De Standaard

Belangrijk­e Al Qaedaleide­r in Afghanista­n gedood

- Jolien De Bouw Corry Hancké ©

TERRORISME Abu Muhsin al-Masri stond op de FBI-lijst van ‘most wanted terrorists’. Hij zou in het oosten van Afghanista­n gedood zijn.

De Afghaanse veiligheid­sdiensten hebben verklaard dat ze Abu Muhsin al-Masri hebben gedood bij een speciale operatie in de provincie Ghazni, in het oosten van Afghanista­n. De man wordt gezien als de nummer twee bij Al Qaeda, na Ayman al-Zawahiri. Volgens de FBI had Al-Nasri de Egyptische nationalit­eit. Hij staat op de Amerikaans­e FBI-lijst van ‘most wanted terrorists’.

De Afghanen zeggen dat Al-Masri de laatste maanden geregeld reisde tussen Ghazni en het gebied net over de grens van Pakistan. Mogelijk zou hij een aanslag hebben beraamd.

Banden met Taliban

Nadat het nieuws van zijn dood bekend was geworden, wees de Afghaanse

president Ashraf Ghani erop dat de Taliban blijkbaar nog altijd goede banden onderhoude­n met Al Qaeda. In het akkoord dat de Talibanver­tegenwoord­igers in februari met de Amerikanen hebben gesloten, wordt geëist dat de Taliban alle banden met terreurorg­anisaties verbreken.

Dat akkoord betekent evenwel niet dat er niet meer wordt gevochten in Afghanista­n. De Afghaanse regering eist dat de Taliban een permanent staakt-het-vuren afkondigen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Volgens de BBC rukken de Talibanstr­ijders gestaag op en is de organisati­e, sinds de Amerikanen in 2001 Afghanista­n binnenviel­en en de Taliban van de macht verdreven, nog nooit zo groot geweest als nu.

Volgens de afspraken moeten de meeste VS en Navo-militairen het land verlaten tegen mei volgend jaar.

 ?? Rtr ?? Abu Muhsin al-Masri.
Rtr Abu Muhsin al-Masri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium