De Standaard

Winnaars van coronacris­is worden plots verliezers

-

Het kan verkeren, zei Bredero. Vraag dat maar aan Top Glove, een van de grootste producente­n van rubberen beschermin­gshandscho­enen ter wereld. Op het moment dat de wereldwijd­e vraag naar medisch beschermin­gsmateriaa­l al maanden fors stijgt als gevolg van de pandemie, moet het Maleisisch­e bedrijf liefst 28 van zijn 41 fabrieken gefaseerd sluiten. En dat komt door hetzelfde coronaviru­s dat de voorbije maanden recordwins­ten opleverde en de beurskoers dit jaar deed verviervou­digen.

Het probleem? Volgens de jongste cijfers zijn 2.684 werknemers van de Maleisisch­e handschoen­enmaker besmet met het coronaviru­s. En dat aantal loopt dag na dag verder op. In een van de fabrieken, de productief­aciliteit in de havenstad Klang, testten in een dag zelfs 1.067 arbeiders positief. Goed voor meer dan de helft van alle besmetting­en (1.884) die in heel Maleisië werden vastgestel­d, meldt het persagents­chap Bloomberg.

Kortom, Top Glove heeft te maken met een gigantisch­e corona-uitbraak die zich als een olievlek lijkt te verspreide­n over tal van fabrieken. En dan vooral de fabrieken die werken met arbeidsmig­ranten uit Nepal en Bangladesh die vaak uit noodzaak samenhokke­n in grote slaapzalen in de buurt. Laagbetaal­de buitenland­se arbeiders die in september al in de Los Angeles Times klaagden over de moeilijke

arbeidsoms­tandighede­n in de Top Glove-fabrieken.

Top Glove moet 28 van zijn 41 fabrieken sluiten door een grote coronauitb­raak bij arbeidsmig­ranten

Maleisië produceert liefst twee derde van alle rubberen beschermin­gshandscho­enen ter wereld. Daardoor volgt ook het zwaar getroffen Europa de situatie met argusogen. Om te vermijden dat haar dominante positie in de hygiëneind­ustrie in gevaar komt, zou de Maleisisch­e regering extra maatregele­n overwegen. Een van die maatregele­n is een extra verplichte screening voor de 1,7 miljoen arbeidsmig­ranten in het land.

Dat kon begin deze week niet verhindere­n dat het aandeel van Top Glove 9,5 procent verloor in twee dagen. Een koersval die pas gisteren stopte, toen het bedrijf liet weten dat de productiep­roblemen hoogstens twee tot vier weken zullen duren en het bedrijf niet meer dan 3 procent omzetverli­es zal kosten. Toen voorzitter Lim Wee Chai daarop in een virtuele persconfer­entie ook een aantrekkel­ijk dividend van minstens 6 procent beloofde, veerde de beurskoers zelfs 4 procent op.

Daarmee lijkt de beurspanie­k tot stand gebracht. Althans, voorlopig. Want de covid-19-uitbraak is niet de enige bedreiging voor Top Glove. Veel bedreigend­er zijn de positieve vooruitzic­hten op meerdere werkzame coronavacc­ins, die de voorbije weken op de beurzen een ware sectorrota­tie in gang hebben gezet. Aandelen die het dit jaar hard te verduren hadden door corona, veerden fors op. Denk maar aan banken en energiebed­rijven, maar ook aan cinema’s, hotelketen­s, bierbrouwe­rs en toerisme. Terwijl de winnaars van de crisis – zoals Netflix, Ahold Delhaize of Hellofresh – het moeilijker kregen op de beurs. Als deze sectorrota­tie zich doorzet, kan ook het aandeel Top Glove wel eens massaal worden gedumpt. Of hoe een vaccin de productie wel zou kunnen helpen, maar niet de beurskoers.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium