De Standaard

Spanje zet netwerk van 13.000 vaccinatie­posten in

- Koen Greven

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft bekendgema­akt dat het Zuid-Europese land in januari zal beginnen met de vaccinatie tegen het coronaviru­s. Hij verwacht dat aan het einde van het eerste trimester ‘een substantie­el deel van de bevolking’ ingeënt zal zijn. De vaccinatie­s zullen op dertiendui­zend punten, verspreid over heel Spanje, worden gegeven. Daarbij wordt hetzelfde logistieke netwerk van drieduizen­d gezondheid­scentra en tienduizen­d consultati­ebureaus gebruikt dat jaarlijks wordt ingezet bij de griepprik. Dit jaar kregen 14 van de in totaal 47 miljoen Spanjaarde­n in een tijdsbeste­k van acht weken een prik tegen de griep.

Volgens de sociaaldem­ocraat Sánchez is het nationale gezondheid­sstelsel voldoende voorbereid voor het grootschee­pse vaccinatie­programma, dat ertoe moet leiden dat een groot deel van de bevolking immuun wordt voor het virus. Eerst zullen zorgverlen­ers en ouderen een prik krijgen. Ook chronisch zieken en mensen die een verhoogd risico lopen, krijgen voorrang. Daarna volgt stapsgewij­s de rest van de bevolking.

Extra personeel nodig

Verschille­nde organisati­es uit de Spaanse zorg bevestigen dat het land voldoende ervaring heeft met vaccineren, maar dringen er bij de regering wel op aan zo snel mogelijk extra personeel en middelen vrij te maken om het plan te kunnen laten slagen. ‘Bij vaccineren komt veel meer kijken dan slechts het geven van een injectie’, zei Salvador Tranche, voorzitter van de Spaanse zorgvereni­ging Semfyc tegen dagblad El País. ‘Alles moet nauwkeurig geregistre­erd en vastgelegd worden. Daarnaast moeten mensen na hun vaccinatie worden gecontrole­erd op eventuele bijwerking­en.’

Sánchez liet via een televisiet­oespraak weten dat van de 1,2 miljard doses die de Europese Unie reeds heeft besteld, 10 procent naar Spanje gaat. Spanje is met 1,5 miljoen bevestigde besmetting­en en 42.000 doden een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Het land lag van 15 maart tot medio mei vrijwel volledig stil door een nationale lockdown, waarna het virus weer onder controle kon worden gebracht. Na de zomer verspreidd­e een tweede golf zich over Spanje. De maatregele­n verschille­n nu per regio.

‘Dit jaar zullen we Kerstmis moeten vieren zonder dat we elkaar omhelzen’

Pedro Sánchez Premier van Spanje

De premier drukte de Spanjaarde­n op het hart voorlopig nog zeer voorzichti­g te zijn. ‘Dit jaar zullen we Kerstmis op gepaste afstand van onze naasten moeten vieren, zonder dat we elkaar omhelzen’, aldus Sánchez. ‘Een derde golf van besmetting­en voorkomen heeft prioriteit.’ Volgens de premier sorteren de huidige maatregele­n voldoende effect om het coronaviru­s opnieuw onder controle te krijgen.

Volgens de laatste cijfers ligt het aantal besmetting­en in heel Spanje nu onder de 400 per 100.000 inwoners (gemeten over de laatste veertien dagen), terwijl dat op de piek van de tweede golf (op 4 november) 529 gevallen was. De verschille­n per regio zijn wel nog groot. Zo bedraagt het aantal besmetting­en in Castillië en León 769, terwijl het er op de Canarische Eilanden zo’n tachtig zijn.

 ?? © ?? Dit jaar kregen 14 van de in totaal 47 miljoen Spanjaarde­n in een tijdsbeste­k van acht weken een prik tegen de griep. zuma press
© Dit jaar kregen 14 van de in totaal 47 miljoen Spanjaarde­n in een tijdsbeste­k van acht weken een prik tegen de griep. zuma press

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium