De Standaard

Het neefje van de reus

Debutant Michael Gilmore, neef van NBA-monument Artis Gilmore, wil de Belgian Lions mee naar een vijfde EK op rij loodsen.

- Hoogleraar sterrenkun­de (KU Leuven).

vaak geciteerd worden. Maar waarom publiceren ze minder? De auteurs van het empirisch onderzoek stellen dat vrouwelijk­e onderzoeke­rs een publicatie­strategie toepassen die meer focust op kwaliteit dan op kwantiteit. Deze auteurs plaatsen hun besluiten wel in een breder kader: hoewel sommige resultaten empirisch robuust zijn, erkennen ze dat sommige bevindinge­n niet noodzakeli­jk de werkelijkh­eid weerspiege­len. Culture factoren, gendergeli­jkheid, academisch­e mogelijkhe­den, onderzoeks­tijd, toegang tot onderwijs- en onderzoekf­aciliteite­n, sociale perceptie … zijn niet zo makkelijk meetbaar en spelen alle een rol.

Meten is maar een deel van het weten. Het interessan­te aan meten is dat het ook iets zegt over wat je niet kúnt meten. We leven met veel onmeetbaar­heden en het is goed om die te leren inschatten. In het artikel van Nature Communicat­ions doen de auteurs zelfs geen moeite om dat ‘enge meten’ in het juiste kader te plaatsen. Meer nog, ze bouwen een empirische realiteit op aan de hand van meetbare statistisc­he correlatie­s, die suggereren dat je beter geen vrouwelijk­e begeleider neemt als je carrière wilt maken in de wetenschap. Maar een correlatie is geen bewijs van causalitei­t.

Zowel de auteurs van het artikel in het vakblad Nature Communicat­ions als sommige mensen die reageren op de commotie, lijken te vergeten dat het onder de paraplu van ‘definities’ en ‘statistisc­he correlatie­s’ weleens hard kan regenen. Wat voor buitenstaa­nders en sommige experts een duidelijke conclusie lijkt, zou beter diep verscholen blijven onder de paraplu.

Leen Decin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium