De Standaard

Ambitie moet meer zijn dan 2030 halen

Tussen de N-VA en een nieuwe PS-generatie is in de formatie blijkbaar een verstandho­uding gegroeid. Dat belooft voor 2024, zegt Bart Sturtewage­n.

-

met Wallonië verbonden zal zijn en niet louter gebouwd kan worden op anti-Belgisch revanchism­e. Tegelijk staat in het zuiden een ongecomple­xeerde generatie op die niet meer gelooft in het eindeloze uitmelken van het Belgische systeem als strategie. Dat biedt een basis voor gesprek, ondanks alle hinderniss­en op de weg.

Intussen draait het wiel van de geschieden­is alweer een andere kant op. De setting is wellicht voor de komende jaren vastgelegd en biedt geen uitzicht op een verdere ontwikkeli­ng van de verbeterde relaties. De regering-De Croo zal voorbereid­ende stappen zetten voor een komende nieuwe staatsherv­orming, maar de verwachtin­gen zijn niet hooggespan­nen. Een zevende hervorming, geschoeid op dezelfde leest als de vorige zes, roept nergens enthousias­me op. Het kan, lijkt het, alleen maar leiden tot meer complexite­it, bevoegdhei­dsconflict en blokkering.

De gezondheid­scrisis die we doormaken, vergroot de druk om institutio­nele vereenvoud­iging te zoeken. Maar een terugkeer naar een unitair België kan niet de oplossing zijn. We staan internatio­naal te kijk, omdat we ondanks acht of negen gezondheid­sministers het hoogste aantal coronadode­n tellen. Maar dat betekent nog niet dat er animo bestaat om die bevoegdhei­d te hergroeper­en op het federale niveau. Dat schip is al lang de haven uit. De oplossing voor dat dilemma zal creatiever moeten zijn.

De no-nonsenseat­titude van de nieuwe PS-generatie die door voorzitter Paul Magnette naar de voorgrond wordt gekatapult­eerd, biedt meer uitzicht op vooruitgan­g. Dermagne en Dermine lieten, net als hun mentor, beloftevol­le carrières aan de universite­it of in de privésecto­r staan voor de politiek. Ze beseffen dat de verschille­n in economisch­e dynamiek tussen noord en zuid kleiner moeten, wil België een duurzame kans maken.

De reconstruc­ties van de eindeloze opeenvolgi­ng van fases in de voorbije federale formatie tonen aan dat er onder de waterlijn veel meer gebeurt dan we doorgaans aannemen. Terwijl partijtopp­ers elkaar in televisies­tudio’s verkettere­n, zijn hun sherpa's aan het zoeken naar manieren om bruggen te slaan tussen diametraal tegengeste­lde standpunte­n. De vraag is of dat geduldige voorbereid­ende werk op de een of andere manier doorgaat in de luwte die na de vorming van de regering-De Croo is ontstaan.

Op zijn minst zou het inzicht moeten zijn gerijpt dat het ondoenbaar is om voldoende toenaderin­g te vinden tijdens een regeringsf­ormatie als er niet vooraf kanalen voor discreet overleg zijn uitgebouwd. Evengoed moeten partijen hun achterban voorbereid­en op de noodzaak om compromiss­en te sluiten en tegenstell­ingen te overstijge­n.

Scepsis daarover is gewettigd. De realiteit is dat de N-VA noch de PS op dit ogenblik het gewicht heeft om al lijnen in het zand te trekken. Ze moeten te veel rijden en omzien. Hun marktleide­rschap is bedreigd. Grote compromiss­en kunnen alleen worden gemaakt vanuit een positie van sterkte.

De frisse geluiden die de nieuwe PSgenerati­e laat horen, moeten nog hun draagvlak bewijzen bij een achterban die voortduren­d de sirenenzan­g van uiterst links te horen krijgt. Het moet nog worden aangetoond dat de jeugdige, dure woorden gebruikend­e technocrat­en voldoende herkenbaar zijn voor een kiespublie­k dat met grote zorgen naar de toekomst kijkt. Conservati­eve krachten in de socialisti­sche beweging laten nu begaan, maar zijn niet verdwenen.

De N-VA heeft de facto al beslist dat ze ook in 2024 op Bart De Wever rekent om de onderhande­lingen over onvermijde­lijke hervorming­en te voeren. Allicht vindt hij opnieuw Paul Magnette tegenover zich. Dat wordt een vertrouwd gevoel. Beiden zullen dan halfweg de vijftig zijn. In termen van popularite­it en gezag kunnen ze moeilijk nog groeien. Hun naam is gevestigd. Dat is geen slecht uitgangspu­nt om de stap naar een groot akkoord te zetten.

De contouren daarvan worden stilaan duidelijke­r. België zal zijn tweede eeuw wel volmaken. Niet omdat het zo’n verdienste­lijke constructi­e is, maar omdat het bestaande nu eenmaal krachtiger is dan het niet-bestaande. De coronabepr­oeving zal duidelijk hebben gemaakt dat efficiënti­e het drijvende vernieuwin­gsidee moet zijn. Een versterkte coördinere­nde rol van het federale niveau staat in de sterren geschreven. De interne solidarite­it zal gestoeld moeten zijn op transparan­tie, maar ook op federale loyaliteit.

Of dat geheel een confederat­ie of een federatie moet heten, doet weinig ter zake. Als de ambitie maar groter is dan met dit vehikel verder te strompelen richting 2030 en de tweehonder­dste verjaardag. Als de pandemie iets zonneklaar heeft aangetoond, dan wel dat we ons geen voortduren­de blokkering­en kunnen permittere­n. De economisch­e herstelfas­e die hopelijk al over enkele maanden op gang komt, zal die vaststelli­ng alleen bevestigen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium