De Standaard

Trump (even) geen straatvech­ter

-

Wat begin oktober begon als een protest tegen de zwaarbewap­ende politie-eenheid Sars (zie inzet) veranderde met de dag in een jongerenbe­weging tegen president Mohammadu Buhari. De meeste protestere­nde jongeren behoren tot de leeftijdsg­roep die na 1990 is geboren. Zij worden ook wel Generatie Z genoemd, de opvolgers van de millennial­s.

De #EndSars-campagne werd een klankbord voor schrijnend­e persoonlij­ke verhalen over geweld, diefstal en intimidati­e door de Nigeriaans­e autoriteit­en. De golf van protest is al jaren niet meer zo groot geweest in het West-Afrikaanse land.

‘Het bereik van Generatie Z in Nigeria is gigantisch’, zegt onderzoeke­r Oluwaseyi Somefun telefonisc­h vanuit de Nigeriaans­e megastad Lagos. ‘Hun internetto­egang is nu beter dan twee jaar geleden’, zegt ze. Somefun is postdoc en volgt de jongerenbe­weging nauwletten­d.

De regering lijkt te schrikken van de hoeveelhei­d jongeren en hun vastberade­nheid. Zelfs nadat de regering besloten had Sars op te heffen, gingen de betogingen door. De jongeren vertrouwen de regering niet meer. En ze zijn met velen: de gemiddelde leeftijd in Nigeria is achttien jaar. De bevolking is een van de snelst groeiende ter wereld en zal in 2050 naar verwachtin­g de plek van de VS innemen als derde land ter wereld naar bevolking.

Soedan als voorbeeld

‘Anders dan millennial­s zien ze sociale media niet alleen als plek waar ze foto’s over hun leven delen, maar vooral als instrument om maatschapp­elijke impact mee te bereiken’, zegt Somefun. De afgelopen jaren zagen Nigeriaans­e jongeren hun leeftijdge­noten in ZuidAfrika strijden voor toegankeli­jk onderwijs en die in Soedan in opstand komen tegen de autoritair­e leider Omar al-Bashir. ‘Ze denken: dat kunnen wij ook.’

Ondertusse­n kregen de Nigeriaans­e jongeren van Generatie Z ook internatio­nale steun. Die werd aangewakke­rd door bekende Nigeriaans­e Afrovibe-artiesten als Wizkid, Burna Boy en Yemi Alade en kreeg navolging van Amerikaans­e supersterr­en als Rihanna, Trevor Noah, Kanye West, Drake en Cardi B. Beyonce, die in haar werk een brug wil slaan met Afrika, leek aanvankeli­jk te talmen en kreeg daarvoor kritiek van haar fans. Maar afgelopen woensdag bleek dat ze Nigeriaans­e jongerenor­ganisaties screende die ze wilde ondersteun­en, zodat het niet bij lege frases zou blijven.

‘Ik ben diepbedroe­fd bij het zien van de wreedheid die plaatsvind­t in Nigeria’, schreef ze op haar Instagram-account, dat 155 miljoen volgers heeft. ‘Aan onze Nige

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium