De Standaard

Een wereld van kartonnen dozen

-

Het is weinig waarschijn­lijk dat de bevolking zal juichen als het Overlegcom­ité vandaag beslist dat de winkels weer een beetje open mogen. Elke beslissing over winkelen voelt als een achterhoed­egevecht. Terwijl de winkeliers de spinnenweb­ben van hun voordeur halen, organisere­n de internetha­ndelaars een kooporgie. Black Friday zwengelt zoveel winkelwoed­e aan, dat er onvoldoend­e bestelwage­ntjes beschikbaa­r zijn om alle dozen rond te voeren. In zes maanden coronatijd maakt de e-commerce een grotere sprong dan in de afgelopen zes jaar. Omdat ze hun waar niet tijdig geleverd krijgen, doen de grote webshops het noodgedwon­gen zonder de garantie van supersnell­e levering en beperken ze hun aanbod. Dat waren hun grote troeven tegenover fysiek winkelen. Maar dat georganise­erd krijgen kostte veel cash. Ook van die investerin­gen zijn ze nu verlost. Corona brengt de Amazons en Bol.coms bonussen die ze zich niet hadden kunnen wensen. We beleven een aardversch­uiving.

Cruciaal voor ons sociale en economisch­e welzijn, en voor ons mensbeeld, is nu dat we de schokken zo veel mogelijk in het bestaande weefsel absorberen. De Nationale Bank ziet 100.000 jobs voor laaggescho­olden verdwijnen, tienduizen­den daarvan in de retail. Nu al tekent een nieuwe klassenmaa­tschappij zich af, met koeriers van Deliveroo en Uber Eats, die ’s avonds door verlaten straten fietsen om wie beter af is, voor een habbekrats aan huis te bedienen. Daarom is de beslissing van de vakbonden bij Bpost om in te stemmen met pakjesverv­oer op zondag de juiste. Een grote sprong voorwaarts voor de mensheid is dat niet. Maar de koeriers krijgen 150 procent loon. Verzet betekent slechts omzeiling. Nu al komen zelfstandi­ge onderaanne­mers van Nederlands­e koerierbed­rijven vanuit Nederland aanrijden. Bij negen op de tien van die onderaanne­mers van PostNL, DHL, DPD of GLS stelt de Nederlands­e werkgelege­nheidsinsp­ectie misstanden vast. Online winkelen is een wereld van louter grote spelers, waarin de kleintjes slechts centiemen krijgen.

Even heeft de regering met het idee gespeeld om Black Friday uit te stellen. Maar niemand vroeg erom. Ook kleine handelaars zien het als een kans om toch een graantje mee te pikken van de digitaal verkochte overdaad. Ongetwijfe­ld stellen we straks vast dat werkelijk niemand gelukkig wordt van een strikt onpersoonl­ijke winkelecon­omie, die draait op megapakhui­zen in de buurlanden, laagbetaal­de chauffeurs, overladen postpunten en consumente­n die thuis eenzaam kartonnen dozen uitpakken terwijl ze al hun data aan giganten schenken. Maar minstens moeten we erover waken dat we niet dankbaar moeten zijn voor ongereglem­enteerde en onderbetaa­lde arbeid, terwijl alle winsten en baten naar het buitenland vloeien.

Online winkelen is een wereld van grote spelers waarin de kleintjes centiemen krijgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium