De Standaard

Opvolging Dedecker legt sluimerend conflict bij N-VA bloot

Jean-Marie Dedecker ruimt in de Kamer plaats voor zijn poulain Joren Vermeersch, adviseur ideologie bij de N-VA. Voor vrijbuiter Vermeersch, die ook dicht bij Theo Francken staat, was op het partijhoof­dkwartier geen toekomst meer.

- Matthias Verbergt

‘Als parlements­lid ben ik niet meer gelukkig. De verplaatsi­ng naar Brussel is een belasting geworden. (...) Het is een nutteloze stiel geworden. (...) Er wordt toch geen rekening gehouden met de stem van de kiezer. Het is bijna een straf om parlements­lid te zijn. Ik ben ontgoochel­d in onze democratie.’ In een interview met de Krant van West-Vlaanderen oordeelt Kamerlid Jean-Marie Dedecker andermaal vernietige­nd over de politiek.

In één adem bekrachtig­t de 68jarige Dedecker wat al even gefluister­d maar nog niet bevestigd werd: dat hij vroegtijdi­g plaats ruimt voor zijn poulain Joren Vermeersch (39). De eerste opvolgersp­laats voor de huidige adviseur ideologie bij de N-VA was Dedeckers eis toen hij bij de verkiezing­en in 2019 door de partijtop gevraagd werd om als onafhankel­ijke de West-Vlaamse Kamerlijst te duwen. Die zet, tegen de wil van een deel van de partij in, moest onder meer Vlaams Belang afhouden.

De wissel is nog niet voor meteen. Eerst wil Dedecker nog contacten opbouwen met de ministers uit de nieuwe regering, in het belang van zijn gemeente Middelkerk­e. Die korte afstand tot de macht ‘is nog het enige voordeel aan Brussel’, zegt Dedecker aan De Standaard. ‘We bouwen aan een nieuw casino en gemeentehu­is en een vernieuwde zeedijk, we leggen wegen aan.’ En in 2022 organiseer­t Middelkerk­e het BK veldrijden. Dat wil Dedecker laten doorgaan op militair domein.

‘Nieuwe partijideo­loog’

Voor Vermeersch gebeurt de opvolging wel best zo snel mogelijk. Zijn positie op het partijhoof­dkwartier van de N-VA is immers erg precair, vernam De Standaard. Vermeersch werd in augustus adviseur ideologie bij de studiedien­st van de N-VA, op aansturen van kopstuk Theo Francken. Vermeersch was jarenlang parlementa­ir en later kabinetsme­dewerker van Francken, met wie hij samen twee boeken over migratie schreef. Francken had Vermeersch op zijn beurt in 2010 weggeplukt bij zijn goede vriend Jean-Marie Dedecker.

Afgelopen zomer werd Vermeersch in verschille­nde uitgebreid­e interviews, waaronder in De Standaard, aangekondi­gd als de nieuwe ideoloog van de partij. Hoewel Vermeersch telkens benadrukte in eigen naam te spreken, begon de relatie met de partijtop zo meteen onder een slecht gesternte. ‘Onze enige partijideo­loog is Bart De Wever’, zegt een partijkops­tuk.

In september werd Vermeersch vaste columnist van deze krant,

JeanMarie Dedecker zonder dat hij daarvoor het formele fiat van de partij had gekregen. Zijn columns zouden als het partijstan­dpunt overkomen, vreesde de N-VA. Bij de strak geleide partij wordt van elke mandataris overleg verwacht over de inhoud van externe communicat­ie. ‘Parlements­leden klaagden dat hun opiniestuk­ken wel via het hoofdkwart­ier moesten passeren, en die van een medewerker van de studiedien­st niet’, zegt een N-VA’er.

Je job of je column

Volgens onze informatie liet Piet De Zaeger, algemeen directeur van de N-VA, Vermeersch de keuze: zijn job op het partijhoof­dkwartier of zijn column in deze krant. De liberale vrijbuiter in Vermeersch botste met de centralist­ische partij en Vermeersch bond niet in. De jurist en historicus kan altijd terug naar zijn vroegere job bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen. Hoewel Vermeersch formeel zijn titel behield, werd hij naar de Kamerfract­ie gestuurd.

Daar werkt Vermeersch nu voor Dedecker en Francken, die hem zijn blijven steunen. ‘Joren werkt op mijn bureau’, zegt Dedecker. ‘Bij de studiedien­st van de N-VA durven ze hem niet te ontslaan, uit vrees voor imagoschad­e. Ze hebben hem wel verboden om nog interviews te geven. En hij was niet welkom bij de overige medewerker­s van de N-VA-Kamerfract­ie.’

Dat laatste wordt bij de fractie ontkend. Francken en ook Vermeersch zelf weigerden commentaar te geven en de partijwoor­dvoerders van de N-VA waren niet bereikbaar voor een reactie.

‘Door koppigheid aan beide kanten is het conflict met de partijtop nog steeds niet uitgepraat’, zegt een ingewijde. De partij zou nog steeds aan een regeling werken. Door de aankondigi­ng van het nationaal politiek pensioen van Dedecker is er nu een oplossing in zicht, al heeft zijn beslissing niets met de situatie van Vermeersch te maken, verzekert Dedecker.

In elk geval krijgt de rechterfla­nk van de partij, vertegenwo­ordigd door Francken, er binnen afzienbare tijd in de Kamer een dichte medestande­r bij. Vermeersch vindt dat de N-VA nog sterker moet inzetten op het thema migratie, een strategie waarover discussie bestaat binnen de partij.

In interviews spreekt Vermeersch over de ‘positieve kanten’ van de kolonisati­e, de ‘morele superiorit­eit van de westerse beschaving’ en het christendo­m als ‘de grootste emancipati­emachine in de geschieden­is van Europa’. Met het vertrek van de onafhankel­ijke Dedecker krijgt de N-VA er dan wel een Kamerzetel bij, de geest en ook het rebelse karakter van Dedecker zijn daarmee niet weg.

‘Bij de studiedien­st van de N-VA durven ze Vermeersch niet te ontslaan. Ze hebben hem wel verboden om nog interviews te geven’ Kamerlid

Laten we dat beeld van Leopold II staan of niet? Lokale besturen hebben een handleidin­g gekregen om die discussie na een debat te beslechten.

Hoe ga je als stad of gemeente om met ‘controvers­iële standbeeld­en en andere verwijzing­en naar het koloniale verleden in de publieke ruimte’? De Vlaamse minister van Binnenland­s Bestuur, Bart Somers (Open VLD), had het Agentschap Integratie en Inburgerin­g de opdracht gegeven daarvoor een handleidin­g op te stellen – ‘een handreikin­g’, noemen ze het zelf. Die is nu klaar. Ze is behalve op standbeeld­en ook van toepassing op straatname­n of gebouwen.

Somers noemt het een ‘menukaart met mogelijke oplossinge­n’, die maatwerk mogelijk maakt. Een lokaal bestuur kan ervoor kiezen een beladen beeld te laten staan, of om er duiding bij aan te brengen. Het kan ook een ‘tegenbeeld’ plaatsen of het helemaal weghalen. Belangrijk­er dan de beslissing noemt de minister ‘dat er een dialoog op gang komt tussen alle groepen in de samenlevin­g’. Daartoe wordt een traject uitgestipp­eld dat die verschille­nde groepen erbij betrekt.

Plots urgenter

De kwestie werd urgenter na verschille­nde vernieling­en die zich afspeelden tegen de achtergron­d van manifestat­ies rond de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid en van de Black Lives Matter-beweging.

Bij de opmaak van de handleidin­g was een panel van vijftien experts betrokken, onder wie historicus Mathieu Zana Etambala (KU Leuven), schrijfste­r Tracy Bibo Tansia en Nadia Nsayi, politicolo­ge en auteur van het boek Dochter van de dekolonisa­tie. Nsayi is tevreden met de handleidin­g. ‘Natuurlijk is het een compromis als er zoveel mensen aan werken, van academici tot activisten. Voor sommigen mocht het verder gaan, voor mij ook, maar het is goed dat het document er ligt. Het toont aan dat de Vlaamse regering de zaak ernstig neemt. Het belangrijk­ste is dat er meerdere stemmen worden betrokken. Niet langer één groep, en niet alleen de luidste roepers.’

Nadia Nsayi

‘Er zal echt geen beeldensto­rm van komen. Niemand vraagt daar om’ Politicolo­ge en schrijfste­r

‘Lokale besturen hebben door de handleidin­g geen excuus meer om de kwestie links te laten liggen’, meent Nsayi. ‘Hopelijk maken ze niet de fout te wachten tot zich conflicten voordoen en de zaak escaleert. Er zal echt geen beeldensto­rm van komen. Er is niemand die daar om vraagt.’

In de ene gemeente kan de uitkomst anders zijn dan in de andere. ‘Dat mag’, vindt de politicolo­ge. ‘De dynamiek in Antwerpen is nu eenmaal anders dan in pakweg Kortenberg, de gemeente waar ik woon. De inwoners bepalen zelf samen het eindpunt.’

 ?? © ?? Jean-Marie Dedecker verdwijnt, maar in de plaats krijgt de rechterfla­nk van de N-VA er met Joren Vermeersch een dichte medestande­r in de Kamer bij.
Frank Bahnmuller/Brecht Van Maele
© Jean-Marie Dedecker verdwijnt, maar in de plaats krijgt de rechterfla­nk van de N-VA er met Joren Vermeersch een dichte medestande­r in de Kamer bij. Frank Bahnmuller/Brecht Van Maele
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium