De Standaard

Fraude bij FNG krijgt Lernout & Hauspie-trekjes

- Pascal Dendooven

GERECHTELI­JK ONDERZOEK

In het onderzoek naar FNG is na de drie stichters ook een tweede advocaat in verdenking gesteld. Er waren al tien huiszoekin­gen. David Lust, een advocaat uit Ruiselede (DS 23 juni), is niet bekend bij het grote publiek, maar wel bij mensen die een advocaat met veel lef nodig hebben. Dat leverde hem het label ‘West-Vlaamse durfadvoca­at’ op. Hij is in verdenking gesteld. Dat was eerder ook al gebeurd met Elke Janssens van NautaDutil­h. Beiden zijn tussenbeid­e gekomen in het dossier.

Bij FNG liep het op twee vlakken fout. De inkomsten werden artificiee­l opgeklopt om groei te laten zien, wat investeerd­ers moest overtuigen in te tekenen op aandelen en/of obligaties. Doordat op basis van die omstreden boekhoudin­g ook financiële transactie­s gebeurden (de uitgifte en verkoop van aandelen en obligaties), gaat het technisch gesproken om witwassen. De bekomen middelen werden daarenbove­n ook discutabel ingezet.

Aandelenca­rrousel

De nieuwe top van FNG maakte in juni bekend dat het 94 miljoen euro afboekte, omdat het die als oninbaar beschouwde. Dat was toen mogelijk een overschatt­ing, heette het, omdat men streng was geweest. FNG had niet alleen geld nodig om zijn groei te financiere­n, maar ook omdat er aandeelhou­ders uit wilden stappen, terwijl er amper kandidaten waren om aandelen te kopen. En dus zette de top rond ceo Dieter Penninckx zelf een aandelenca­rrousel op (DS 22 oktober).

Daarbij werd geld onttrokken uit FNG en uitgeleend aan een vennootsch­ap in Zeeuws-Vlaanderen die hielp tijdelijke aandelenpo­sities te financiere­n. Daar werd dan een doorverkoo­pkans voor gezocht. FNG verloor op zo’n doorverkoo­p van 1,4 miljoen aandelen aan Nordic Capital 25 miljoen. Die aandelen werden gebruikt als gedeelteli­jke betaling bij de aankoop van het webbedrijf Ellos. Het verlies was het gevolg van de sterke koersdalin­g van het aandeel. Penninckx hanteerde voor de ‘interne markt’ een prijs van 32 euro per stuk, maar op de beurs noteerde FNG veel lager. Waar nodig, zoals eind 2019, werd de koers op de beurs gestut met kooporders. Dat luik (marktmanip­ulatie) wordt nog onderzocht door de beurswaakh­ond FSMA. Een ander luik is de manipulati­e van de beursgang in juni 2018. Die zou een flop geweest zijn, maar werd gecamoufle­erd door met geleend geld en/of FNG-geld aandelen te kopen.

Het bijkleuren van de omzet gebeurde via buitenland­se structuren. De aankoopcen­trale (Zwitserlan­d, Hongkong) speelde daarin een rol. Er werd onder meer klanteninf­ormatie verkocht.

Met Lust én Janssens zijn de twee belangrijk­ste Belgische adviseurs in verdenking gesteld. Het is nu wachten op rogatoir onderzoek in het buitenland. Er is wel een verschil tussen beide advocaten. Janssens kent het dossier-FNG als geen ander. Ze bereidde alle wettelijke documentat­ie voor en kan dus moeilijk volhouden dat ze niets vermoedde. Lust kwam tussen telkens als er iemand met lef nodig was.

Met ‘West-Vlaamse durfadvoca­at’ wordt tweede raadsman in verdenking gesteld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium