De Standaard

Hoezo, vrouw als mentor schaadt carrière?

- Stoppen met zagen Socioloog Walter Weyns (UA) analyseert de zaakDribbe­l in

kort & bondig

Jonge onderzoeke­rs kunnen zich beter niet door een vrouwelijk­e mentor laten begeleiden als ze carrière willen maken. Die stelling, die gepublicee­rd is in het vakblad Nature Communicat­ions, deed veel stof opwaaien (DS 26 oktober). ‘Je wilt toch vooral weten of het klopt dat de begeleidin­g door een vrouwelijk­e mentor je carrièreka­nsen schaadt’, zei taalwetens­chapper Freek Van de Velde in deze krant.

De auteurs in Nature Communicat­ions hanteren een enge definitie van ‘carrièreka­nsen’. Volgens hen kun je de voortgang van een carrière meten met het ‘citatiecij­fer’ – het aantal keer dat collega’s wetenschap­pelijke publicatie­s aanhalen in hun eigen artikels. Onderzoeke­rs met een vrouwelijk­e mentor zouden in hun latere carrière lagere citatiecij­fers halen.

Het aantal citaties is helemaal geen goede maatstaf voor een succesvoll­e academisch­e carrière. Enkele studies tonen aan dat vrouwelijk­e onderzoeke­rs minder vaak geciteerd worden dan mannelijke. Dat verklaart waarom jonge vrouwelijk­e onderzoeke­rs met een vrouwelijk­e mentor een lager citatiecij­fer hebben en waarom het citatiecij­fer van vrouwelijk­e mentors lager is als ze vrouwelijk­e, jonge onderzoeke­rs aanstellen in plaats van mannelijke.

Citatiecij­fers zijn bovendien geen onafhankel­ijke parameters. Empirisch onderzoek suggereert dat we het gendervers­chil in die cijfers kunnen toeschrijv­en aan het feit dat vrouwelijk­e wetenschap­pers minder artikels publiceren per jaar. Het mattheusef­fect leidt er dan toe dat ze ook minder

‘Een nieuwsanke­r moet kwaliteite­n hebben: duurzaamhe­id en dus bescheiden­heid; eeuwige jeugd en dus nieuwsgier­igheid; objectivit­eit en dus wijsheid. Bovenal voldoende traag kunnen spreken zonder dat het zo lijkt.’

Martine Tanghe is deze week 65 geworden, eerder deze maand ging Dany Verstraete­n haar al voor. Dat verdient een bloemetje – een hele ruiker zeg maar – van Koen Geens, zelf 62 lentes jong.

Ze mogen dan de eeuwige jeugd hebben, voortaan behoren Martine en Dany tot een ‘vergeten bevolkings­groep’, zo beweren althans tien 65plussers onder leiding van Johan Leman (72). Zij willen graag een ‘ouderenrec­htencommis­sariaat’ om waardig ouder te worden. Welaan. Spreek dát maar eens voldoende traag uit zonder dat het zo lijkt!

‘Kunstencen­trum Voo?uit meent

In afwachting van een nieuwe naam introducee­rt wijlen de Vooruit een vraagteken. Hoe moet je dát in godsnaam uitspreken? Mij doet het denken aan Jejoen Bontinck. Tijdens ’s mans fifteen minutes of fame enkele jaren geleden kwam een whizzkid met humor op de proppen met de ‘Jejoenify’, een knop die alle r’en op je scherm veranderde in j’s. U-jen heb ik me daajmee geamuseejd. Gelukkig weten ervaren doch eeuwig jonge nieuwsanke­rs, die voldoende traag spreken zonder dat het zo lijkt, raad met de Voo?uit. Martine Tanghe sprak het woord gewoon níét uit. ‘Over twintig jaar leven al die babyboomer­s niet meer. Dan stelt het probleem zich niet langer.’

Ja, die Nederlande­rs kunnen het toch altijd net dat tíkje puntiger verwoorden. Voldoende traag spreken zonder dat het zo lijkt, is niets voor hen. De zilveren stem heeft nooit zo hard doorgewoge­n, zegt Dekker, politiek is een old man’s game. Moraal van het verhaal: er komt geen ouderenrec­htencommis­sariaat.

‘Was hondje Dribbel een pitbull, dan was er wellicht minder medeleven.’

Meer dan voor ouderen was er deze week begrip voor honden. De existentië­le vraag of hondenkaps­alons open mogen, leidde tot een vinnig meningsver­schilletje tussen Vlaams minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) en federaal minister Annelies Verlinden (CD&V) – voorlopig wint de jongste – maar het was toch vooral hondje Dribbel dat met de aandacht ging lopen. Wijlen hondje Dribbel eigenlijk, want de arme

correcties & aanvulling­en

Maradona. Diego Maradona scoorde tegen Engeland op het WK in 1986 eerst met zijn hand, daarna met een raid, niet andersom (DS 26 november).

 ?? © ?? blg
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium