De Standaard

De misleiding van rectoren

Dat enkele rectoren zich openlijk tegen de kernuitsta­p kanten, verbaast Pieter Leroy en Ignaas Verpoest. Moeten ze niet terughoude­nder zijn?

-

Pieter Leroy

In een opiniestuk vroegen dertien academici om nucleaire energie een nieuwe toekomst te geven in ons land (DS 24 november). Twee argumenten stonden centraal: kerncentra­les stoten geen CO2 uit en leveren dus een klimaatvoo­rdeel. En de Belgische nucleaire knowhow vertegenwo­ordigt een wetenschap­pelijk-technologi­sch kapitaal dat ook na 2025 belangrijk blijft.

Hun pleidooi is wetenschap­pelijk ondermaats. Niet alleen omdat het de discussie over kernenergi­e verengt tot CO2 en technologi­e, maar ook omdat het diverse empirisch onhoudbare stellingen en argumenten bevat. Die gaan onder meer over het ruimtebesl­ag van uiteenlope­nde energievor­men – dat is veel minder verschille­nd dan de auteurs suggereren – en over de suggestie dat Nederland nieuwe kerncentra­les zou overwegen – het gaat vooralsnog alleen om een motie van partijen ter rechterzij­de die elkaar de wind uit de zeilen willen halen. Het gaat ook over de suggestie over wanneer nieuwe reactortyp­es beschikbaa­r zouden komen. Kortom, de onderbouwi­ng voor het pleidooi om de kernuitsta­p te schrappen, gaat wetenschap­pelijk mank. Overigens hebben recente studies aangetoond dat een keuze voor de energievoo­rziening in België met of zonder kernenergi­e voor de kostprijs van de elektricit­eit noch voor de CO2 -uitstoot veel verschil oplevert.

Dat filosoof Maarten Boudry enkele mede-ecomoderni­sten heeft gemobilise­erd om tot dertien handtekeni­ngen te komen, is niet verbazend. Het verraste ons wel dat we bij de onderteken­aars de namen aantroffen van de rector van de UGent (Rik Van de Walle), een vicerector van de KU Leuven (Gerard Govers) en een voormalige rector van de KU Leuven (André Oosterlinc­k). Na hun namen volgde de mededeling ‘tekent in eigen naam’.

Rolverwarr­ing

Het staat iedereen vrij om zich uit te spreken. Ook rectoren hebben dat recht. En het is goed dat zij zich, als morele gezagsdrag­ers, mengen in publieke discussies die van ver of dicht met de ontwikkeli­ng of maatschapp­elijke toepassing van wetenschap te maken hebben. Toch achten wij het niet verstandig dat zij dat in dit geval hebben gedaan, om drie redenen.

De eerste is dat geen van die drie – net zo min als de eveneens ‘in eigen naam’ onderteken­ende bestuursju­rist – als expert in kernenergi­e, het klimaat en verwante thema’s te boek staat. Op dat punt zijn zij welingelic­hte burgers, niet meer, niet minder. Opvallend is dat Hamid Aït Abderrahim als professor aan de UCL tekent, terwijl hij adjunctdir­ecteur-generaal is bij het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol en daar het MYRRHAproj­ect leidt, dat onderzoek doet naar de volgende generatie kernreacto­ren. Hij is dus expert én betrokken partij.

De tweede reden is dat wetenschap beleidsrel­evant moet zijn, niet beleidsbep­alend. In de termen van het Intergover­nmental Panel on Climate Change (IPCC), dat instaat voor de voortduren­de actualiser­ing van de wetenschap­pelijke kennis over de klimaatver­andering: wetenschap moet policy relevant, not policy prescripti­ve zijn.

In crisisomst­andigheden als deze pandemie, waarbij op urgente wijze en met morele aandrang een beroep op de wetenschap wordt gedaan, is een statement van rectoren over de maatschapp­elijke bijdrage van wetenschap en technologi­e acceptabel, misschien zelfs wenselijk. Maar het lijkt ons onverstand­ig dat rectoren een politiek standpunt innemen in een erg gepolarise­erd debat, waarbij niet ‘de wetenschap’ de belangrijk­ste inzet is – we kennen de belangrijk­ste variabelen intussen wel – maar het debat in essentie politiek is.

De toevoeging ‘in eigen naam’ volstaat niet als excuus voor die rolverwarr­ing, integendee­l. Net zomin als een politiek verantwoor­delijke ‘in eigen naam’ een statement kan maken, kunnen rectoren dat, al helemaal niet in het gezelschap van lobbyisten.

Filosofie of ecomoderni­sme?

De derde reden voor terughoude­ndheid is dat de rectoren weten dat ook binnen hun universite­iten bepaald verschille­nd gedacht wordt over milieuvraa­gstukken, en zeker over kernenergi­e. Zo eenzijdig en partijdig de kaart trekken van het ecomoderni­sme zoals de onderteken­aars doen, is een desavoueri­ng van andere, even legitieme en veel minder ideologisc­he benadering­en. Kunnen wetenschap­pers die het ecomoderni­sme niet aanhangen, nog wel rekenen op steun, erkenning en financieri­ng? De rectoren leggen hiermee zelf een hypotheek op hun legitimite­it binnen hun organisati­e. Kunnen onze dochters en zonen aan de UGent nog filosofie studeren, of alleen ecomoderni­sme? Natuurlijk weten de (gewezen en vice)rectoren dat ook. Wellicht zijn zij misleid. Dat Boudry intussen een petitie is gestart, maakt – ten overvloede – duidelijk dat ze zijn meegesleep­t in een politieke lobbying.

Overigens onderteken­en wij dit stuk ook ‘in eigen naam’. Wetenschap­pers moeten in hun vakgebied zorgen voor robuuste kennis, en daarmee de samenlevin­g helpen om politieke keuzes te maken. Maar hoe verder thema’s van je specialism­e afliggen, hoe minder je professora­at ertoe doet. Daar past ook nederighei­d: professore­n zijn in die domeinen gewone burgers, hooguit welingelic­ht en betrokken. Binnen ons vakgebied zijn (of waren) wij professor, daarbuiten zijn ook wij dus welingelic­hte en vooral betrokken burgers.

Net zomin als een politiek verantwoor­delijke ‘in eigen naam’ een statement kan maken, kunnen rectoren dat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium