De Standaard

‘We hebben de pil decenniala­ng te gemakkelij­k voorgeschr­even’

Nee, de pil of een andere vorm van hormonale anticoncep­tie is niet zonder risico. Het gevaar op dodelijke bloedklont­ers verschilt naargelang van de samenstell­ing.

- Maxie Eckert

‘Toen ik 22 jaar was en 7 jaar aan de pil, viel de hemel op mijn hoofd’, schreef Ans Van Gasse gisteren op onze opiniepagi­na’s (DS 26 november). Haar vriendin Nina, een studente, was overleden. Een autopsie wees uit dat ze aan een longemboli­e was gestorven, wellicht veroorzaak­t door haar anticoncep­tiepleiste­r. Samen met enkele vriendinne­n heeft Ans Van Gasse nu de campagne Anticoncep­t opgestart.

Al sinds de jaren 60 weten artsen dat de pil gevaarlijk­e bijwerking­en kan hebben. Sindsdien wordt er gesleuteld aan de samenstell­ing, maar het risico is niet helemaal weg. Nog in 2013 bleek dat de Diane35-pil verantwoor­delijk was voor de dood van tientallen vrouwen in Nederland en Frankrijk.

1

Hoe risicovol is hormonale anticoncep­tie vandaag?

Deze week nog heeft Johan Van Wiemeersch, gynaecoloo­g in het Antwerpse Sint-Augustinus­ziekenhuis (GZA) en ondervoorz­itter van de Belgische beroepsver­eniging van gynaecolog­en, een vrouw op intensieve zorg bezocht waar ze na een longemboli­e is beland. ‘Ook een pilgebruik­ster.’

De statistiek­en tonen duidelijk aan dat de pil – en ook nieuwere vormen, zoals anticoncep­tiepleiste­rs – het risico op ‘diep veneuze trombose’ verhogen. Dat zijn bloedklont­ers die zich in de diepe aders vormen, meestal in de dij of de kuit. Als ze loskomen, kunnen ze blijven hangen in de longen en daar de bloedtoevo­er blokkeren. Zo’n longemboli­e loopt in het slechtste geval fataal af.

‘Op 10.000 vrouwen krijgen er jaarlijks 2 tot 3 een trombose. Het risico wordt twee tot drie keer zo groot met hormonale anticoncep­tie’, zegt Olaf Dekkers, professor klinische epidemiolo­gie en endocrinol­ogie aan het LUMC Leiden. Samen met collega’s heeft Dekkers de risico’s van orale hormonale anticoncep­tie – de pil – in kaart gebracht voor de Cochrane Collaborat­ion, een gezaghebbe­nde en onafhankel­ijke organisati­e van medici. ‘Maar niet iedereen sterft. Aan een trombose overlijden per jaar enkele vrouwen op een miljoen. Dus het gaat om kleine absolute aantallen van sterfgeval­len.’

De cijfers van het Federaal Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG) wijzen in dezelfde richting. Sinds 2016 kreeg het FAGG dertig meldingen binnen van een trombose of een embolie die vermoedeli­jk een bijwerking was van hormonale voorbehoed­smiddelen.

Er is overigens een groep vrouwen die een hoger risico loopt op een trombose dan pilgebruik­sters: zwangere en pasbevalle­n vrouwen. Dezelfde hormonen die in de pil zitten, kunnen hen ook parten spelen, maar dan op natuurlijk­e wijze.

2

Zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ pillen?

In de anticoncep­tiemiddele­n die het risico op een trombose verhogen, zitten twee hormonen: oestrogeen en progestage­en. De hormonen hebben, behalve op de eisprong van de vrouw en het slijmvlies van de baarmoeder, een effect op de stollingsf­actoren in het bloed. De precieze samenstell­ing van de pil (of pleister) maakt daarbij een behoorlijk verschil. ‘Kort gezegd: hoe minder oestrogeen de pillen bevatten, des te lager is hun risico’, aldus Dekkers. De eerste pil, die in 1960 op de markt kwam, bevatte nog 150 microgram oestrogeen. In de jaren 70 werd de dosis teruggebra­cht tot 20 microgram wegens het risico op trombose. Ook het tweede hormoon, progestage­en, bepaalt het risico. Levonorges­trel, een progestage­en dat al sinds de jaren 70 in de pil wordt gebruikt, houdt minder risico in dan pillen met een ander progestage­en als desogestre­l, gestodeen of drospireno­n.

Die laatste drie zijn pas later op de markt gekomen en werden aangepreze­n als anticoncep­tiepillen met minder bijwerking­en zoals gewichtsto­ename of verminderd­e libido. ‘Maar we weten nu dat de oudere pillen veiliger zijn’, zegt dokter Van Wiemeersch.

3

Waarop moeten vrouwen letten? Wie hormonale anticoncep­tie verkiest, kiest het best voor een combinatie van hormonen met het laagste risico, zegt Dekkers. ‘Je moet die risico-inschattin­g maken, samen met je arts. Als je zussen een trombose hebben gehad, kies dan niet voor de pil.’

Zo’n individuel­e risico-inschattin­g is nog niet zo lang ingeburger­d, geeft Van Wiemeersch toe. ‘We hebben decenniala­ng de pil te gemakkelij­k voorgeschr­even. Tien jaar geleden gaven we amper advies op maat. Nu overlopen we risicofact­oren voor trombose zoals de familiale voorgeschi­edenis, overgewich­t en roken. Wie rookt, zou niet de pil mogen nemen.’

Er zijn vandaag meer alternatie­ven voor voorbehoed­smiddelen dan vroeger, beklemtoon­t Van Wiemeersch. ‘Een spiraaltje is ook geschikt voor jonge vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest.’

‘Wie rookt, zou niet de pil mogen nemen’

Johan Van Wiemeersch Belgische beroepsver­eniging gynaecolog­en

 ?? © ?? Nieuwere pillen hebben minder bijwerking­en zoals gewichtsto­ename, maar verhogen wel het risico op een trombose.
Ruth Fremson/nyt
© Nieuwere pillen hebben minder bijwerking­en zoals gewichtsto­ename, maar verhogen wel het risico op een trombose. Ruth Fremson/nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium