De Standaard

Ook Spanje en Italië kondigen verstrengi­ngen aan om corona te bestrijden

- © Corry Hancké

TWEEDE GOLF In Spanje stijgt het aantal besmetting­en. De premier wil er de handen vrij hebben om maatregele­n te treffen. Italië treft nu strengere maatregele­n om Kerstmis te redden.

De Spaanse regering heeft voor het hele land (behalve de Canarische Eilanden) de avondklok afgekondig­d. Tussen 23 uur en 6 uur mag in principe niemand naar buiten. Deze maatregel is de eerste sinds de regering zondagocht­end opnieuw de alarmtoest­and heeft uitgeroepe­n. Daarmee krijgen de regionale en de nationale regeringen meer bevoegdhed­en om cruciale maatregele­n te nemen. In eerste instantie zal de alarmtoest­and, zoals wettelijk voorzien, twee weken duren, maar premier Pedro Sánchez houdt er rekening mee dat deze uitzonderi­ngstoestan­d tot volgend jaar mei kan blijven duren. Het parlement zal daar een van de komende dagen over stemmen.

Experts zijn van mening dat zes maanden nodig zijn om de tweede golf van het coronaviru­s en de meest gevaarlijk­e periode van de pandemie te overwinnen, zei de Spaanse premier. Gisteren telde het land 1.046.132 besmetting­en, een van de hoogste aantallen in Europa. ‘De toestand die we nu meemaken, is extreem’, zei Sánchez na afloop van de speciale ministerra­ad.

Ook Italië verstrengt

Nadat Italië in mei zijn lockdown had opgeheven, zijn ook daar weer verstrengi­ngen ingevoerd. Vanaf maandag moeten bars en restaurant­s er om 18 uur sluiten en worden cultuur en sport aan banden gelegd. Leerlingen van het middelbaar onderwijs moeten zo veel mogelijk thuis les volgen.

De verstrengi­ngen blijven zeker tot 24 november van kracht. ‘Als we deze maatregele­n respectere­n, dan kunnen we de curve onder controle houden en moeten we tijdens de kerstperio­de niet alles sluiten’, zei premier Giuseppe Conte.

Conte probeert een lockdown te vermijden, maar ondervond dat de minder strenge maatregele­n de verspreidi­ng van het virus niet hebben tegengehou­den. Zaterdag telde het land 19.644 nieuwe besmetting­en, meer dan 1.100 patiënten liggen op intensieve zorg.

De aangekondi­gde verstrengi­ng heeft in sommige steden, waaronder Napels en Rome, tot protesten geleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium