De Standaard

Newton werd in heel Europa gelezen

- Wetenschap@standaard.be,

In 1687 rolde de van de drukpers, het basishandb­oek van de natuurkund­e. De eerste uitgave vond vlot haar weg naar mannen met brains én invloed.

Philosophi­ae Naturalis Principia Mathematic­a: een catchy titel is het niet voor wat nochtans een absolute klassieker is uit de geschieden­is van de wetenschap. Fysici beperken zich daarom meestal tot ‘de Principia’ als ze het over Isaac Newtons meesterwer­k uit 1687 hebben. Daarin introducee­rde de beroemde Brit de naar hem genoemde bewegingsw­etten en de universele zwaartekra­chtswet, die zowel de beweging van sterren en planeten beschrijft, als die van een vallende appel.

Aan de titel lag het echter niet dat de Principia geen bestseller werd. Het boek was te technisch en er stonden te veel formules en geometrisc­he figuren in. Bovendien schreef Newton in het Latijn, toen de voertaal van de ‘natuurfilo­sofie’ (zoals de vroege natuurwete­nschappen vaak worden genoemd).

Achter het IJzeren Gordijn

Maar Newtons pennenvruc­ht vond wel degelijk de weg naar lezers. Dat blijkt uit een recente inventaris­atie van overgeblev­en eerste uitgaven van de Principia. Een Amerikaans­Slovaaks duo wetenschap­shistorici telde bijna 400 exemplaren – dubbel zoveel als bij de vorige telling in 1953. De volledige eerste druk wordt nu geraamd op 650.

Interessan­ter dan de omvang van de eerste druk is echter de verspreidi­ng ervan. In Annals of Science schrijven de vorsers dat de Principia vlotjes zijn weg vond naar het Europese vasteland, en dat het boek er eind 17de eeuw veel wijder verspreid was dan gedacht. Ze troffen tientallen voorheen onbekende exemplaren aan in privécolle­cties in Centraal-Europa, in Newtons tijd gedomineer­d door het Habsburgse rijk. Daarom werden de exemplaren in 1953 niet opgemerkt: vele lagen verstopt achter het IJzeren Gordijn.

Newtons Europese lezers waren niet talrijk,

Newtons Europese lezers waren niet zozeer talrijk, als wel deskundig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium