De Standaard

‘Een gebrek aan efficiënti­e’

Philippe Clement wil het niet gezegd hebben, maar Club Brugge lijkt de Europese campagne momenteel voorrang te geven. De nederlaag in Leuven van zaterdag illustreer­de dat nogmaals.

- © Ludo Vandewalle

Philippe Clement liet in vergelijki­ng met de triomftoch­t in Sint-Petersburg Ruud Vormer, Charles De Ketelaere en Emmanuel Dennis op de bank. Die jongens zijn de komende weken de mannen die moeten excelleren in de Champions League of de meubelen moeten komen redden als het in de competitie niet loopt. Zoals zaterdag in Leuven, waar met nog een halfuur te gaan een 2-1-achterstan­d diende te worden rechtgezet. Vormer deed er alles aan, De Ketelaere was veel ongelukkig­er. Dennis kwam niet van de bank.

Niet dat Club Brugge slecht speelde. ‘Het was een gebrek aan efficiënti­e voor het doel’, analyseerd­e de Club-trainer. ‘We schoten onszelf in de voet omdat we de kansen niet afmaakten. We waren te weinig killer.’

Europese decompress­ie Clement was heel eenduidig in zijn oordeel. Het lag niet aan een gebrek aan focus wegens het Europese duel van afgelopen week of Lazio, dat er woensdag aankomt. Het lag volgens de coach evenmin aan de vervangers Siebe Schrijvers, Noa Lang en Youssouph Badji, van wie Schrijvers en Badji de mannen die ze vervingen niet konden doen vergeten. Het lag ook niet aan de afwezigen, zoals Simon Mignolet, Simon Deli, Michael Krmencik of Odilon Kossounou. Of aan de strikte tactische discipline bij OHL, die het Club Brugge heel moeilijk maakte. Of de afwezighei­d van publiek. Club verloor drie van zijn vijf matchen zonder publiek. Neen, Clement herhaalde het steeds: ‘We hadden moeten scoren uit die vele kansen.’

Maar het niet benutten van kansen heeft ook te maken met focus.

Als Club Brugge wint in de Champions League, kan het daarna in de Belgische competitie maar moeilijk hetzelfde doen. Dat wijst de geschieden­is uit. Na de negen keer dat Club sinds 1993 in de Champions League zegevierde, kon het in de competitie maar één keer winnen. Doen alsof het daar deze keer niet aan lag, moet in perspectie­f worden geplaatst. Club domineerde, maar OH Leuven voetbalde ook wat kansen bij elkaar. Ook OHL had meer kunnen scoren.

Sta-in-de-weg Romo

Dat Club Brugge niet raak kon treffen, lag ook aan de uitstekend­e partij die OHL-doelman Romo speelde. De Venezolaan­se reus doet het niet altijd volgens het boekje, maar is een goede sluitpost. Noa Lang onderschei­dde zich weer met goed veldspel, maar was ongelukkig voor het doel. De strafschop die hij nam, was uitstekend, want Romo zat er andermaal dichtbij. De volgende twee keren stond de paal en lag de OHL-keeper weer in de weg.

Philippe Clement

Lang is een goede speler, die zich zal moeten aanpassen aan het fysieke voetbal in de Jupiler Pro League. Daar schrok hij wel van. ‘Hij kreeg een vrije rol rond Badji’, aldus Clement. ‘Hij moest niet op de flank komen. Ik denk dat hij weer heeft laten zien dat hij de goede kwaliteite­n heeft.’ Alleen is dat voorlopig niet genoeg om een verlies zoals dat van zaterdag te voorkomen.

‘We schoten onszelf in de voet. We waren te weinig killer’

Coach Club Brugge

STAND

 ?? Yorick Jansens/belga ?? Thomas Henry opende de score voor OHL vanaf de strafschop­stip.
Yorick Jansens/belga Thomas Henry opende de score voor OHL vanaf de strafschop­stip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium