De Standaard

Wanhoopspo­ging om FNG te redden

-

De frustratie over het afschieten van een ultiem reddingspl­an door de banken bij FNG is torenhoog. Een bemiddelaa­r probeert met de moed der wanhoop een faillissem­ent te vermijden.

FNG beleeft beslissend­e dagen die zullen bepalen of de retailhold­ing die de Scandinavi­sche e-commercesp­eler Ellos omvat, kan doorstarte­n en een faillissem­ent kan vermijden. Een door de ondernemin­gsrechtban­k van Antwerpen aangesteld­e bemiddelaa­r wist een reddingspl­an tot stand te brengen waardoor FNG gered zou kunnen worden en zijn kroonjuwee­l Ellos zou kunnen houden. Maar de banken hebben neen gezegd tegen dat reddingspl­an. Het is onduidelij­k of er nog een compromis gevonden kan worden.

Als FNG niet kan doorstarte­n, dreigt een forse waardevern­ietiging. Met Ellos heeft FNG eigenlijk een goudhaantj­e in huis. Door de coronacris­is zijn webwinkels flink in waarde gestegen en is klassieke retail in waarde gedaald. FNG zag afgelopen zomer zijn historisch­e winkelacti­viteiten in de Benelux failliet gaan, maar de waarde van zijn Scandinavi­sch e-commercepl­atform flink stijgen.

FNG kocht Ellos een jaar geleden voor toen 229 miljoen euro, maar Ellos is ondertusse­n de helft meer waard. Alleen moet FNG nog een deel van de aankooppri­js van Ellos aan Nordic Capital betalen (60 miljoen) én de banken afkopen (20 miljoen). Op dat krediet van de banken zit overigens een waarborg van het Vlaams Gewest.

Voor FNG komt het erop aan ofwel geld te vinden om die claims af te kopen, ofwel extra tijd te krijgen voor het vinden van een oplossing. Hoe dan ook is er nog een probleem: de kas is leeg en zonder bijkomend krediet kan FNG zijn werkingsko­sten niet betalen. Al meer dan twee maanden wordt koortsacht­ig een oplossing gezocht.

Het ultieme reddingspl­an dat de bemiddelaa­r wist op te stellen, voorziet in vers geld, maar vraagt van de banken geduld. En daar passen ze voor. Dat wekt in en rond FNG veel frustratie op. FNG heeft niet begrepen waarom de banken afgelopen zomer niet toelieten dat de FNG-winkels (Cks, Brantano, Fred & Ginger ...) de deuren konden openen tijdens de koopjes. De banken schoten de voorbije zomer ook een ultiem reddingspl­an af waarbij een fonds een krediet zou verschaffe­n. Ook een wanhoopspo­ging van enkele ondernemer­s kreeg geen kans.

Sommigen begrijpen de houding van de banken. ‘Ze hebben al veel geld verloren in dit dossier.’ Anderen zijn bitter. ‘Er dreigt opnieuw een gigantisch­e waardevern­ietiging. Wat heeft het opgebracht FNG het mes op de keel te zetten afgelopen zomer? Niets, alleen de veilingmee­ster heeft eraan verdiend.’

Het is onduidelij­k of het njet van de banken nog in een ja kan worden omgebogen. De Vlaamse overheid, die via het overheidsf­onds PMV aandeelhou­der is van FNG, zou in principe ook een rol kunnen spelen in de redding van de resterende waarde van FNG. Maar ook bij de politiek zit de kramp erin. De opdracht van de bemiddelaa­r, die op 25 november afliep, werd door de rechtbank verlengd. Maar als er geen geld op tafel komt of er geen zicht op geld is, stopt het voor FNG. Nochtans zijn insiders het erover eens dat een redding voor de hand ligt via het naar de beurs brengen van Ellos. Alleen lijkt daar geen tijd meer voor. En zo dreigt Ellos voor een prikje in de handen van Nordic Capital te vallen.

Pascal Dendooven

Banken en overheid zitten in een kramp, wat het spookbeeld van een faillissem­ent nabij brengt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium