De Standaard

Rabbi’s roepen orthodoxe Joden tot de corona-orde

- (mec)

LOCKDOWNFE­ESTEN De Antwerpse politie legde donderdag een feest van orthodoxe Joden stil. Het was al het derde feest in de wijk in een week.

Het rabbinaat van de Israëlitis­che orthodoxe gemeenscha­p Machsike Hadass heeft zijn gelovigen tot de orde geroepen. Op 500 meter van de synagoge in de Antwerpse Oostenstra­at viel de politie donderdaga­vond een feestzaal binnen. In de zaal waren tafels gedekt voor ruim honderd gasten, de kaarsen brandden nog. Omdat de politie een deur open moest slijpen, hadden veel feestvierd­ers de tijd om te vluchten.

Het was het derde lockdownfe­est in de Joodse wijk in een week tijd dat stilgelegd werd door de politie. Dinsdagavo­nd werden een bar mitswa met ruim 50 aanwezigen en een huwelijksf­eest met 42mensen ontruimd. ‘Dit is verbijster­end en onaanvaard­baar. Het is een middenving­er naar de gezondheid­szorg’, reageert provincieg­ouverneur Cathy Berx.

Er zijn wel meer burgemeest­ers die geconfront­eerd worden met (dans)feesten, zegt Berx, ook buiten de Joodse gemeenscha­p. Is het onwil of onwetendhe­id? De politie denkt alvast niet het laatste. ‘Het valt op dat de aanwezigen vluchten als de politie binnenvalt. Ze weten dus dat ze de maatregele­n overtreden’, zei politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns in Het Journaal.

Dat bevestigt Hans Knoop, de woordvoerd­er van het Forum der Joodse Organisati­es. ‘De feesten die stilgelegd zijn, werden georganise­erd door verschille­nde families op verschille­nde locaties. Het zijn geen feesten die uitgaan van de Joodse gemeenscha­p. Van de 20.000 Joden in Antwerpen houden meer dan 19.000 zich wel aan de regels. Over enkele weken zou Chanoeka gevierd worden, het feest van het licht. Maar er is geen sprake van dat er nu grote feesten met veel gasten worden georganise­erd.’

‘Deze feesten gaan niet uit van de Joodse gemeenscha­p. Chanoeka, bijvoorbee­ld, zal niet met velen gevierd worden’ Forum Joodse Organisati­es

Hans Knoop

een ander hem duidelijk maken ‘dat afgesproke­n was om geen namen te noemen’. Of hij er vertrouwen in heeft dat het onderzoek van het parket correct is verlopen? ‘Dat doet er zelfs niet toe. Het feit is dat het vertrouwen in alles wat politie of justitie is, in deze wijken al lang verdwenen is. Omdat het niet de eerste keer is dat iets als dit is gebeurd. Deze jongeren zijn een vriend kwijt. Natuurlijk lopen de emoties dan op.’

Volgens de nieuwssite Bruzz hadden de organisato­ren van de mars geen banden met de familie van Adil, noch met de actiegroep Justice Pour Adil, die in de nasleep van zijn dood was ontstaan. Fabrice Cumps (PS), de burgemeest­er van Anderlecht, liet weten dat de mars ‘door anarchisti­sche groepering­en werd gekaapt’. Veel manifestan­ten hadden zich aan elkaar vastgekete­nd, wat hun arrestatie bemoeilijk­te. Terwijl de politie daarmee de handen vol had, werd in omliggende straten vuurwerk afgestoken. ’s Avonds ging een auto in vlammen op. Tachtig à negentig’ mensen zijn aangehoude­n.

Jef Poppelmond­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium