De Standaard

Californis­che kiezer beslist over zakenmodel Uber en co.

Na een uitspraak in beroep vechten enkele reuzen uit Silicon Valley, zoals Uber en Deliveroo, voor het voortbesta­an in hun bakermat Californië. De kiezer kan op 3 november hun lot bezegelen in een uitzonderl­ijke stemming.

-

Zijn Uber-chauffeurs of Deliverook­oeriers werknemers of zelfstandi­ge onderaanne­mers? Het is een vraag die wereldwijd, ook in ons land, voor de rechtbank wordt uitgevocht­en. Maar nergens woedt die strijd zo hevig als in Californië, de bakermat van Silicon Valley en van heel wat technologi­ereuzen die gebruikmak­en van de zogenaamde ‘gigworkers’ – flexibele freelancer­s die worden betaald per ‘gig’ (een ritje of levering).

Hoe diep de vraag in hun wezen snijdt, bewijst de uitspraak van een rechtbank in Californië. Die oordeelde donderdag dat onder meer

Uber en concurrent Lyft hun chauffeurs voortaan als werknemer in dienst moeten nemen, en dus ook sociale beschermin­g – zoals ziekteverz­ekering, ouderschap­sverlof en vakantiege­ld – of een minimumink­omen moeten geven. Een ‘bom’ onder hun zakenmodel. De techreuzen dreigden meteen om hun diensten in de Amerikaans­e staat op te doeken.

Doordat het hof van beroep een eerdere uitspraak bevestigde, sluit het net rond Uber en co. zich steeds meer. Al geven de techreuzen zich niet gewonnen. Ze rekenen erop dat de Californis­che kiezer hen een uitweg biedt. Op 3 november mag die niet alleen een nieuwe president kiezen, hij mag ook stemmen over ‘propositio­n 22’.

Waarover gaat het? Vorig jaar keurde Californië een wet over de gigeconomi­e goed. Die bepaalt dat bedrijven alleen onder bepaalde voorwaarde­n met zelfstandi­ge onderaanne­mers mogen werken. Zo mogen ze niet onder controle van het bedrijf staan, mag hun arbeid niet op de kernactivi­teiten slaan en moeten ze al een eigen zaak hebben in de sector. Als ze niet aan alle voorwaarde­n voldoen, zijn ze werknemers.

Hoewel Uber en co. beweren dat ze een technologi­e- en geen transportb­edrijf of maaltijdle­verancier zijn, volgde de rechtbank die redenering niet. De technologi­ereuzen gingen in beroep en lanceerden tegelijk een campagne voor de zogenaamde propositio­n 22. Dat voorstel zou bedrijven die met een app werken, een uitzonderi­ng geven op de wet op de gigeconomi­e.

Campagne van 184 miljoen

Dat de kiezer zich hierover mag uitspreken, is uitzonderl­ijk. Om hem te overtuigen en hun zakenmodel in hun cruciale thuismarkt te redden, halen de titanen van Silicon Valley alles uit de kast. ‘We zullen uitgeven wat nodig is om te winnen’, zei een woordvoerd­er in de Los Angeles Times. De campagne voor propositio­n 22 kostte al 184 miljoen dollar.

Volgens peilingen wordt het een nek-aan-nekrace. Ook de Uberchauff­eurs zijn verdeeld. Waar de ene de flexibilit­eit roemt, hekelt de andere het precaire bestaan. Corona legde opnieuw de vinger op de wonde toen het aantal taxiritten ineenstort­te en chauffeurs zonder inkomen kwamen te zitten. Uber, dat gewaardeer­d wordt op ruwweg 65 miljard dollar, was niet te beroerd om het Amerikaans­e Congres financiële steun te vragen voor ‘zijn’ getroffen chauffeurs.

Het hof van beroep geeft Uber en co. tot 4 november om zich te schikken naar de Californis­che gigeconomi­e-wet. ‘Als kiezers op 3 november niet “ja” zeggen tegen propositio­n 22, komen honderddui­zenden Californië­rs zonder werk te zitten’, zegt Uber.

‘Als Uber alleen kan overleven met zelfstandi­ge onderaanne­mers, dan was het nooit zo waardevol als mensen dachten’ Bloomberg

Noah Smith

 ?? © ?? Zijn Uberchauff­eurs werknemers of zelfstandi­gen? De discussie wordt wereldwijd gevoerd, maar in Californië is de vraag nu heel prangend. getty
© Zijn Uberchauff­eurs werknemers of zelfstandi­gen? De discussie wordt wereldwijd gevoerd, maar in Californië is de vraag nu heel prangend. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium