De Standaard

Krijgt de minister van Klimaat alle neuzen in dezelfde richting?

- (wwi) Lees verder op blz. 16

Zakia Khattabi (Ecolo) start met de wind in de rug. Met haar Green Deal dwingt de Europese Commissie de lidstaten om hun klimaatamb­ities op te schroeven. Daarvoor stelt ze vele miljarden ter beschikkin­g. Bovendien kan de minister van Klimaat rekenen op de steun van haar partijgeno­ten in de Brusselse en de Waalse regeringen, waar Ecolo ook de klimaatbev­oegdheden in handen heeft. Dat is belangrijk, want in de federale regering heeft Khattabi vooral een coördinere­nde functie. Ze moet kunnen terugvalle­n op de initiatiev­en van andere ministers. Met Matthias Bienstman, voormalig beleidscoö­rdinator van de Bond Beter Leefmilieu, haalde ze ook de nodige expertise naar haar kabinet om België op Europees

De kerncentra­les sluiten, vervangcap­aciteit laten bouwen, hernieuwba­re energie promoten en dat alles zonder de taksen op elektricit­eit te laten stijgen. De opdracht voor Tinne Van der Straeten is immens: de minister van Energie moet twee decennia van uitstelged­rag en besluitelo­osheid rechttrekk­en. Maar waarschijn­lijk is zij de enige die nog in staat is om dit tot een goed einde te brengen.

Als advocate in energiedos­siers kent Van der Straeten het dossier en alle stakeholde­rs door en door. Bovendien heeft ze bewezen dat ze met politieke opponenten deals kan sluiten. In het voorjaar lag ze samen met N-VA-Kamerlid Bert Wollants aan de basis van een doorbraak in het dossier van de steun

Rommeltje Moet de inspanning­en van de federale en de regionale regeringen coördinere­n om tot een CO2-reductie van 55 procent te komen.

vlak te vertegenwo­ordigen.

Khattabi kan van de zwakte van haar voorgangst­er, Marie Christine Marghem (MR), haar sterkte maken. Marghems nalatensch­ap is een rommeltje. De Europese Commissie heeft net het Belgische Nationale Energie- en Klimaatpla­n geevalueer­d en de conclusie is weinig flatterend: op alle vlakken schiet het tekort. Het dringt de CO2-uitstoot onvoldoend­e terug. Wat hernieuwba­re energie betreft, is het ‘niet ambitieus’ genoeg, met doelstelli­ngen die nog naar beneden zijn bijgesteld. En ook inzake energie-efficiënti­e kan België volgens Europa veel meer doen, bijvoorbee­ld bij de isolatie van woningen.

Dat betekent dat een nieuwe minister alleen beter kan doen. Maar daarvoor zal Khattabi ook moeten kunnen rekenen op de goodwill van politieke opponenten. De budgetten voor klimaatbel­eid, bijvoorbee­ld, zijn aan andere ministers toegewezen. Het Transforma­tiefonds, een belangrijk­e financiële hefboom voor de omslag naar een koolstofvr­ije economie, is in handen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Andere budgetten zitten bij staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine (PS). Om te slagen zal Khattabi moeten tolereren dat anderen met de pluimen gaan lopen.

Ondanks haar sterke startposit­ie moet ze ook vanop een dieptepunt vertrekken. Vergeleken met de buurlanden doet België het op het vlak van klimaatbel­eid barslecht. Als we de energie-intensieve industrie die onder het Europese emissiehan­delssystee­m valt buiten beschouwin­g laten, is tussen 2005 en 2018 de CO2-uitstoot in ons land met zowat 0,5 procent per jaar gedaald. Ter vergelijki­ng: in Frankrijk was dat ongeveer 1 procent, in Nederland 1,4 procent, in Duitsland bijna 0,7 procent.

Struikelbl­ok Vlaanderen

Vlaanderen doet het nog veel slechter, met gemiddeld slechts een daling van 0,2 procent. Het is maar dankzij de inspanning van Wallonië (-1,2 procent) en Brussel (-1,4 procent), vooral dan op het vlak van het terugdring­en van de veestapel, dat de schade nog enigszins wordt beperkt. Die achterstan­d inhalen is op zich al een enorme uitdaging. Bovendien hebben Europa én de huidige regering het ambitieniv­eau nog opgetrokke­n. De CO2uitstoo­t

niet met 40 procent, maar met 55 procent doen dalen, wordt een huzarenstu­k.

Het grootste struikelbl­ok blijft misschien wel de moeilijke relatie met de Vlaamse regering, die de huidige klimaatdoe­lstelling (-35 procent voor Vlaanderen) al een ‘titanenwer­k’ vindt. De Vlaamse coalitie onder leiding van de N-VA voelt er niet veel voor om mee te stappen in de hogere doelstelli­ng van het federale regeerakko­ord. En dat terwijl het gros van de klimaatbev­oegdheden – woningen, mobiliteit – bij de regio’s zit.

Zelfs op Europese toppen moet Khattabi rekening houden met de regio’s. Als de Vlaamse regering blokkeert, zoals de voorbije jaren herhaaldel­ijk is gebeurd, kan en mag ze niet anders dan zich bij stemmingen onthouden.

Moet voldoende hernieuwba­re energie uitbouwen om de kerncentra­les te kunnen sluiten, en dat zonder de belastinge­n te verhogen.

aan gascentral­es en andere technologi­e. Met die steun van de N-VA is ze gedeelteli­jk ingedekt voor de kritiek die ongetwijfe­ld nog volgt.

Dubbele winst

Als Van der Straeten in haar opzet slaagt, boekt ze dubbele winst. Het zou een historisch­e prestatie zijn om als groene minister, twintig jaar nadat paars-groen de wet op de kernuitsta­p heeft goedgekeur­d, de kerncentra­les effectief te sluiten. Tegelijk kan ze de hernieuwba­re energie volop kansen geven, net nu die langzaam evolueert naar het kantelpunt waarop ze zonder subsidies de goedkoopst­e energie van allemaal levert. Daar komt bovenop dat het regeerakko­ord belooft om het federale aandeel in de taksen op de elektricit­eitsprijs te laten dalen. Hoe dat moet, is nog onduidelij­k, maar een belastingv­erlaging is ook voor een groene minister sympathiek om uit te delen.

Gemakkelij­k wordt het hoe dan ook niet. Als de kerncentra­les dichtgaan, verdwijnt zowat de helft van de Belgische energiepro­ductie. Dat in amper vijf jaar tijd willen klaren, zonder elektricit­eitstekort­en te riskeren, lijkt een uitdaging van het lot. Temeer omdat Van der Straetens voorgangst­er, Marie Christine Marghem (MR), een potje maakte van de tijdige voorbereid­ing van een geleidelij­ke kernuitsta­p. Er hadden al drie centrales gesloten moeten zijn in 2015. Twee zouden er sluiten in 2022/23 en de laatste twee uiterlijk in 2025. Nu moeten alle zeven centrales sluiten in amper drie jaar tijd. Bovendien verdwijnt in de buurlanden ook heel wat elektrisch­e capaciteit. Daarnaast is het ook de vraag hoe Engie/Electrabel zal reageren op de nieuwe situatie, waarin het wordt geraakt in het hart van zijn Belgische activiteit­en.

Wachten op Europa

Recente studies wijzen uit dat twee scenario’s mogelijk blijven: een volledige kernuitsta­p of een gedeelteli­jke waarbij twee centrales langer openblijve­n. Alleen hangt de keuze voor het ene of het andere scenario niet alleen van Van der Straeten af. Voor de vervanging van de centrales is ze alleen bevoegd voor windmolens op zee, niet voor die op land of voor zonne-energie. En voor de bouw van gascentral­es zijn er vergunning­en van de deelstaten nodig, waarschuwd­e Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) al.

Het ergste wat nog kan gebeuren, is dat Europa het Belgische dossier om staatssteu­n te geven aan gascentral­es en andere technologi­e die de kerncentra­les moeten vervangen, lang behandelt en pas op het allerlaats­t beslist om het te verwerpen. Zolang de onzekerhei­d blijft aanslepen, komen investeerd­ers niet over de brug. Bij een verbod op staatssteu­n moet de federale regering op een moment dat het eigenlijk al te laat is, toch beslissen om kerncentra­les open te houden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium