De Standaard

Regeringen kiezen voor lange en voorzichti­ge exit uit lockdown dagen minder dan 75 per dag bedragen. Het aantal nieuw vastgestel­de besmetting­en moet gedurende drie weken lager liggen dan 800 per dag. De trend moet ook dalend zijn. En er moeten sterke dijk

- JanFrederi­k Abbeloos, Dries De Smet, Christof Vanschoubr­oek

De volgende versoepeli­ngen komen ten vroegste op 16 januari, als het meezit. Het Overlegcom­ité kiest voor een langzame en voorzichti­ge exit. Loopt het ook maar een klein beetje fout, dan gaan we meteen opnieuw in lockdown.

Nu we over de piek van de tweede golf zijn, heeft het Overlegcom­ité beslist om heel voorzichti­g enkele coronamaat­regelen te lossen. Maar verdere versoepeli­ngen moeten we niet snel verwachten: die komen er pas over anderhalve maand, op 16 januari, als de situatie gunstig is.

Op het Overlegcom­ité werden de krijtlijne­n goedgekeur­d voor de exitstrate­gie. Er wordt voortaan gewerkt met een eenvoudige barometer, die een schakelaar wordt. Er zijn nog slechts twee fases: een veilige zone en een lockdown.

De regeringen kiezen op die manier voor een heel voorzichti­g, asymmetris­ch beleid. Als de cijfers blijven dalen, kunnen de maatregele­n mondjesmaa­t gelost worden. Maar bij de minste indicatie dat een derde golf dreigt, gaat het land meteen opnieuw in lockdown. Gouverneur­s zouden zelfs nog vroeger, zonder tussenkoms­t van het Overlegcom­ité, een provincial­e lockdown kunnen afkondigen.

Opdat er sprake kan zijn van versoepeli­ngen, moet aan strenge voorwaarde­n voldaan zijn. Zo moet het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames gedurende zeven opeenvolge­nde

Geen automatism­e

De afgelopen week waren er nog gemiddeld 257 nieuwe ziekenhuis­opnames en 2.765 nieuwe besmetting­en per dag. Ook al dalen de cijfers nu al drie weken onafgebrok­en, we moeten niet verwachten dat we snel onder de afgesproke­n drempelwaa­rdes zullen duiken. ‘Pas midden januari zullen de cijfers laag genoeg zijn’, zei Alexander De Croo (Open VLD) na afloop van het Overlegcom­ité.

De premier baseert zich daarvoor op simulaties van UHasselt en UAntwerpen, beschreven in een strategisc­he nota van coronacomm­issaris Pedro Facon, die De Standaard kon inkijken. Die stelt dat we rond 10 januari onder de drempelwaa­rdes zullen zakken, maar alleen maar als we even streng blijven als de voorbije weken.

Laten we bijvoorbee­ld in tussentijd toe dat de vrijetijds­contacten van kinderen met de helft stijgen, dan stijgen de ziekenopna­mes opnieuw tot de schoolvaka­nties beginnen, en bereiken we de veilige zone pas in maart. ‘Het snel uitbreiden van vrijetijds­contacten bij kinderen en jongeren kan een belangrijk­e negatieve impact hebben’, staat in het document te lezen.

Met deze aanpak kiest België voor een van de strengste aanpakken in heel Europa. Verschille­nde landen kondigden al versoepeli­ngen aan, maar duiken lang niet onder de Belgische drempelwaa­rdes. 800 besmetting­en per dag is het equivalent van 100 besmetting­en per 100.000 inwoners in veertien dagen tijd. Slechts drie Europese landen (IJsland, Finland en Ierland) hebben zo’n lage viruscircu­latie.

Bovendien is het niet omdat we onder die drempelwaa­rdes duiken, dat er meteen versoepeld zal worden, verduideli­jkte minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A). ‘Het is geen automatism­e, maar wel de start van een politiek debat. Het blijft een politieke verantwoor­delijkheid, dit is geen technocrat­ie.’

Zeker is dat niet meteen alle maatregele­n tegelijk gelost kunnen worden. ‘Er dient met grote omzichtigh­eid te werk gegaan worden’, stelt de nota van Facon. Er wordt ook voorgestel­d om tussen elke versoepeli­ng een pauze van drie weken in te bouwen. Nieuwe versoepeli­ngen kunnen enkel als de cijfers blijven dalen, én de prognoses gunstig blijven.

Vroeg in lockdown

Zo traag en voorzichti­g de versoepeli­ngen kunnen, zo snel en doortasten­d moeten de verstrengi­ngen.

Als één parameter (ziekenhuis­opnames of besmetting­en) boven de drempelwaa­rde stijgt, gaat het land meteen opnieuw in lockdown. ‘Door vroegtijdi­g krachtig in te grijpen vermijden we een derde golf’, staat in de nota te lezen. Geen verstrengi­ngen meer in stapjes dus, zoals in oktober gebeurde. Viroloog Steven Van Gucht hekelde eerder deze week al dat we met ‘halve maatregele­n tussendoor’ in de tweede golf cruciale tijd verspeeld hebben.

Was deze nieuwe barometer er al na de zomer geweest, dan was ons land overigens op 15 september in lockdown gegaan. De regeringWi­lmès kondigde een week later nog versoepeli­ngen aan. De lockdown kwam er pas op 19 oktober, met een verstrengi­ng op 2 november.

Het is voorlopig nog onduidelij­k wat een nieuwe lockdown zou inhouden: gaan de niet-essentiële winkels opnieuw dicht? In welke mate blijven de scholen open? Daarover zullen de experts en de coronacomm­isaris zich volgende week buigen.

Het aantal nieuw vastgestel­de besmetting­en moet gedurende drie weken lager liggen dan 800 per dag

 ?? © Kristof Vadino ?? Was deze nieuwe barometer er al na de zomer geweest, dan was ons land op 15 september in lockdown gegaan (foto: centrum Brussel). De regeringWi­lmès kondigde een week later nog versoepeli­ngen aan.
© Kristof Vadino Was deze nieuwe barometer er al na de zomer geweest, dan was ons land op 15 september in lockdown gegaan (foto: centrum Brussel). De regeringWi­lmès kondigde een week later nog versoepeli­ngen aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium