De Standaard

Dat zal corona niet bepalen

- Bart Sturtewage­n

Nog vijf weken scheiden ons van het einde van dit beroerde, ontnuchter­ende jaar. Normaal hadden we een paar weken geleden de obligate opinierond­e gehad over het ons door de commercie opgedronge­n Halloweeng­edoe. De discussie over de goede zin van Black Friday aan deze kant van de oceaan is gelukkig verloren gegaan in een bijna-infarct van de boomende pakjesbusi­ness. In de nakende heropening van de niet-essentiële winkels zal ook het jaarlijkse debat over Zwarte Piet hopelijk verdrinken.

De goesting om ons op te winden, lijkt ons stilaan te vergaan. Zullen we ons in betere tijden herinneren dat je zulke weerkerend­e, uitputtend­e discussies ook gewoon niet kunt houden, of hooguit beschaafd, vanuit een filosofisc­he grondhoudi­ng, met wat respect voor ieders mening? Of gaat deze lering meteen weer verloren als we van de vaccinprod­ucenten eindelijk ons vroegere leven terugkrijg­en?

Aan de krokodille­ntranen over een verloren kerstseizo­en zullen we blijkbaar niet ontsnappen. Alsof het de pandemie zal zijn die ons verhindert samen het leven en de vriendscha­p te vieren. De coronamaat­regelen mogen dan streng blijven, ze bieden wel voldoende ruimte om te voorkomen dat ook maar één medemens eenzaam hoeft te zijn. Daarvoor volstaat de aandacht van slechts één andere persoon. De rest is een kwestie van organisati­e. Niet anders dan vroeger.

Er zal met kerst en oud en nieuw geen gebrek zijn aan voedsel en drank, evenmin aan foute kerstfilms en dito kerstliede­ren of cadeaus. Bijeenkoms­ten in kleinere kring hoeven geen straf te zijn. Ze bieden de gelegenhei­d tot intenser contact. De kans op mislukking­en in de keuken wordt kleiner. Het routineuze karakter van de feestperio­de kan eens tegen het licht worden gehouden. Er is geen behoefte aan geweeklaag over de dolgedraai­de consumptie, het uitblijven van vuurwerk is veiliger voor mens en dier. Er hoeven niet zoals elk jaar berichten te komen over hogere suïcidecij­fers en intrafamil­iaal geweld in die weken, als we elkaar niet loslaten. Dat is niet veranderd. En dat zal corona niet bepalen.

De noodzaak om precies in de feestperio­de onze dichte contacten beperkt te houden, is onbetwistb­aar. Maar ze staat niet op gespannen voet met een menselijke interactie die bij de eindejaars­viering hoort. Ze maakt er dit jaar gewoon deel van uit. Het gemis aan ruimere bijeenkoms­ten met familie en vrienden die we al lang niet hebben ontmoet, zal natuurlijk tastbaar zijn. Maar dat maakt de waarde ervan alleen maar duidelijke­r.

De pandemie verhindert ons niet met kerst het leven en de vriendscha­p te vieren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium