De Standaard

Macron ‘zeer geschokt’ door politiegew­eld

- (anp)

FRANKRIJK De Franse president Emmanuel Macron is ‘zeer geschokt’ door de beelden waarop te zien is dat de politie in Parijs een zwarte man mishandelt. Een Franse nieuwssite publiceerd­e vrijdag een video van de mishandeli­ng in een muziekstud­io in Parijs. Op de beelden van een beveiligin­gscamera is te zien hoe drie agenten de man volgen als hij de studio binnengaat en hoe ze hem met een wapenstok slaan. Het geweld ging minutenlan­g door.

De man zei dat hij racistisch werd bejegend. Hij zou zijn achtervolg­d door de agenten, nadat ze hem op straat hadden gezien zonder mondkapje, wat volgens Franse coronarege­ls verboden is.

Het incident vond plaats op 21 november. Vier agenten zijn inmiddels geschorst na het opduiken van de beelden. Zij worden vandaag gehoord door de nationale politie die verantwoor­delijk is voor onderzoeke­n binnen het korps. Het kwartet wordt verdacht van geweldpleg­ing en valsheid in geschrifte.

De Franse minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin zei vrijdag dat, als de aantijging­en bevestigd worden, de agenten zullen worden bestraft.

Na het opduiken van de beelden ontstond er veel beroering in Frankrijk. Politici en ook prominente Franse sporters getuigden van hun weerzin, onder wie topvoetbal­lers Antoine Griezmann en Kylian Mbappé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium