De Standaard

‘Wat we zelf doen, doen we beter dan de Grammy’s’

-

AWARDS Hitmaker The Weeknd is voor geen enkele Grammy genomineer­d. Collega Drake wil daarom zelf een prijsuitre­iking starten.

The Weeknd had met After hours het best verkochte album van 2020 in de VS, en ‘Blinding lights’ was een wereldhit. De Canadese ster Drake was dus niet de enige die ervan uitging dat zijn landgenoot genomineer­d zou worden voor ‘album van het jaar’ en ‘artiest van het jaar’. Maar The Weeknd haalde in geen van de 84 categorieë­n een nominatie.

‘Waarom zijn we elk jaar weer gechoqueer­d over de kloof tussen invloedrij­ke muziek en de Grammy’s?

Dit is een goed moment om iets nieuws te lanceren dat we kunnen uitbouwen en doorgeven aan de volgende generaties’, schreef Drake. Hij is zelf drie keer genomineer­d, maar het is nog onduidelij­k of hij naar de uitreiking komt. Hij heeft al geweigerd om met sommige albums deel te nemen. Het zit hem dwars dat ‘Hotline bling’ in 2017 won in de categorie ‘beste rapsong’, terwijl dat nummer geen rapsong is. ‘Ze kunnen me blijkbaar alleen in de categorie “rap” plaatsen, geen idee of dat is omdat ik zwart ben.’

Oubollig, racistisch

De Grammy’s hebben al decennia een oubollig imago: de gezapige en gevestigde middenklas­se wint meestal van de opwindende jongere artiesten. Everyday life van Coldplay is bijvoorbee­ld wél genomineer­d als album van het jaar. Opvallend vaak zijn zwarte artiesten daarvan de dupe. Het vernieuwen­de Off the wall van Michael Jackson en Kanye Wests My beautiful dark twisted fantasy werden ook niet genomineer­d voor album van het jaar. Purple rain en Sign of the times van Prince wel, maar hij verloor van Lionel Richie en U2. Beyoncés debuutplaa­t verloor van Morning phase, niet Becks beste plaat.

Lemonade van Beyoncé verloor in 2017 van Adeles 25, dat uitkwam in november 2015. De Grammy’s bekronen platen die tussen 1 oktober en 30 september zijn verschenen, wat de indruk nog versterkt dat ze achter de feiten aan lopen.

De Recording Academy trok een ‘cel diversitei­t’ aan, The Black Music Collective, met leden als Quincy Jones en John Legend. Zij noemen 2020 een historisch jaar: ‘In de vier belangrijk­ste categorieë­n zijn tien zwarte vrouwen genomineer­d, en er zijn meer dan twintig zwarte genomineer­den. Dit is vooruitgan­g.’

Maar ook die komt te laat. En door het niet echt bejubelde Chilombo van Jhené Aiko te nomineren als ‘album van het jaar’ en de best verkopende plaat te vergeten, slaat de Academy de bal mis.

Inge Schelstrae­te

 ?? © ?? Drake is boos. ap
© Drake is boos. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium