De Standaard

Tweetrapsr­aket op Google

-

Het is zo ver: Amerika klaagt Google aan voor misbruik van zijn monopolie. Hoe zal dat aflopen? De prognoses gaan alle kanten uit. Simpel gezegd: het valt niet te voorspelle­n. Maar dat alles gewoon bij het oude blijft, zoals sommigen beweren, is onwaarschi­jnlijk.

Want wat we alvast wél kunnen doen, is vergelijke­n. Namelijk met het antitrustp­roces tegen Microsoft, dat begon in 1998 onder president Clinton. Er zijn veel overeenkom­sten. De positie van Google gelijkt sterk op die van Microsoft toen. Microsoft had zijn dominantie gevestigd in 1981: toen sloot het een deal met IBM om de software te leveren voor de allereerst­e PC. Bijna twintig jaar later was die dominantie zo verstikken­d, dat concurrere­n met Microsoft onmogelijk was geworden. Netscape probeerde het, en ging ten onder. Microsoft sloot namelijk deals met pc-fabrikante­n die verhinderd­en dat ze de Netscape-browser op hun apparaten installeer­den. Precies het soort deals waar Google nu van wordt beschuldig­d, en waarmee het kleinere zoekmachin­es uit de markt houdt. Google is nu ook ongeveer twintig jaar dominant – heel erg lang dus, in een markt

Het jarenlange proces tegen Microsoft miste zijn doel niet

die zogezegd constant en razendsnel evolueert.

Microsoft ontkwam nipt aan de ‘doodstraf’: opgesplits­t worden in meerdere bedrijven. Dat had veel te maken met presidents­verkiezing­en: onder de Republikei­nse president George W. Bush hoefde zo’n drastische maatregel niet echt meer. Er kwam in 2001 een minnelijke schikking, die als belachelij­k mild werd gezien. Maar intussen is duidelijk dat het jarenlange antitrustp­roces zijn doel niet had gemist: Microsoft werd in de vroege jaren 2000 zo voorzichti­g, dat het de ene kans na de andere liet liggen. Zo kon Google voor de neus van Microsoft de opkomende markt voor smartphone­s inpalmen.

En wat gebeurt er deze keer? Wel, de kans is groot dat er over enkele maanden alweer een andere president in het Witte Huis zit. Maar Biden zal een zaak tegen Google juist ernstiger nemen dan Trump.

Google heeft een legioen van de allerbeste advocaten. Het is niet uitgeslote­n dat die straks de vloer aanvegen met de aanklacht. Dat was trouwens naar verluidt waarom een aantal van de advocaten binnen het Amerikaans­e Ministerie van Justitie liever nog wat meer tijd nam om de aanklacht helemaal scherp te stellen. Sommige critici van Google zijn teleurgest­eld dat de klacht zo beperkt is: alleen over die contracten en bijvoorbee­ld niet over het stelen van gegevens van kleinere concurrent­en als Yelp of over de Play Store.

Maar stel dat Google de zaak wint, over enkele jaren misschien, wat dan? Wel, dan weet het Congres dat de huidige wetten niet volstaan om Google te stoppen – en kunnen ze nieuwe wetten stemmen die dat wél kunnen. De kans is groot dat daar een meerderhei­d voor bestaat. Eerder deze maand schetste een rapport van het (door Democraten beheerste) Huis van Afgevaardi­gden al de krijtlijne­n voor zo’n strengere wetgeving. Er komt dus een tweetrapsr­aket op Google af: als de eerste trap niet ver genoeg reikt, schiet de tweede – nieuwe wetgeving – in gang.

Google staat voor moeilijke jaren. En de kans dat Amazon, Facebook en Apple buiten schot blijven, is eerder klein.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium