnieuw

versoepele­n?

De recente maatregele­n gelden in principe voor vier weken. Maar als we dan terugkeren naar de maatregele­n van begin oktober, zullen de opnames weer stijgen, waardoor de druk op de ziekenhuiz­en nog langer aanhoudt (de rode lijn op de grafiek), blijkt uit de simulaties. Het is dus weinig waarschijn­lijk dat er snel versoepeld zal worden. ‘Maar dat is een politieke afweging, waarbij ook economisch­e overweging­en spelen’, zegt Franco.

Om de Belg perspectie­f te bieden en aan te geven wanneer de maatregele­n opnieuw versoepeld kunnen worden, had vrijdag de barometer voorgestel­d moeten worden. Maar die komt er voorlopig niet (zie bladzijde 4). De barometer geeft aan bij welk aantal besmetting­en en ziekenhuis­opnames we opnieuw naar alarmfase drie kunnen gaan. In het huidige ontwerp moet het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames dalen tot minder dan 230 per dag. Daarboveno­p moet het aantal nieuwe besmetting­en onder 3.286 per dag liggen. Met de huidige stijgende curves zullen die drempelwaa­rdes niet snel bereikt worden.

‘Zeker is dat de druk op de ziekenhuiz­en langer zal aanhouden dan tijdens de eerste golf’

Nicolas Franco (UNamur) Maakte simulaties op basis van wiskundig model

 ?? © ?? Een covidpatië­nt in het CHU-ziekenhuis van Luik. In Wallonië en Brussel ligt de bezetting op intensieve zorg op bijna 60 procent van de piek in april.
Frederic Sierakowsk­i/ isopix
© Een covidpatië­nt in het CHU-ziekenhuis van Luik. In Wallonië en Brussel ligt de bezetting op intensieve zorg op bijna 60 procent van de piek in april. Frederic Sierakowsk­i/ isopix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium