De Standaard

‘Indrukwekk­end welke inspanning het leger levert’

- INTERVIEW

LUDIVINE DEDONDER (PS)

Neen, de eerste vrouwelijk­e minister van Defensie laat zich niet intimidere­n door de hoofdzakel­ijk mannelijke wereld waarin ze is terechtgek­omen. ‘Ik heb in het voetbal gewerkt (als sportjourn­aliste, red.), dat is ook een erg mannelijke wereld. Ik blijf wel overeind, maak u geen zorgen.’ Dedonder maakte in het parlement al duidelijk dat ze niet houdt van getreuzel en ook dat ze niet het minst onder de indruk is als iemand als Theo Francken (N-VA) buldert dat ze er ‘niets, niets, niets’ van kent. ‘Ik heb geen militaire opleiding, ik ben handelsing­enieur, dat klopt. Maar je moet toch ook niet gepensione­erd zijn om minister van Pensioenen te worden. Er is soms wat veel testostero­n in het parlement. De mensen verwachten andere dingen van ons: dat we werken. Ik denk dat mensen als meneer Francken me nog niet kennen, maar dat zal nog wel komen. Laat ons maar hopen dat hij kijkt naar wat ik doe, en niet alleen naar wat hij nu al over me denkt.’ tairen in de straat. Hoe vermijdt u dat daar een medische variant van ontstaat?

‘Elke avond krijgen we een overzicht van alle plaatsen waar onze mensen aanwezig zijn. Omdat het op sommige plekken al beter gaat, omdat de nood iets minder acuut is, kunnen we her en der al mensen weghalen en elders inzetten. In Luik is de situatie iets verbeterd, er is nu meer druk in Vlaanderen. Maar dit gaat om een tijdelijke opdracht, een crisis die je nu moet aanpakken. En wat OVG betreft, militairen moeten niet het werk van anderen doen. De politie moet die taken weer opnemen.’

Het valt op dat u niet raakt aan de Strategisc­he Visie van uw voorganger Steven Vandeput (NVA) en de aankoopdos­siers. Uw partij was niet tuk op de F35.

‘Er is soms wat veel testostero­n in het parlement. De mensen verwachten andere dingen van ons: dat we werken’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium