De Standaard

Boris Johnson blijft doof voor Brexit-alarmbelle­n

Hoewel de tijd op is en er geen vooruitgan­g wordt geboekt, blijven de Brexit-onderhande­laars praten. Maar deal of geen deal, vanaf 1 januari zal het handelsver­keer met het VK chaotisch worden.

- (rte) (nrc)

Aleksandr Loekasjenk­o

‘Dit gaat niet over democratie’ President WitRusland

klampt hij zich vast aan de macht met behulp van fraude. Zij steunen zijn tegenkandi­date Svetlana Tichanovsk­aja, die oppositie voert vanuit Litouwen. Ook de EU en de VS weigeren Loekasjenk­o te erkennen als legitiem staatshoof­d.

Loekasjenk­o had eerder laten weten dat hij niet van plan was om op te stappen. De mogelijkhe­id van grondwetsv­erandering­en kaartte hij wel al aan. Die verklaring­en deed de oppositie af als een poging om tijd te winnen. De Deense minister van Buitenland­se Zaken Jeppe Kofod noemde de intentieve­rklaring van Loekasjenk­o ‘goed nieuws’, maar ‘na de woorden moeten er veranderin­gen komen in de praktijk’.

Opvallend is dat de woorden van Loekasjenk­o er kwamen een dag nadat de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov op bezoek was geweest in Minsk. Hij benadrukte dat Moskou ‘geïnteress­eerd’ is in een hervorming van het Wit-Russische systeem.

In het Thaise parlement gaat het er wel regelmatig hevig aan toe. Vrijdag werden de hoopoplope­nde meningsver­schillen extra in de verf gezet. Parlements­leden bestookten elkaar met ingewanden van varkens en andere dierlijke organen. Oorzaak van de discussie: de regering die een omstreden wet die het verbiedt om de koninklijk­e familie te bekritiser­en, nieuw leven heeft ingeblazen. Dat gebeurde in een poging om protesten in het land tegen te gaan. Zeker twaalf protestlei­ders worden aangeklaag­d wegens majesteits­schennis, meldden mensenrech­tenorganis­aties. De majesteits­schenniswe­t van Thailand is een van de strengste ter wereld, maar op verzoek van de koning is al ruim twee jaar geen enkele aanklacht opgesteld. Betogers eisen naast democratis­che hervorming­en ook hervorming van de monarchie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium