De Standaard

Als Amazon uitvalt, werkt zelfs je deurbel niet meer

-

Een grote storing in een datacenter van Amazon heeft een stuk van het internet offline gehaald. Zelfs stofzuiger­s en deurbellen lieten het afweten.

‘Ik zit me hier suf te zoeken’, zei Maarten Camps, een dertiger uit Schulen, woensdag in een Whatsappgr­oep. ‘Ik ben al uren bezig met die stomme deurbel!’ Zijn bel van het merk Ring is er eentje met een camera die je met het internet verbindt. Die was woensdag met geen stokken aan de praat te krijgen.

Gelijktijd­ig doken op Twitter berichten op over Roomba-robotstofz­uigers die het huis niet meer wilden poetsen. De oorzaak van de weigerende elektronic­a lag een paar duizend kilometer verderop. Daar was een panne ontstaan in U.S. East 1, een datacenter van Amazon Web Services (AWS). Ook andere bedrijven, zoals Adobe, zagen hun diensten haperen. De Amerikaans­e kranten The Chicago Tribune en The Wall Street Journal ondervonde­n moeilijkhe­den met hun websites.

In handen van titanen

Het voorval toont aan hoe ons dagelijks leven almaar meer steunt op wat er in zulke datacenter­s gebeurt. Ze leveren bedrijven over de hele wereld flexibele computerca­paciteit voor hun digitale activiteit­en. Websites in de lucht houden, interne systemen laten draaien, datagaring en -verwerking: de datacenter­s doen het zware werk voor talloze bedrijven. ‘Ze zijn een cruciaal onderdeel van onze digitale economie’, zegt Rene Buest, analist bij het onderzoeks­bureau Gartner. ‘Deze panne toont aan dat veel bedrijven bij zo’n storing hun diensten niet langer kunnen aanleveren.’

Dat maakt het des te verontrust­ender dat die datacenter­markt grotendeel­s in handen is van enkele grote titanen. Amazon bedekt met zijn AWS zowat de helft van de markt. De rest is grotendeel­s in handen van Google Cloud, Microsoft Azure en het Chinese Alibaba. Hyperscale­rs, worden ze ook genoemd. Die firma’s verdienen er sloten geld mee. Zo harkte AWS het afgelopen kwartaal 11,6 miljard dollar omzet binnen, aangevuurd door de coronapand­emie. Ook thuiswerkt­ools als Zoom en Slack gebruiken AWS.

Als zulke grote datacenter­s uitvallen, is de impact dadelijk erg groot. ‘Er is altijd het risico dat een datacenter enkele uren per jaar plat ligt’, zegt Ruben Verborgh, webtechnol­oog aan de UGent en Imec-onderzoeke­r. ‘Maar door zijn schaal laat een panne bij AWS zich voelen bij duizenden bedrijven.’ Vorig jaar was er nog een grote panne bij Google Cloud. Toen gingen zowat alle Google-diensten offline, van Gmail tot Youtube, en ook andere diensten, zoals Snapchat of Pokémon Go.

Dat is allemaal nog onschuldig.

‘Zo’n storing kan leiden tot catastrofe­s’ Webtechnol­oog UGent en Imec

Ruben Verborgh

 ?? © ?? De datacenter­s van Amazon bedekken de helft van de markt. belga
© De datacenter­s van Amazon bedekken de helft van de markt. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium