De Standaard

Rouwen om Diego

- (bar)

in beeld

Duizenden fans van Diego Maradona schoven aan in Buenos Aires om hun idool een laatste groet te brengen in het werkpaleis van de president. Toen de politie het paleis wilde afsluiten, probeerden supporters door de dranghekke­n te breken. De politie zette het waterkanon in. Uiteindeli­jk werd de wake met enkele uren verlengd, zodat nog meer wachtende fans de kist konden groeten. Na een laatste tocht door de straten van de Argentijns­e hoofdstad zou Maradona gisteren nog begraven worden op het kerkhof waar ook zijn ouders begraven liggen.

© ap, getty

‘De groei van de pakjesstro­om zal wellicht blijven zoals hij was. We verwachten geen nieuwe jump’, verklaarde Jean-Paul Van Avermaet na de presentati­e van de cijfers over het derde kwartaal aan analisten die Bpost volgen. Het was N-VA-parlements­lid Michael Freilich die de uitspraak van de baas van Bpost gisteren bekendmaak­te in het parlement. Hij sprak over mismanagem­ent aan de top van Bpost en verwees naar documenten van Bpost zelf.

Van Avermaet deed zijn uitlatinge­n nadat analisten hem verschille­nde keren hadden gevraagd wat hij verwachtte als gevolg van de nieuwe lockdown in België – waardoor de gewone handel verplicht de deuren moest sluiten. Hij antwoordde letterlijk dat hij geen opstoot verwachtte.

‘Hallucinan­t om te horen dat hij tot drie keer toe zegt dat hij geen grote piek verwacht terwijl de lockdown al een feit was’, zegt Freilich. Twee weken later moest Bpost vaststelle­n dat dag na dag nieuwe records werden gebroken. Woensdagav­ond zei Van Avermaet nog in het nieuwsprog­ramma Terzake ‘dat niemand een tweede golf had verwacht’. Nu blijkt dat hij optimistis­ch bleef toen de tweede lockdown al een feit was.

‘We willen een hoorzittin­g met Van Avermaet, de ombudsvrou­w én met de handel’, zei Freilich. Het parlements­lid nodigde zijn collega’s in het parlement uit om de conference­call van Bpost zelf te beluistere­n. Eerder deze week in de parlementa­ire commissie verwierpen de Vivaldi-partijen nog de vraag naar een hoorzittin­g.

Lof voor de postbodes

Ook bij Bpost zelf is er kritiek op het feit dat Van Avermaet geen planning had gemaakt voor een mogelijke piek. Van Avermaet wordt intern een gebrek aan leiderscha­p verweten.

Afgelopen weekend kreeg Van Avermaet ook kritiek van minister van Overheidsb­edrijven Petra De Sutter (Groen) na de boodschap dat niet alle pakjes nog thuis zouden worden geleverd. Bpost stuurde dat vervolgens bij. De Sutter liet zich gisteren in het parlement positief uit over die bijsturing. Ze zei dat 90 procent van de pakjes de volgende dag wordt geleverd en dat alle pakjes na twee tot drie dagen op hun bestemming zijn. Woensdag had Van Avermaet haar nog meegenomen naar het postsortee­rcentrum Brussel X, waar de minister onder de indruk was van de grote pakjesstro­om.

Michael Freilich

In het parlement was er gisteren vooral lof voor de postbodes. En die lof is er ook bij Bpost. De postbodes en sorteerder­s doen wat ze kunnen en hebben niets te maken met het gebrek aan tijdige planning. Maria Vindevoghe­l van de PVDA pleitte voor meer geld ‘voor de mensen die nu hun rug kapot aan het werken zijn’. Ook de SP.A en Open VLD hadden lof voor de werknemers van Bpost. Leen Dierickx (CD&V) vond wel dat de top slecht geanticipe­erd had. ‘Een goede stuurman kijkt vooruit’, zei ze.

Freilich wees er nog op dat in andere landen waar er een lockdown was, met name in Frankrijk en Groot-Brittannië, de postbedrij­ven niet aan de alarmbel moesten trekken. Opvallend was ook dat Freilich zei dat de toeslag van 1 euro per pakje tijdens deze eindejaars­piek niet voor alle bedrijven gold. ‘Bol.com en Amazon moeten een veel lager

‘De eindejaars­toeslag die Bol.com en Amazon moeten betalen, ligt veel lager dan 1 euro per pakje’ Parlements­lid NVA

Foodmaker verwacht het komende jaar McDonald’s in te halen in het aantal dagelijkse leveringen van verse maaltijden.

Foodmaker is vooral bekend van zijn saladbars bij Delhaize, maar het levert in toenemende mate ook aan bedrijven. De groep rond Lieven Vanlommel heeft ook elf restaurant­s waar het gezonde maaltijden verkoopt. In de regel gaat het om maaltijden die in het teken staan van gebruiksge­mak gekoppeld aan gezondheid.

De coronacris­is trof het bedrijf midscheeps, maar Vanlommel wist financieel te overleven door een aantal langetermi­jncontract­en met retailers zoals Delhaize en een sterke Duitse aandeelhou­der. Het leverde Vanlommel en zijn team de Mercurius-prijs van de detailhand­el van Comeos op.

‘In de periode voor corona hadden we 30 miljoen euro geïnvestee­rd in onze expansie. Door de crisis vielen we van 100.000 maaltijden terug op 10.000. We hebben alles tegen het licht gehouden om de kosten te drukken en efficiënte­r te worden’, zegt Vanlommel. Foodmaker is een typisch ondernemer­sbedrijf dat de jongste jaren explosief groeide en vele ballen tegelijk in de lucht moet houden. ‘Ik werk tot 1 uur ’s nachts, maar ik eet gezond. Anders zou ik het niet volhouden.’

Thuislever­ingen

Ondanks corona steekt Vanlommel voor 2021 een tandje bij. Hij verwacht dat hij tegen eind volgend jaar naar een dagverkoop van 80.000 maaltijden kan gaan. Dat is meer dan McDonald’s in België doet. Foodmaker wil een gezond alternatie­f zijn voor de fastfoodke­tens. De restaurant­s zijn gericht op een snelle, maar gezonde hap in een eigentijds kader.

Momenteel zijn er dertien restaurant­s van Foodmaker, waarvan elf in België. In januari komen er vier bij, waarvan twee in Brussel. ‘Als we er één per maand kunnen openen, zijn we gelukkig’, zegt Vanlommel. In Nederland gaat in Rotterdam een tweede Foodmaker open. In Nederland verwacht Vanlommel ook omzet van thuislever­ingen.

In België levert Foodmaker één keer per week aan huis en doet het

Lieven Vanlommel dit in regel nog zelf. ‘We zoeken hiervoor oplossinge­n, maar dat is niet voor morgen.’

Foodmaker is in België ook bekend van zijn samenwerki­ng met Delhaize. Afgelopen week tekende Foodmaker een nieuw contract om de samenwerki­ng acht jaar voort te zetten. Met Albert Heijn is er een samenwerki­ng voor vijf jaar afgesproke­n. In Frankrijk tekende Foodmaker een samenwerki­ng voor vijf jaar met Monoprix en gaat het ook met Franprix werken.

Er komen saladbars die ook warme maaltijden zullen aanbieden, naast desserts en voorverpak­te maaltijden. Foodmaker wil ook inzetten op de bedrijvenm­arkt. ‘Corona verandert de markt. In plaats van grotere keukens, type Sodexo, komen er automaten met verse maaltijden en leveringen van gezonde snacks, soepboxen en maaltijden in de bedrijven’, zegt Vanlommel. ‘We denken dat de kantorenma­rkt een groeimarkt voor ons wordt.’ Foodmaker gaat dit segment ook bewerken met digitale oplossinge­n.

‘We verwachten dat de kantorenma­rkt een groeimarkt voor ons wordt’ Ceo Foodmaker

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Lieven Vanlommel.
J. De Weerdt
© Lieven Vanlommel. J. De Weerdt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium