De Standaard

Thierry Baudet: de ontmaskeri­ng van een antisemiet en complotden­ker

Nu zijn ware ideeën naar buiten komen, stappen de tegenstand­ers van Thierry Baudet binnen de partij op. De gevallen leider van Forum voor Democratie (FvD) wil doorgaan met wie hem onvoorwaar­delijk trouw blijft.

- Dominique Minten

Het is een ontluister­ende brief waarmee Thierry Baudet gisteren te kijk werd gezet. Nicki Pouw-Verweij, FvD-senatrice en tot gisteren de nummer drie op de lijst voor de parlements­verkiezing­en in maart, beschrijft wat Baudet vorige week op een diner met de partijtop allemaal vertelde. De bedoeling was dat er gepraat zou worden over de belangrijk­ste thema’s waarmee de partij de verkiezing­scampagne zou ingaan.

Al snel bleek dat Baudet helemaal niet geïnteress­eerd was in een discussie. Volgens hem moest de partij zich, in verkiezing­en die toch gedomineer­d zullen worden door de coronacris­is, alleen richten op het thema ‘vrijheid’. Baudet is geobsedeer­d door de coronamaat­regelen die de handel en wandel van de burgers – totaal onterecht, vindt hij – inperken.

George Soros

Vooral de argumenten die hij aandroeg om zich daar met hand en tand tegen te verzetten, schokten de meeste andere aanwezigen. ‘Thierry stelde uiteindeli­jk dat hij 3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd’, aldus Pouw-Verweij in de brief. ‘Op een gegeven moment riep hij dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheer­schappij te starten.’

de anderen hem probeerden bij te sturen, had hij daar geen oren naar. ‘Hij zei dat vechten over thema’s zoals de Europese Unie, immigratie of de islam zinloos was, want als “ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communisti­sche staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers (sic) Europa uit”.’

Ook de beschuldig­ingen van antisemiti­sme in de jongerenaf­deling kwamen ter sprake. Toen Pouw-Verweij zei dat de partij antisemiti­sme of nazisme nooit mag tolereren, kreeg ze de volle laag. Baudet: ‘Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemiti­sme vandaan? Bijna iedereen die ik ken, is antisemiet.’

De website GeenStijl – in het verleden een trouwe bondgenoot van Baudet – toonde dan weer de boodschap van de Amerikaans­e omvolkings­ideoloog Jared Taylor aan Baudet. De twee hadden in 2017 een ontmoeting in Amsterdam. Nadien schreef Taylor in een boek dat hij Baudet cadeau deed: ‘Van de ene revolution­air voor de andere.’ Toen die ontmoeting bekendraak­Toen te, minimalise­erde Baudet het belang ervan.

Pim Fortuyn

Dat de brief en Taylors boodschap uitlekten, is geen toeval. De meeste Forum-prominente­n hebben het gehad met Baudet. Het liefst van al willen ze dat hij zo snel mogelijk vertrekt. Hoe meer vuil en bewijzen van zijn echte gedachtego­ed naar buiten komen, hoe groter de kans daarop wordt, denken ze. Die tactiek houdt echter grote risico’s in. Of Forum een toekomst heeft zonder Baudet, is twijfelach­tig. De partij valt grotendeel­s samen met de oprichter. De geschieden­is leert ook dat na de dood van Pim Fortuyn zijn partij, Lijst Pim Fortuyn, geen lang leven beschoren was.

Baudet is niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Gisteren maakte hij duidelijk hoe hij de toekomst ziet. Hij zegt dat hij een ‘ordelijke splitsing’ wil, waarbij hij de naam van de partij behoudt. Baudet vindt dat hij recht heeft op die naam, omdat hij de partij heeft opgericht. Zijn tegenstand­ers moeten opstappen, zegt hij. ‘Zij kunnen dan hun eigen naam bedenken.’

Voor zijn belangrijk­ste critici was dat het signaal om te vertrekken. Annabel Nanninga, Joost Eerdmans – hij was eerst nog kandidaat om lijsttrekk­er te worden – Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardinge­rbroek zegden gisteravon­d hun lidmaatsch­ap op. De laatste drie zien ook af van hun plaats op de kandidaten­lijst.

De kans is reëel dat er nog meer prominente­n volgen. Bijna alle kandidaten op de Kamerlijst en een groot deel van de honderd Forum-senatoren en provincial­e leden hebben zich tegen Baudet gekeerd. In het vijfkoppig­e partijbest­uur blijft alleen de penningmee­ster achter hem staan. Ook Derk Jan Eppink, de leider van Forum in het Europees Parlement, heeft zich bij de oppositie aangeslote­n.

Dat de partijtopp­ers hem in de steek laten, lijkt Baudet niet erg te vinden. Hij rekent erop dat de bijna 50.000 leden hem wel blijven steunen. De kans groeit dat zij zich kunnen uitspreken over de toekomst van de partij en de rol van Baudet. Het partijbest­uur liet weten dat het bereid is een algemene ledenverga­dering te houden. Zij zouden zich mogen uitspreken over de vraag of Baudet nog lid mag blijven. Maar het bestuur eist dat Baudet eerst een mediapauze inlast en zich terugtrekt uit het partijbest­uur. En dat wil hij niet. Baudet heeft ook een machtig communicat­iewapen in handen. Hij heeft het IT-systeem van de partij en de socialemed­iakanalen ‘gekaapt’. Alleen zijn boodschapp­en worden verspreid via de officiële partijkana­len.

Baudet zegt dat hij een ‘ordelijke splitsing’ wil, waarbij hij de naam van de partij behoudt

 ??  ??
 ?? © ?? De meeste prominente­n van Forum voor Democratie, pas in 2016 opgericht als partij, hebben het gehad met stichter Baudet.
Utrecht Robin/abaca
© De meeste prominente­n van Forum voor Democratie, pas in 2016 opgericht als partij, hebben het gehad met stichter Baudet. Utrecht Robin/abaca
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium