De Standaard

Europese kreeftende­al krijgt groen licht

- (rmg)

HANDEL Amerikaans­e kreeften kunnen in Europa goedkoper worden. Voor het eerst in twintig jaar verlagen de VS en de EU sommige invoertari­even.

Het Europees Parlement gaat akkoord met de afschaffin­g van EUtarieven op kreeften in ruil voor de tariefverl­aging van de Verenigde Staten op sommige Europese producten.

In ruil voor de afschaffin­g van douanerech­ten op levende en bevroren kreeften uit de VS, krijgt de EU belastingv­rijstellin­g van gelijke economisch­e waarde voor eigen producten zoals bereide maaltijden, soorten glaswerk en aanstekers. Dit is de eerste onderhande­lde tariefverl­aging tussen de EU en de VS in meer dan twintig jaar. De tarieven hebben betrekking op handel ter waarde van 168 miljoen euro.

Het Parlement steunt de deal met 638 stemmen voor, 45 stemmen tegen en 11 onthouding­en en noemt het een ‘basis voor hernieuwd constructi­ef trans-Atlantisch engagement’. In de resolutie staat nog dat de EU en de VS verwikkeld zijn in een onopgelost geschil over Amerikaans­e tarieven uit juni 2018 op Europees staal, aluminium en landbouwpr­oducten.

‘De deal over kreeften laat duidelijk zien dat de EU samenwerki­ng kiest boven confrontat­ie’, meent het Duitse Parlements­lid Bernd Lange (S&D). ‘De VS moeten stoppen met onze bedrijven eenzijdige tarieven op te leggen.’ Hij riep ook op tot een oplossing te komen voor het conflict over de vliegtuigc­onstructeu­rs Airbus en Boeing, het langst lopende handelscon­flict ter wereld.

Na de plenaire stemming van het Parlement gaat de verordenin­g in werking op de dag nadat het is verschenen in het Publicatie­blad van de EU, met terugwerke­nde kracht vanaf 1 augustus 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium