De Standaard

Een paling op het droge

- Paling © Charlotte De Somviele

Nog op tournee door Vlaanderen tot mei 2021. ¨¨èèè

RECENSIE THEATER Theater Antigone zoekt in het kantelpunt tussen volks en vervreemde­nd op.

Michaël Vandewalle bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op met zijn sociaalart­istieke regies bij Antigone. In Paling gaat hij voor het eerst aan de slag met profession­ele acteurs. Ruwweg geïnspiree­rd door de film Toni Erdmann zoomt Vandewalle in op de moeizame relatie tussen een vader (Jos Verbist) en zijn dochter (Joke Emmers).

Hij leeft in een caravan aan het meer, ver weg van de beschaving. Zij werkt in een visfabriek in de stad en probeert de ‘kronkelend­e palingen’ in haar hoofd te bezweren. Het lot brengt hen samen: een terminale ziekte, een ongeplande zwangersch­ap, een familieges­chiedenis met een rouwrandje aan.

In Paling zoekt Vandewalle het kantelpunt op tussen volks en vervreemde­nd. Een makkelijk evenwicht is dat niet. De tekst van Stefanie Claes heeft een bijzondere muzikale flow en kinderlijk-surrealist­ische blik die aan Van Ostaijen doet denken. Het verhaal blijft echter gewoontjes, waardoor de poezie soms als een stijlbreuk voelt. Dezelfde ambiguïtei­t zie je in de regie. Vandewalle maakt met zijn acteurs graag levende schilderij­en, kleurrijk uitgelicht door diaproject­ors. Het levert mooie beelden op, maar geen diepere laag. Deze kleine mensjes ontstijgen zichzelf niet, laat staan dat ze veel blootlegge­n over het oerconflic­t tussen een pa en zijn ‘pa-ling’.

Zowel de theatrale vorm als de verhaalwer­eld van Paling doet vrij onhedendaa­gs aan. Het romantisch­e beeld van Vlaanderen met zijn kerkjes en melkboeren, de kloof tussen het idyllische platteland en de grote, boze stad, de vaders afkeer voor de modernitei­t: het voelt allemaal een beetje uit de tijd. Op zich is daar niks mis mee, zeker niet als je er iets tijdloos mee vertelt. Maar daarvoor glipt deze Paling te snel tussen

je vingers door.

 ?? Veronique Bruyneel ?? luchtig familiedra­ma.
Veronique Bruyneel luchtig familiedra­ma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium