De Standaard

Tweede quarantain­e in één maand voor Nina Derwael

- Marc Cornelisse­n Starts: 306 Overwinnin­gen: 91

GYMNASTIEK Nina Derwael (20) moet opnieuw tien dagen in afzonderin­g, omdat haar vriend Siemen Voet (20), die voetbalt bij KV Mechelen, covid-19 heeft opgelopen.

Elf voetballer­s van KV Mechelen hebben een positieve coronatest afgelegd, onder wie Siemen Voet, de vriend van Derwael. Ook de wereldkamp­ioene turnen moet in quarantain­e, voor de tweede keer in een maand tijd. De werking van de hele turngroep aan de Topsportsc­hool in Gent heeft al eens stilgelege­n na een uitbraak van corona. Meerdere gymnasten en coaches waren ziek en bleken besmet met covid-19. Derwael zelf was negatief, maar moest mee in quarantain­e.

‘Wij hebben inderdaad een besmetting gehad. Ergens begin oktober hadden we positieve gevallen en is heel onze werking on hold gezet’, zegt Delfine Gosseye, woordvoers­ter van Gymnastiek­federatie Vlaanderen (Gymfed). ‘Alle topsporter­s – mannen en vrouwen, zowel van het toesteltur­nen als van de acrogym – zijn toen een periode in quarantain­e geweest. Om hoeveel mensen het gaat, kan ik niet zeggen. Net zomin als om wie het gaat. Maar we hebben alle regels gevolgd en zijn nu weer actief.’

Jaar zonder wedstrijd

Voor Derwael wordt 2020 stilaan een rampjaar. De topfavorie­te stond in januari nog ‘stijf van de stress’ voor de Olympische Spelen in Tokio. Na de afgelastin­g volgde opnieuw een moeilijke periode, vertelde ze in juni. ‘Ik vroeg me af wat ik daar deed op training. Ik ben met een psycholoog gaan praten en die heeft me geleerd om elke dag kleine doelen te stellen.’

Vervolgens barstte in augustus het schandaal rond mentaal misbruik in de turnsport los. Daarbij sprong Derwael in de bres voor haar coaches, die beschuldig­d werden van intimidati­e, vernederin­g en fysieke overtraini­ng. Al die tijd heeft de dubbele wereldkamp­ioene geen enkele wedstrijd kunnen turnen. Haar laatste toernooi was het gewonnen WK in Stuttgart, op 12 oktober 2019. Dat maakt dus een vol jaar zonder competitie.

De enige wedstrijd die dit jaar nog op het programma staat, is het EK. Dat is intussen al twee keer verplaatst en zou nu doorgaan van 17 tot 20 december in het Turkse Mersin. Voor Derwael is dat EK het belangrijk­ste tussendoel op weg naar de Spelen. Ze wil er haar nieuwe elementen aan de brug met ongelijke leggers voor het eerst in competitie brengen.

 ?? © ?? Nina Derwael en Siemen Voeten moeten samen in quarantain­e. pn
© Nina Derwael en Siemen Voeten moeten samen in quarantain­e. pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium