De Standaard

Frontex liet Griekse pushbacks passeren

- Kasper Goethals

Europees grensagent­schap Frontex ligt onder vuur voor het toedekken van illegale Griekse pushbacks. Opgedoken e-mails tonen dat het agentschap al in maart op de hoogte was.

Op 2 maart kreeg de Deense patrouille­boot Stella Polaris het bevel om 33 migranten die net uit een gehavende rubberboot waren gered, terug te duwen. Een Griekse grenswacht­officier beval het Deense schip, dat deel was van een Europese Frontex-missie, om de migranten weer in de boot te dwingen en hen terug naar Turkse wateren te slepen. Maar de Deense kapitein weigerde. Hij oordeelde dat zo’n manoeuvre illegaal en levensgeva­arlijk zou zijn. De rubberboot was ‘niet zeewaardig’, zei hij, en om de opgeluchte migranten er terug in te krijgen, zou er misschien geweld nodig zijn. Bovendien zijn zulke pushbacks naar Turkije in strijd met het internatio­naal recht.

‘Misverstan­d’

Het incident gaf Frontex inzicht in de structurel­e beleidskeu­ze van de Griekse autoriteit­en om migranten en vluchtelin­gen die op zee worden gered, terug te slepen naar Turkije. Het Europees grensagent­schap beloofde wel om de zaak grondig te onderzoeke­n, maar Frontex-baas Fabrice Leggeri sprak ook meteen van ‘een misverstan­d’. Nu bevestigt een ketting e-mails, verkregen door de EU Observer op basis van de wet van openbaarhe­id van bestuur, dat er sprake was van een direct bevel van de Grieken. Maar het incident kreeg nauwelijks prioriteit. Er werd geen serious incident report opgemaakt, zoals gebruikeli­jk is. Volgens The New York Times is er sprake van een brede betrokkenh­eid van Frontex in het toedekken

Ylva Johansson van de illegale pushbacks. In minstens één geval, schrijft de Amerikaans­e krant, werden bemannings­leden actief afgeraden om te rapportere­n over een pushback die ze hadden gezien. De bemanning zag met eigen ogen hoe een boot vol migranten op drift werd gezet in Turkse wateren. Het is niet duidelijk wat er met de opvarenden is gebeurd.

Deze zomer berichten verschille­nde internatio­nale media voor het eerst over de Griekse beleidskeu­ze om migranten die worden gered niet naar eilanden als Lesbos en Kos over te brengen, maar hen terug te duwen naar de Turkse wateren – soms zonder boordmotor om zich te redden. De Turkse autoriteit­en – die verwikkeld zijn in een militair en diplomatie­k conflict met de Grieken – verspreidd­en in maart video’s van Griekse boten die gevaarlijk dicht langs de rubberboot­jes zoeven, golven maken en geweerscho­ten in de lucht lossen. The New York Times zag bewijzen van bijna 2.000 mensen die in het geheim werden teruggeduw­d. Griekenlan­d hoopt dat een combinatie van slechte omstandigh­eden in de Griekse kampen en geweld aan de buitengren­zen een afschrikef­fect zullen hebben.

Recht op beschermin­g

Iedere persoon die een Europees land binnenkomt – ook als dat op illegale wijze gebeurt, met of zonder een smokkelaar – heeft het recht om asiel aan te vragen en mag niet worden teruggestu­urd zonder gescreend te zijn op de beschermin­gsnood. Pas daarna kunnen migranten worden teruggestu­urd naar een derde land. De Griekse autoriteit­en ontkennen met klem dat ze aan pushbacks doen, maar het bewijs tegen hen stapelt zich op. Voor het tot een zaak en een uitspraak komt in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, kan dat jaren duren.

In een historisch­e uitspraak van 2012 oordeelde het Hof dat de Italiaanse regering schuldig was aan illegale pushbacks, op basis van incidenten in 2009. Daarom probeert Italië migratie sindsdien vooral te bestrijden door samen te werken met derden, zoals de Libische kustwacht en informele milities aan land.

De Europese commissari­s voor Binnenland­se Zaken Ylva Johansson reageerde de voorbije maanden steeds scherper op ‘de vermeende Griekse pushbacks’. ‘Het is onaanvaard­baar dat we onze grenzen bewaken met geweld’, zei de Zweedse in het parlement. Voor Frontex is de beschuldig­ing van betrokkenh­eid in de Griekse pushbacks een netelige zaak. Frontex is het best gefinancie­rde agentschap van de EU, met een budget van meer dan 500 miljoen euro. Het dient als het vlaggensch­ip van het Europese migratiebe­leid en zal binnenkort voor het eerst in de geschieden­is eigen geüniforme­erde officieren inzetten. Het agentschap is ontworpen om lidstaten aan de buitengren­zen, zoals Griekenlan­d, te helpen met reddingsop­eraties én om een vluchtelin­gencrisis als die in 2015 en 2016 te vermijden.

‘Het is onaanvaard­baar dat we onze grenzen bewaken met geweld’ Europees commissari­s voor Binnenland­se Zaken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium