De Standaard

Geen nationale lockdown, Wallonië verstrengt verder

Een lockdown blijft taboe en de coronabaro­meter gaat tot nader order de koelkast in. De Waalse regering voert daarom zelf een langere avondklok en extra verstrengi­ngen in.

- JanFrederi­k Abbeloos

De belangrijk­ste vaststelli­ng na het Overlegcom­ité van vrijdag: er komt voorlopig geen lockdown. Geen beperking van de niet-essentiële verplaatsi­ngen, geen verdere sluiting van winkels, geen strenger samenschol­ingsverbod. De sluiting van pretparken en het weren van publiek bij profession­ele sportwedst­rijden vallen op. En de evenemente­nsector vloekt over de vaste maximumcap­aciteit. Maar al bij al wordt er bijgeschaa­fd, eerder dan ronduit aangescher­pt.

De virologen wilden veel forser ingrijpen. Volgens microbiolo­og Emmanuel André (KU Leuven) was een lockdown zelfs het enige dat soelaas kon bieden, zo slecht ogen de cijfers. Tsjechië, samen met België erg hard getroffen, leek met zijn lockdown het pad te effenen.

Toch komen er geen fundamente­le strengere maatregele­n. De verantwoor­delijkheid daarvoor ligt voor een groot deel bij de regio’s. De betrokken domeinen – jeugd, cultuur, sport, onderwijs – zijn hun bevoegdhei­d. Opvallend eensgezind benadrukte­n zij voor en tijdens het Overlegcom­ité de deugdelijk­heid van de al gemaakte afspraken in die sectoren. Terwijl premier Alexander De Croo (Open

VLD) had gevraagd om sport en cultuur in lijn te brengen met alarmnivea­u 4, gaat geen van de betrokken barometers op code rood.

Ontgoochel­ing

Zulke verstrengi­ngen gingen in tegen eerder gemaakte regionale engagement­en. Het Vlaamse devies was: ‘laat doorgaan wat veilig kan doorgaan’. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) hadden zich expliciet tegen een nationale lockdown uitgesprok­en. De Franstalig­e minister van Volksgezon­dheid en Cultuur, Bénédicte Linard (Ecolo), wilde dan weer absoluut de musea, bioscopen en theaters openhouden.

Achteraf stak federaal minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) zijn ontgoochel­ing niet weg. ‘De waarheid is dat ik zeer ongerust ben. Ik heb vannacht na de vergaderin­g wakker gelegen.’ De minister waarschuwt dat de ziekenhuis­zorg kan instorten.

Maar ondanks zijn alarmkrete­n staat ook het federale kompas zeker niet op een regelrecht­e lockdown. Voor De Croo is de inzet zelfs persoonlij­k, sinds hij bij zijn aantreden verkondigd­e dat België zich geen lockdown meer kan veroorlove­n. De premier kreeg veel tegenwind voor de sluiting van de horeca en is ervoor beducht om nog forser in de remmen te gaan. De huidige maatregele­n omschreef hij vrijdag als ‘een ernstige inperking op de vrijheid van iedereen’.

Als liberaal is het voor De Croo schipperen tussen individuel­e vrijheid en volksgezon­dheid. Voor de socialist en bevoegd minister Vandenbrou­cke weegt de laatste bekommerni­s door. Ook de Waalse regering schakelde vrijdagavo­nd nog een versnellin­g hoger en vervroegt onder meer de avondklok: ze gaat nu in vanaf 22 uur. Ministerpr­esident Elio Di Rupo (PS) sprak plots van een ‘gedeelteli­jke lockdown’, maar ontkende dat dit een opbod was tegenover het federale. De Brusselse regering beslist zaterdag over strengere maatregele­n.

Politieke huiver

De besluitvor­ming illustreer­t hoe het coronabele­id steeds onderwerp is van politieke onderhande­lingen. Het kind van de rekening lijkt de coronabaro­meter, die alweer niet werd voorgestel­d en volgens verschille­nde bronnen ook niet snel te verwachten is. Officieel omdat een barometer ‘geen zin heeft als het stormt’. Maar op de achtergron­d speelt de politieke huiver om straks vast te hangen aan een drempelwaa­rde voor pakweg de horeca weer open kan. Volgende week wordt die sluiting al geevalueer­d, de verstrengi­ngen van vrijdag lopen maar tot 19 november. ‘Nadien gaan we terug naar de huidige situatie, behalve als de curve gigantisch slecht is’, maakte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich al sterk.

‘De waarheid is dat ik zeer ongerust ben. Ik heb vannacht na de vergaderin­g wakker gelegen’

Frank Vandenbrou­cke Minister van Volksgezon­dheid

 ?? © ?? Voor Alexander De Croo is de inzet persoonlij­k, sinds de premier bij zijn aantreden zei dat België zich geen lockdown meer kan veroorlove­n. pn
© Voor Alexander De Croo is de inzet persoonlij­k, sinds de premier bij zijn aantreden zei dat België zich geen lockdown meer kan veroorlove­n. pn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium