De Standaard

‘Collectie is niet aan een museum gebonden’

-

‘#MakeStream­ingFair’ is de titel van een webinar dat Vi.be, het aanspreekp­unt voor artiesten en de muzieksect­or, vandaag organiseer­t. De belangrijk­ste spreker is Richard Wernicke van het Franse Deezer. Die dienst wist in het begin van het streamingt­ijdperk nog zijn voet naast Spotify te zetten, tot hij wegzakte en de kleinste van de grote streamers werd. Maar in het discours over fairness is Deezer aan een opvallende comeback bezig.

Dat heeft te maken met het model dat Deezer tijdens het webinar komt voorstelle­n: het ‘user centric payment system’, of UCPS. Dat staat in contrast met het heersende model van hoe streamingd­iensten royalty’s uitbetalen: het ‘platform centric’ of pro-ratamodel. ‘Veel mensen beseffen het niet, maar een groot deel van hun huidige streaminga­bonnement gaat naar artiesten naar wie ze nooit luisteren’, zegt Jan Pauly van Vi.be. ‘Dat ligt aan dat pro-ratasystee­m. Alle abonnement­sgelden van een land worden in één grote pot gestoken. Daarna wordt gekeken welk marktaande­el van het totale aantal streams elke individuel­e artiest haalde in een bepaalde periode. Dat percentage is wat zij krijgen uit die pot.’

Doordat niet iedere gebruiker evenveel streamt met zijn abonnement, ontstaan onvermijde­lijk scheeftrek­kingen. Met als gevolg dat als Ariana Grande als populairst­e streaminga­rtieste van het moment pakweg vijf procent van alle streams binnenhaal­t, haar rechtenhou­ders ook vijf procent van uw abonnement krijgen – ongeacht of u haar ‘Positions’ kunt meezingen.

Dat model is momenteel de rigueur bij alle grote streamingd­iensten, ook bij Deezer. Maar het UCPS zet dat op zijn kop: de 9,99 euro die een gebruiker maandelijk­s betaalt, wordt alleen verdeeld onder de artiesten naar wie die luisterde, of dat er nu 1, 10 of 10.000 zijn. ‘Zo kunnen we de link tussen fans en artiesten herstellen die bestond toen we nog cd’s kochten’, zegt Wernicke.

Volgens de Britse Musician’s Union kan tot zeventig procent van een abonnement gaan naar rechteneig­enaars van muzikanten naar wie mensen nooit luisteren, maar dat varieert van gebruiker tot gebruiker en dienst tot dienst. Bij Deezer is dat gemiddeld 93 procent, zegt Wernicke.

Overconsum­eren

Deezer berekent al sinds 2018 – toen het zijn campagne voor UCPS begon – hoe anders de markt er zou uitzien onder dat model voor zijn gebruikers. ‘In België zou een switch naar UCPS betekenen dat het klassieke genre zijn marktaande­el met 36 procent ziet stijgen. Popmuziek zou zijn omzet met 12 procent zien groeien, en rock met 8 procent. Aan de verliezend­e kant zitten indie en alternativ­e, die hun marktaande­el zien slinken met 13 procent. Ook hiphop en rap moeten 11 procent inboeten. De verklaring daarvoor is dat hun fans nu zulke diehard luisteraar­s zijn dat ze “overconsum­eren”.’

Die cijfers lijken hoog, maar 36 procent van weinig is nog steeds niet veel, duidt Wernicke. ‘Het totale marktaande­el van klassiek zal klein blijven, en hiphop zal nog steeds op de derde plaats staan, ondanks die krimp. Het geld wordt gewoon fairder verdeeld.’

Finse onderzoeke­rs bekeken de herverdeli­ng in 2018 van een andere kant. In het pro-ratamodel halen de populairst­e 0,4 procent van artiesten 10 procent van de totale inkomsten binnen. Bij UCPS zou dat zakken tot 5,6 procent. Het verschil wordt herverdeel­d, maar hoe precies, dat weet niemand. Voor een artiest hangt alles af van hoe exclusief hun fans hen streamen, en het is moeilijk om in te schatten hoe omnivoor of superfan een individuel­e streamingg­ebruiker is.

Hoe dan ook staat het model haaks op dat van Spotify, dat betoogt dat streaming als medium gebaseerd is op ‘nummers’ in plaats van ‘artiesten’ – een derde van de Spotifypla­ys gebeurt via (al dan niet algoritmis­che) playlists.

Sprong wagen

Toch roepen ook de details van UCPS vragen op. Ik streamde in 2019 9.000 verschille­nde nummers op 800 uur. Mijn vriendin streamde er 2.000 op 300 uur. Onder het pro-ratamodel wordt inderdaad een deel van haar 120 euro gebruikt om de extra streams van mijn ‘overconsum­ptie’ te subsidiëre­n. In het UCPS-model betekent het dat elk van haar streams

‘Volgens ons voelt het gewoon meer fair als je centen alleen verdeeld worden over de artiesten naar wie je effectief luisterde’ Deezer

Richard Wernicke

Het grootste organisme op aarde is níét de blauwe vinvis. Het heeft geen ogen en geen reukorgaan, maar ook geen bladeren of bloemen. Het is zelfs niet te zien als je erbovenop staat. Het allergroot­ste organisme ter wereld is namelijk een schimmel met de naam Armillaria en leeft in de Blue Mountains in de Amerikaans­e staat Oregon. Daar, over een oppervlak van zo’n tien vierkante kilometer, verspreide­n de schimmeldr­aden zich langzaam door de bosbodem – hun snelheid wordt geschat op pakweg één meter per jaar. Samen vormen de witte, ragfijne draden een netwerk dat zwamvlok heet, of met een wetenschap­pelijker woord: mycelium. Een netwerk dat op z’n minst al tweeduizen­d jaar oud is.

Dat mysterieuz­e mycelium speelt een hoofdrol in het net verschenen boek Verweven leven van de Britse mycoloog Merlin Sheldrake. Hij beschrijft het als ‘een anarchisti­sch filigrein van tere, piepkleine buisjes’, en als ‘de levende naad waarlangs de wereld voor een groot deel aan elkaar is genaaid’. Het is aanwezig in elke bosbodem, in je achtertuin en soms zelfs in je huis.

Om mycelium beter te begrijpen is eerst wat schimmelke­nnis nodig. ‘Wereldwijd zijn er naar schatting ruim twee miljoen schimmels’, zegt Sheldrake aan de telefoon. Een paar duizend daarvan zijn eencellig – dat zijn de gisten, die bijvoorbee­ld voor brood en bier gebruikt worden – maar verreweg het grootste deel is meercellig en vormt een mycelium. ‘Ook die rottende sinaasappe­l op je fruitschaa­l. Dat witte, pluizige dat je ziet, zijn de schimmeldr­aden, en soms zie je zelfs kleine paarsige puntjes: de sporen.’ Daarmee planten schimmels zich voort: uit elke spore groeien hyfen (dat zijn de afzonderli­jke schimmeldr­aden) en die kunnen samen een compleet nieuw mycelium vormen.

Lang niet altijd groeien de sporen direct uit het mycelium. Soms verspreide­n ze zich via vruchtlich­amen: de paddenstoe­len. Zo is het coniferenb­os in de Blue Mountains bezaaid met honingzwam­men – samen vormen ze het kleine stukje van de gigantisch­e Armillaria dat níét aan het oog onttrokken is. Sheldrake: ‘Vergelijk het met een appelboom waarvan je alleen de appels zou zien.’ Er bestaan zo’n 20.000 verschille­nde soorten paddenstoe­len. Bij sommige soorten komt er een grote sporenwolk vrij als je erop gaat staan (zoals bij de stuifzwamm­en), bij andere soorten zitten de sporen tussen lamellen of in buisjes onder de hoed (de plaatjes- en buisjeszwa­mmen). En dan zijn er nog de truffels: ondergrond­se paddenstoe­len, die sterk geuren zodat ze door dieren worden opgegraven en op die manier hun sporen kunnen verspreide­n.

Boomwortel­s

Het zijn niet alleen de paddenstoe­len en hun sporen die bijdragen aan de myceliumvo­rming. Ook de hyfen spelen daarin een actieve rol. Die kunnen zich vertakken en verbinding­en aangaan met andere hyfen. Ze moeten in staat zijn om elkaar te herkennen, zegt Sheldrake, zodat ze weten of ze met een mogelijk vijandige soort te maken hebben, óf met een mogelijke voortplant­ingspartne­r.

Hyfen gaan ook niet alleen met elkaar verbinding­en aan, maar evengoed met andere levensvorm­en. Met de uitlopers van boomwortel­s, bijvoorbee­ld. Dan ontstaan er mycorrhiza: samenwerki­ngsverband­en tussen schimmeldr­aden en wortelstel­sels. Van dat verbond profiteren beide soorten. De schimmels krijgen koolstof aangelever­d vanuit de boom, en de bomen krijgen voedingsst­offen als stikstof en fosfor die de schimmels aan de bodem onttrekken. ‘Voor de mens is die samenwerki­ng interessan­t, want veel mycorrhiza­schimmels produceren eetbare paddenstoe­len’, zegt Sheldrake. ‘Truffels, eekhoorntj­esbrood, cantharell­en, matsutake ... Maar voor de bomen Ze bevinden zich in een brij van zintuiglij­ke informatie en ze hebben als het ware een sensorisch datasystee­m geïntegree­rd om zich te oriënteren. Maar waar dieren hun hersenen gebruiken om keuzes te maken, hebben myceliumne­twerken geen uniek, centraal besturings­systeem.’

Hij vertelt over het werk van de Zweedse mycoloog Stefan Olsson, die micro-electroden in de hyfen van een Armillaria-myceliumne­twerk stak, en zo regelmatig­e impulsen waarnam, die met pakweg een halve millimeter per seconde door het schimmelet­werk heengingen. ‘Olsson vermoedt dat schimmels met elektrisch­e signalen berichten kunnen verzenden tussen verschille­nde delen van zichzelf : over voedsel, verwonding­en en dergelijke.’ Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog onduidelij­k, maar vermoedeli­jk hangt het samen met het openen en sluiten

wel deskundig. Onder de eigenaars van een Principia bevonden zich heel wat bekende geleerden zoals de Nederlande­r Christiaan Huygens, de Duitser Gottfried Leibniz en de Fransman Giovanni Cassini. Daarnaast circuleerd­e het werk ook in de hoogste kringen, zoals aan het Britse koninklijk­e hof en dat van de Habsburgse keizer Leopold I.

De verspreidi­ng van de Principia vormt zo een afspiegeli­ng van wat historici weleens de ‘Republiek der Letteren’ noemen, een panEuropes­e gemeenscha­p van intellectu­elen die tijdens de verlichtin­g duchtig met elkaar correspond­eerden.

Uit eigen zak betaald

Veel geld heeft Newton aan de Principia niet overgehoud­en. Zijn bevriende uitgever Edmond Halley, die de eerste druk uit eigen zak betaalde, liet zelfs heel wat gratis exemplaren opsturen, zowel naar vooraansta­ande collega’s van Newton als naar mannen met invloed. De naam en faam van de schrijver waren daarmee gemaakt. Alsook die van de uitgever, want op basis van de fysica in de Principia wist Halley te voorspelle­n dat de naar hem genoemde komeet in 1758 weer aan de hemel zou verschijne­n.

Senne Starckx

 ?? © ?? Drake verzamelde de afgelopen tien jaar 28 miljard streams. En zelfs al luisterde u niet, veel kans dat u hem toch betaalde. rr
© Drake verzamelde de afgelopen tien jaar 28 miljard streams. En zelfs al luisterde u niet, veel kans dat u hem toch betaalde. rr
 ?? © ?? Met 66 miljoen maandelijk­se luisteraar­s is Ariana Grande momenteel de meest beluisterd­e artiest op Spotify. Dave Meyers
© Met 66 miljoen maandelijk­se luisteraar­s is Ariana Grande momenteel de meest beluisterd­e artiest op Spotify. Dave Meyers
 ?? © ?? Een absolute klassieker. rr
© Een absolute klassieker. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium