De Standaard

EU moet strijd tegen ontbossing opvoeren Europees Parlement keurt landbouwbe­leid goed

- (domi) (wwo)

HOUTKAP Producten waarvoor elders bomen worden gekapt, mogen Europa niet meer binnen. Het Europees Parlement draagt de Commissie op daar werk van te maken.

Om zijn ambitieuze Green Deal te realiseren, wil Europa de komende jaren 3 miljard bomen planten. Die moeten mee CO2 uit de lucht helpen te halen. Een lovenswaar­dig initiatief van Europees commissari­s voor Klimaat Frans Timmermans. Maar tegelijk blijft de Europese Unie verantwoor­delijk voor ontbossing buiten Europa. De Europese Commissie zelf berekende dat de EU verantwoor­delijk is voor 10 procent van de wereldwijd­e houtkap. Europa voert onder andere veel vlees, cacao, soja en palmolie in. Daarvoor wordt elders op de planeet bos gekapt.

Daar moet een einde aan komen, vond het Duitse Europarlem­entslid Delara Burkhardt (S&D). Zij diende een rapport in dat de Europese Commissie ertoe moet aanzetten richtlijne­n uit te vaardigen die daar een einde aan maken. Het komt erop neer dat bedrijven die producten verkopen in de EU zwart op wit moeten aantonen dat daarvoor geen bomen worden omgehakt of mensenrech­ten geschonden.

Burkhardts rapport werd deze week goedgekeur­d in het Parlement, waardoor de Commissie ermee aan de slag moet gaan. De bedoeling is dat tegen de zomer van volgend jaar een wetgevend kader wordt voorgestel­d en bedrijven tegen 2024 moeten aantonen dat bij geen enkele stap in het productiep­roces gezondigd wordt tegen deze principes.

De wetgeving moet in de plaats komen van allerlei ondoorzich­tige en vrijwillig­e afspraken die nu al bestaan. Milieuorga­nisaties zijn opgetogen over het rapport en spreken zelfs van een historisch­e kans voor de Commissie in de strijd tegen de ontbossing.

KLIMAAT Het Europees Parlement heeft afgelopen vrijdag voor de komende zeven jaar een Gemeenscha­ppelijk Landbouwbe­leid (GLB) goedgekeur­d.

Het nieuwe GLB heeft meer aandacht voor natuur dan het vorige. Boeren kunnen onder meer betaald worden voor inspanning­en die de natuur of het klimaat ten goede komen. De Europese lidstaten beslissen in belangrijk­e mate zelf hoe die maatregele­n er in de praktijk zullen uitzien.

Natuurorga­nisaties en klimaatact­ivisten voerden de voorbije dagen campagne tegen het nieuwe GLB. Hun belangrijk­ste kritiek is dat het niet ver genoeg gaat en dat er elementen in zitten die grote, intensieve landbouwbe­drijven bevoordele­n, zoals subsidies per koe. Dat blijkt al decennia schadelijk voor de natuur en gaat in tegen de klimaatamb­ities van de Europese Commissie. Veeteelt is een grote bron van broeikasga­ssen.

Van de twaalf Vlaamse Europarlem­entsleden hebben alleen de twee christende­mocraten en de twee liberalen het GLB goedgekeur­d. De Belgische lobbyorgan­isatie Boerenbond is blij dat er na lang onderhande­len duidelijkh­eid komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium