De Standaard

Een ingekaderd kwa(a)kje

-

Doordat wij met enige vertraging op VRT.Nu hebben gekeken naar de eerste Belpop wereldhits, op Canvas uitgezonde­n op 16 november, hebben wij ook met enige vertraging kennis gemaakt met het fenomeen Leo Caerts, en meer in het bijzonder: diens kunstcolle­ctie.

Leo Caerts is een liedjessch­rijver en muziekprod­ucer. U kent zijn grootste succes, de wereldhit ‘Eviva España’. Daarvan zijn sinds 1971 wereldwijd 40 miljoen exemplaren verkocht. U moet zich eens indenken hoe rijk Caerts is. Toch is hij een eenvoudig mens gebleven. Op zijn 89ste (!) runt hij nog altijd een muziekhand­el in het Leuvense. Hoe schoon.

Toch permitteer­t Leo zich wel degelijk enkele folietjes, zo kon je merken als je aandachtig toekeek tijdens Belpop. Op archiefbee­lden uit 1970 is te zien hoe hij zijn kale kruin probeerde te verbergen onder een wat zielige comb over. Toen kon hij zich nog geen pruik veroorlove­n, nu wel, bleek toen hij voor Belpop in zijn living werd geïntervie­wd. Hij draagt zelfs een exclusief vlasblond modelletje. Natuurlijk kun je er dan 70 uitzien op je 89ste.

Nog interessan­ter is wat achter Leo aan de muur hangt. U ziet het goed: een enorm schilderij van parende kikkers. Of padden, we zijn geen kenners. Kikkers (of padden) copuleren niet echt, leert Google, de bevruchtin­g van de eitjes vindt uitwendig plaats. Maar ze kruipen voordien wel op elkaar, in een soort greep die geile wetenschap­pers de amplexus noemen. Sommige kikkersoor­ten grijpen elkaar onder de oksels, andere in de heupen. Het is maar wat je lekker vindt. Leo vindt de eerste optie het lekkerst, blijkens dit schilderij.

Waarom zou je in godsnaam parende kikkers schilderen? Onze gok: omdat die amplexus enkele dagen duurt, waarbij die beesten onbeweegli­jk blijven zitten, en ze dus dankbare schildersm­odellen zijn. Een nog prangender vraag is: waarom zou je in godsnaam een schilderij van parende kikkers in je living hangen? Omdat je dat erotiseren­d vindt? Het zou in ieder geval een nieuw licht werpen op Caerts’ andere grote hit, ‘Viva el amor’.

Waarom hangt iemand een schilderij van parende kikkers in zijn living?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium