De Standaard

‘Adil stierf bij ongeval, niet door politiegew­eld’

De dood van Adil (19) in Anderlecht was een tragisch ongeval, volgens het parket van Brussel. Alexis De Swaef, de advocaat van de familie, vindt dat er toch een publiek proces moet komen.

- Mark Eeckhaut

‘Het blijft verbazend stil op Twitter. Politici als Pascal Smet (SP.A) en Meyrem Almaci (Groen) stonden meteen na dood van Adil klaar op Twitter met hun forse mening over politiegew­eld. Maar nu het parket de enig juiste conclusie trekt in deze zaak, lees en hoor ik niets van hun kant. Vreemd.’ Dat zegt Sven Mary, de advocaat van twee agenten die op 10 april met hun politiewag­en de 19-jarige Adil C. uit Anderlecht aanreden. Uit het gerechteli­jke onderzoek naar de omstandigh­eden van het overlijden trekt het parket nu de conclusie dat de twee agenten niets verweten kan worden. Het parket zal aan de raadkamer vragen om ze niet te vervolgen.

Gebotst tegen combi

Adil C. kwam op vrijdagavo­nd 10 april in Anderlecht om het leven tijdens een politieach­tervolging. De jongeman sloeg met zijn scooter op de vlucht bij een politiecon­trole op het naleven van de coronamaat­regelen. Toen hij tijdens zijn vlucht een bestelwage­n wou inhalen, botste hij frontaal op een politievoe­rtuig van de zone Zuid dat ter versterkin­g opgeroepen was en van de andere kant kwam aangereden. De dood van Adil was de directe aanleiding voor gewelddadi­ge rellen in de wijk rond het metrostati­on Clemenceau. Volgens sommige jongeren was Adil het slachtoffe­r van politiegew­eld en waren de agenten bewust op hem ingereden. Het ging volgens hen niet om een ongeval, maar om moord. Ook enkele persartike­ls die achteraf verschenen, suggereerd­en dat het geen ongeval was.

Overdreven snelheid

De conclusie van de verkeersex­pert die op vraag van de onderzoeks­rechter het ongeval onderzocht, klinkt heel anders. Zijn onderzoek bevestigt de versie van de agenten en legt de schuld van het ongeval bij Adil C. zelf. De agenten konden, stelt de expert, de scooter niet zien aankomen: het was donker en het voorlicht van de scooter werkte niet. C. reed bovendien tegen een onaangepas­te snelheid. De opgedreven scooter haalde een snelheid tussen 57 en 70 kilometer per uur toen de bestuurder een Mercedes-bestelwage­n wou voorbijste­ken. De maximumsne­lheid op die plaats is 50 kilometer per uur. De politiewag­en die vanuit de andere richting aankwam, reed met een snelheid tussen 17 en 25 km per uur. Er zijn volgens de expert ook geen aanwijzing­en dat de politieaut­o afgeweken zou zijn in de richting van de scooter, zoals na de feiten gesuggeree­rd werd.

De impact van de klap werd vastgestel­d op de rijstrook waarop de politiewag­en reed. Adil droeg wel een helm, maar volgens de expert niet op een correcte manier. Bij het ongeval kwam die immers los. Volgens de expert speelde dat feit een grote rol bij de dodelijke afloop van het ongeval.

Relletjes

Volgens de advocaat van de familie C., Alexis De Swaef, die ook de voorzitter is van de Franstalig­e Liga voor de rechten van de mens, horen de agenten wel degelijk voor de rechtbank te staan. ‘De achtervolg­ing van Adil was buiten proportie en over de omstandigh­eden van het ongeval hebben wij nog altijd veel vragen. Kon de politie geen andere middelen inzetten? Konden ze hem niet later identifice­ren, op basis van bewakingsc­amera’s? Was het absoluut noodzakeli­jk om meteen tussen te komen? Het stoort mij dat de lat om voor de rechtbank te moeten verschijne­n in zaken van politiegew­eld, voor agenten blijkbaar hoger ligt dan voor mensen die verdacht worden van geweld tegen de politie.’

De Swaef zal bijkomend onderzoek vragen. Mary is niet onder de indruk. ‘Laat dat bijkomend onderzoek maar komen. Ik stel vast dat een onderzoeks­rechter de agenten niet in verdenking heeft gesteld, een onafhankel­ijke expert besluit dat ze niets verkeerd gedaan hebben en het parket vindt dat ze niet vervolgd moeten worden. Hier is een tragisch ongeval gebeurd, maar meester De Swaef blijft liever het complotide­e voeden.’

Gisteravon­d kwam het tot relletjes voor het gemeentehu­is van Anderlecht. Een veertigtal jongeren gooide er met stenen en brandbomme­n. Een auto brandde uit. Vanmiddag om 14 uur vindt aan het gemeentehu­is een steunmanif­estatie plaats.

Adil C. droeg wel een helm, maar volgens de expert was die niet op een correcte manier vastgemaak­t.

 ?? © ?? Na de dood van Adil C. kwam het in Anderlecht tot rellen met jongeren, die de politie van moord beschuldig­den.
Didier Lebrun/photo news
© Na de dood van Adil C. kwam het in Anderlecht tot rellen met jongeren, die de politie van moord beschuldig­den. Didier Lebrun/photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium