De Standaard

Twitter na Trump

- Dominique Deckmyn

Vier jaar lang is Twitter het officiële communicat­iekanaal geweest van de machtigste mens ter wereld, en de uitlaatkle­p voor alles wat zijn hoofd te binnen schoot. Die periode loopt over minder dan twee maanden af. De tweets van Joe Biden worden geschreven door een pr-medewerker en nagelezen door een comité, of zo klinken ze toch. Dat is een hele opluchting voor journalist­en en politici. Maar wat betekent het voor Twitter? Wel, het betekent dat Twitter zichzelf moet heruitvind­en als iets anders. Hopelijk als een leukere plek.

De klandizie van Trump garandeerd­e dat Twitter relevant bleef – de journalist­en en politici waren verplicht het voortduren­d in de gaten te houden. Die garantie valt nu weg. Maar Trump zette ook de toon op Twitter. En die toon hield veel mensen weg.

Twitter was ook vóór Trump vaak een nare plek vol polariseri­ng en gescheld. In 2015 keerde oprichter Jack Dorsey juist terug aan het hoofd van Twitter met het vaste voornemen om Twitter aangenamer en toegankeli­jker te maken (en zo het aantal gebruikers op te krikken). Ironisch genoeg was een van zijn eerste maatregele­n in 2016 om Twitter te voorzien van een algoritme: gebruikers kregen meteen de interessan­tste of belangrijk­ste tweets te zien, die zaten niet meer verborgen in de eindeloze chronologi­sche rij berichten. Dat maakte het voor occasionel­e gebruikers gemakkelij­ker om aan te haken bij de conversati­e. Maar het betekent ook dat je haast alleen nog tweets te zien krijgt die veel reacties losmaken. De luidste schreeuwer­s gingen de conversati­e nog wat meer overheerse­n. En helemaal bovenaan stond altijd wel iets van, of over, Donald Trump.

Andere ingrepen van Dorsey hebben wél wat bijgedrage­n tot een meer gezonde conversati­e. Er wordt eindelijk kordater opgetreden tegen wangedrag. Behalve als dat wangedrag afkomstig is van een wereldleid­er – die perverse en eigenlijk onverdedig­bare uitzonderi­ng moest er komen om Trump aan boord te kunnen houden. De jongste weken vond Dorsey toch een manier om de gebruikers van Twitter eraan te herinneren dat wat Trump doet – de uitslag van de verkiezing­en verdraaien, bijvoorbee­ld – eigenlijk niet mag. Haast elke tweet van Trump wordt nu voorzien van een waarschuwi­ng. Helaas is die melding even hypocriet en even nutteloos als de gezondheid­swaarschuw­ing op een pakje sigaretten.

Intussen werkt Dorsey wel hard aan een post-Trump Twitter. De ‘fleets’, tweets die na 24 uur verdwijnen, zijn zeker geen origineel idee – gewoon gepikt van Snapchat en Instagram – maar ze zullen wel de drempel verlagen om zelf aan de conversati­e op Twitter deel te nemen. Al verplaatse­n ze die conversati­e wel voor een flink stuk van de publieke tweets naar privéberic­hten. Daarnaast experiment­eert Twitter ook met audio-chatrooms. Het is te vroeg om te zeggen waar dat naartoe gaat, maar ook daar lijkt de bedoeling toch te zijn om het gesprek te beperken tot een kleinere groep, waar het – hopelijk – keuriger blijft. Dat soort toevoeging­en kunnen Twitter een nieuw, ruimer publiek bezorgen. Critici zullen mopperen dat Twitter dan niet echt meer Twitter is. En dat klopt. Maar hetzelfde blijven, is geen optie.

Twitter moet zichzelf heruitvind­en. Hopelijk als een leukere plek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium